Πέντε συνεχόμενες εβδομάδες αρνητικής πορείας συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης καθώς το βαρύ ψυχολογικό κλίμα και δη η πίεση που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι δεν άφησε περιθώρια αποφόρτισης της προσφοράς ή τεχνικής αντίδρασης στην εγχώρια αγορά. Οι περισσότερες μετοχές έχουν γυρίσει σχεδόν από εκεί που ξεκίνησαν: Οι τιμές των μετοχών αντιστοιχούν στην περίοδο της άνοιξης του 1998, εποχή κατά την οποία η χώρα μας έγινε δεκτή στο ευρώ κλειδώνοντας την ισοτιμία της με το κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα.
Η ανάγνωση αυτής της σύμπτωσης δεν είναι τυχαία, σχολιάζει η Πήγασος Χρηματιστηριακή, με την περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα που επικρατεί εντός και εκτός των τειχών και θέλει τις εξελίξεις να γίνονται ακόμα πιο δυσάρεστες όσο περνάει ο χρόνος. «Το αίμα ρέει στους δρόμους», σύμφωνα με ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό και αυτό προκύπτει από τις πωλήσεις επί δικαίων και αδίκων καθώς καμία καλύτερη ανακοίνωση αποτελεσμάτων δεν έτυχε θερμής υποδοχής ή έστω καλύτερης τύχης από την κατεύθυνση που είχε το σύνολο της εγχώριας αγοράς. Ακόμα και στο σύνολο των εταιριών που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα παρατηρείται καλύτερη εικόνα από το βαρύ 1ο εξάμηνο καθώς σε σύνολο 92 εταιριών η υποχώρηση της κερδοφορίας για ίδιο μέγεθος δείγματος είναι βελτιωμένη κατά 757 εκ. ευρώ στο γ' τρίμηνο ή -66% έναντι -85% (276 εκ. ευρώ) στο εξάμηνο. Η ψυχολογία υπερτερεί αυτή την στιγμή των αριθμών καθιστώντας τις τιμές των μετοχών εύκολους στόχους για τους πωλητές οι οποίοι φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν κάποιο αντίπαλο δέος. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφική στάση της αγοράς κινείται στα όρια του πανικού, φαινόμενα τα οποία απαντώνται ιστορικά σε μεσοπρόθεσμους πυθμένες.
Τα ενδεχόμενα για νέα χαμηλά είναι πιθανά, όσο απουσιάζουν οι καταλύτες εκείνοι που θα δώσουν σήμα αντιστροφής της τάσης. Κι αν οι ευρωπαϊκές αγορές διορθώνουν, αυτό συμβαίνει διότι το 2010 βρέθηκαν μία ανάσα πριν από τα ιστορικά υψηλά τους, ενώ υπήρχαν χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία που βρέθηκαν στο φάσμα της χρεοκοπίας και προς στο παρόν διασώζονται διότι υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε ό,τι μάς αφορά, οι ξένοι διαχειριστές ανησυχούν για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να λάβει τα κρίσιμα μέτρα στην αγορά εργασίας και στη μείωση των δαπανών του Δημοσίου, κάτι που προβλέπει περικοπές θέσεων εργασίας και εξυγίανση. Κι όλ' αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα, μέσα σε 100 ημέρες, αφού διακυβεύεται η τέταρτη και καθοριστικότερη δόση ύψους 15 δισ. ευρώ. Οι ξένοι, όπως πρώτο έγραψε το «Κ» πουλάνε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους. Είτε αγοράζουν τώρα σε χαμηλότερες αποτιμήσεις, είτε εξασφαλίζουν ρευστότητα, έστω και με ζημιά, για το play του 2011, που δεν είναι άλλο από την ανάταξη της οικονομίας.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr