"Πράσινο φως" άναψε η Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης ύψους 14,9 δισ. ευρώ με την τρίτη αξιολόγηση για την εφαρμογή του προγράμματος στην Πορτογαλία, η οποία πάντως περιλαμβάνει πολλούς "αστερίσκους" και πτωτική αναθεώρηση των στόχων.
Συγκεκριμένα, η τρόικα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2012 πιθανώς θα είναι εντονότερη από τις εκτιμήσεις, παρά το καλύτερο του αναμενόμενου μακροοικονομικού αποτελέσματος το 2011.
Προς τα κάτω οι προβλέψεις
Σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται μεγαλύτερη επιβράδυνση στις εξαγωγές, οι προοπτικές για το 2012 έχουν επιδεινωθεί και το ΑΕΠ της Πορτογαλίας προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 3,25%, κατά 0,25% περισσότερο απ' ότι είχε προβλεφθεί στην δεύτερη έκθεση. Παράταση παίρνει και η ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ η προβλεπόμενη ανάπτυξη το 2013 θα είναι επίσης χαμηλότερη του αναμενομένου.
Η Τρόικα επίσης προβλέπει το δημόσιος χρέος της Πορτογαλίας να διαμορφώνεται στο 115% του ΑΕΠ το 2013, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης που έκανε λόγο για χρέος στο 112,5% του ΑΕΠ της χώρας.
Αναφορικά με τον στόχο που είχε τεθεί για έλλειμμα γενικής κυβέρνησης στο 5,9% του ΑΕΠ το 2011, ο στόχος αυτός ξεπεράστηκε με την μεταφορά συνταξιοδοτικών πόρων των τραπεζών ύψους 3,5% του ΑΕΠ στο κράτος. Σύμφωνα με την τρόικα, σε ισχύ παραμένει και ο στόχος για έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ύψους 4,5% το 2012.
"Πράσινο" για έλεγχο δαπανών, μειώσεις μισθών,αποκρατικοποιήσεις, "κόκκινο" για φοροείσπραξη, ενέργεια, ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα
Η Τρόικα βάζει "καλό βαθμό" στον έλεγχο των δαπανών ενώ επισημαίνει πως "η κυβέρνηση χρειάζεται να ενισχύσει τα μέτρα για την αποτροπή συσσώρευσης καθυστερούμενων οφειλών, να ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης, να εκσυγχρονίσει την δημόσια διοίκηση και να συνεχίσει την αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων".
Σύμφωνα με την τρόικα, υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος στον τομέα των δομικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τομέα της αγοράς εργασίας, της Υγείας, των κατοικιών, της δικαιοσύνης, των πτωχεύσεων και του ρυθμιστικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό, ενώ ιδιαίτερα επιτυχημένες είναι μέχρι στιγμής οι αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, στον τομέα της ενέργειας χρειάζεται να υλοποιηθεί μια ευρεία στρατηγική για την εξάλειψη του αυξανόμενου χρέους, ενώ παράταση θα πρέπει να δοθεί σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς των υπηρεσιών και των «κλειστών» επαγγελμάτων.
Το βάρος στην ανεργία, περικοπές στην Υγεία και αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ
Η τρόικα προειδοποιεί ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι και προκλήσεις». Συγκεκριμένα, «σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, οι κίνδυνοι σχετίζονται με μια περαιτέρω αύξηση της ανεργίας πέραν των τρεχουσών προβλέψεων. Επίσης, οι αναθεωρημένοι μηχανισμοί αναφοράς και ελέγχου, κυρίως σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, θα πρέπει να περάσουν τα δικά τους τεστ. Στον τομέα της Υγείας, θα πρέπει να εφαρμοστούν ταχύτατα μια σειρά μέτρων προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για την εξοικονόμηση κόστους.
Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να βρει μια στρατηγική που θα συνδυάζει τον διακανονισμό των καθυστερούμενων οφειλών με κίνητρα για την αποφυγή της περαιτέρω συσσώρευσης των καθυστερούμενων οφειλών.
Το τεράστιο χρέος των κρατικών επιχειρήσεων απαιτεί επείγουσα λύση ώστε να αποφευχθεί η διάχυσή του στον κρατικό προϋπολογισμό. Σε δομικό επίπεδο, είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον, σε ότι αφορά την αγορά εργασίας, μπορεί να χρειαστεί να υπάρξουν και άλλα μέτρα πέραν των σχεδιαζόμενων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η διάρκεια των επιδομάτων ανεργίας ή οι μηχανισμοί επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr