Όπως φαίνεται και καθώς ο Πρωθυπουργός προτάσσει χρονικά την συζήτηση και ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου - την κατάργηση δηλαδή της απλής αναλογικής - στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να κάνει μία διαπραγμάτευση - πακέτο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Υπό αυτήν την έννοια, το πρόσωπο του Προέδρου ενδέχεται να είναι συνάρτηση συμβιβασμών στο θέμα του εκλογικού νόμου.
Ήδη δε οι πολιτικοί παίκτες ή κάποιοι από αυτούς, έχουν φανερώσει τις προθέσεις τους. Η κ. Γεννηματά δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν προερχόμενο από την ΝΔ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι η πρότασή του για τον εκλογικό νόμο είναι πολύ κοντά σε αυτήν του ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι θέλει και πάλι τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο…
Πού οδηγούν όλα αυτά και ποια μπορεί να είναι τελικά τα πρόσωπα που πραγματικά «παίζουν» για την Προεδρία; Αν πάρει κάποιος τοις μετρητοίς τα όσα έχει κατά καιρούς αναφέρει ή υπαινιχθεί ο κ. Μητσοτάκης και λάβει υπόψη και τα όσα δηλώνουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, μπορεί να καταλήξει σε κάποιες λογικές εικασίες, με την υπόθεση εργασίας ότι δεν θα ανανεωθεί η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο συνδυασμός μερικών παραμέτρων που έχουν περιγραφεί διαμορφώνει έναν κοινό παρονομαστή: πρόσωπο εκτός πολιτικής, πιθανόν γυναίκα, αποδεκτό από την ΝΔ, αποδεκτό και από το ΚΙΝΑΛ, ενδεχομένως αποδεκτό και από τον ΣΥΡΙΖΑ, μη προερχόμενο από την ΝΔ, με αξιοπιστία στο εξωτερικό και δίκτυο διεθνών επαφών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Δεν είναι πολλά τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συνδυάσουν όλα αυτά. Κατά κάποιους, τέτοια χαρακτηριστικά συγκεντρώνει η Μαρία Δαμανάκη. Σε μικρότερο βαθμό εντοπίζονται τέτοια στοιχεία στον Παν. Πικραμμένο ή στην σημερινή Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικ. Σακελλαροπούλου.
Κατ’ άλλους, σε μεγαλύτερο βαθμό τα βρίσκει κανείς όλα αυτά στον Λουκά Παπαδήμο.
Θα στοιχημάτιζε κανείς σε κάποιο από αυτά τα ονόματα; Ή υπάρχουν πιο ασφαλή πονταρίσματα;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr