Συγκεκριμένα, το επιτόκιο που η Πορτογαλία θα καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 5,5 έως 6%, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Όλι Ρεν. Το αντίστοιχο επιτόκιο που θα πληρώσει στο ΔΝΤ είναι 3,25% (για τα 3 πρώτα έτη) και 4,25 (μετά από αυτό). Επομένως, δεν είναι μικρότερο από αυτό της Ελλάδας.
Ωστόσο, η Πορτογαλία έχει υποχρεωθεί σε λιγότερο επαχθή μέτρα, για τον περιορισμό του ελλείμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πορτογαλική εφημερίδα Publicο , το σκληρότερο μέτρο που αναγκάστηκε να λάβει ήταν η μείωση κατά 5% των συντάξεων που ήταν ανώτερες των 1.500 ευρώ. Πρέπει να θυμίσουμε όμως ότι οι μισθοί και το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Πορτογαλία είναι πιο κάτω από της Ελλάδας. Επίσης, δεν αναγκάστηκε να περικόψει το δώρο Χριστουγέννων, ούτε το μπόνους καλοκαιριού.
Και η Πορτογαλία, πάντως, θα προχωρήσει, πάντως, σε ένα εκτεταμμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στους τομείς ενέργειας, αερομεταφορών και αλλού, με σκοπό να επιτύχει έσοδα 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.
Σύμφωνα, πάντως, με την τρόικα, δεν υπάρχει διαφορά στα μέτρα που έχει κληθεί να αναλάβει η Πορτογαλία σε σχέση με αυτά της Ελλάδας. Απλώς, η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου έχει προχωρήσει πιο αποφασιστικά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ είχε ήδη προβεί σε μέτρα λιτότητας ήδη από το 2010.
Πρέπει, ωστόσο, να τονισθεί ότι τα δημοσιονομικά της χώρας μας είναι σε χειρότερη κατάσταση από εκείνα των Πορτογάλων. Θυμίζουμε, ενδεικτικά, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας για το 2010 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στο 9,1% του ΑΕΠ, έναντι του 8,6% που είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας. Το αντίστοιχο έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010 είναι στο 10,5%.
Το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας βρίσκεται στο 93% του ΑΕΠ, ή σε απόλυτα μεγέθη στα 160,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι το ελληνικό κρατικό χρέος στα τέλη του 2010 ήταν 340 δισ. ευρώ ή κοντά στο 150% του ΑΕΠ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr