Αντιθέτως, η αποπληρωμή του συνόλου των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τα δύο κράτη δεν είναι δυνατή με τους σημερινούς όρους και μάλιστα σε καθεστώς ύφεσης. “Και στις δύο χώρες” υπογραμμίζει το άρθρο, “το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ... ενώ στην Ιρλανδία το συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) ξεπερνάει το 1.000 του ΑΕΠ”. Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι η ανάπτυξη, επισημαίνεται, αλλά ανάπτυξη δεν είναι επιτεύξιμη σε καθεστώς λιτότητας. Εξ ου και δεν μένει άλλη λύση από την επιμήκυνση ή το “κούρεμα” μέρους του χρέους. Φυσικά, πέρα από το πλήγμα που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο στις τράπεζες, θα φόβιζε και τους επενδυτές, οι οποίοι θα έπαυαν να δανείζουν με χαμηλά επιτόκια όλες τις επίφοβες χώρες. Εντούτοις, η σύνταξη της έγκριτης εφημερίδας θεωρεί ότι οι μετασεισμοί θα περιορίζονταν αν η Ε.Ε ελάμβανε άμεση, συνολική και συντονισμένη δράση στήριξης των οικονομιών που κινδυνεύουν, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης από Ελλάδα και Ιρλανδία.
Διαβάστε εδώ το κύριο άρθρο των New York Times
Bloomberg: Ακόμη "ζωντανός" ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, καθώς «το πακέτο διάσωσης ύψους 110 δισ. ευρώ απέτυχε να συγκρατήσει τα κόστη δανεισμού, ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της».
«Οι αγορές έχουν βάσιμες αμφιβολίες για τη μακροβιότητα της ελληνικής διάσωσης. Εάν κάτι δεν αλλάξει, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της» δηλώνει ο Bill Blain της Matrix Corporate Capital LLP. "Η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε 12 μήνες", προσθέτει ο ίδιος.
Το Bloomberg επικαλείται και πρόσφατη δήλωση του Giada Giani της Citigroup. «Παραμένουμε σκεπτικοί όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει περαιτέρω το έλλειμμά της» εκτίμησε πριν από δύο ημέρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr