Κι αυτό καθώς όπως εξηγούν, το προωθούμενο μοντέλο, απομακρύνει τη δυνατότητα λειτουργίας καθετοποιημένων επιχειρήσεων, που θα διαθέτουν σε τελικούς καταναλωτές ηλεκτρική ενέργεια, έχοντας πρόσβαση σε όλα τα καύσιμα, ενώ εξαιρεί Έλληνες ανεξάρτητους παραγωγούς και προμηθευτές. Επίσης, το μοντέλο της ανταλλαγής ενέργειας αφορά στην ουσία μία συμφωνία διαχείρισης διαφοράς τιμής μεταξύ της ΔΕΗ και μίας εταιρείας που παράγει ηλεκτρισμό από λιγνίτη σε άλλη χώρα, ενδεχομένως πρώην ανατολική, όπου συνεχίζουν να λειτουργούν μονάδες αντίστοιχης τεχνολογίας
Έχει πάντως ενδιαφέρον το γεγονός ότι παράγοντες του χώρου εξηγούν πως από τις μέχρι τώρα επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα, προκύπτει πως τουλάχιστον το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο θέμα, δίνοντας προτεραιότητα στα δημοσιονομικά της χώρας. Εκφράζονται δηλαδή φόβοι ότι η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στο λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο που θα ισχύσει από το Μάρτιο του 2011, θα διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή κατάσταση, που λειτουργεί υπέρ του κρατικού μονοπωλίου, θέτοντας σε κίνδυνο επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίες διασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας για πολλά χρόνια.
Υπενθυμίζουμε ότι σε δηλώσεις που έκανε τη Τρίτη στη διάρκεια του συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, ο επικεφαλής της ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, μίλησε για χειραγώγηση της αγοράς, καθώς οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί πωλούν την ενέργεια που παράγουν σε τιμές που οδηγούν σε χρεωκοπία. Υπολογίζεται δε οτι μία τυπική μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 400 ΜW έχει ετήσιες απώλειες 24 - 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Περιστέρης συμπλήρωσε ότι πριμοδοτούνται και λειτουργούν οι πλέον απαξιωμένοι και περιβαλλοντικά χείριστοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, ενώ αποκλείονται στην πράξη οι σταθμοί τελευταίας τεχνολογίας, όπως οι συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο.
Πρέπει ιδιωτών στο λιγνίτη
Σε ότι αφορά στην αγορά λιανικής, ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρος σημειώνει ότι οι μέχρι στιγμής απώλειες μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική, οφείλονται καθαρά στα ανορθολογικά τιμολόγια και στις σταυροειδείς επιδοτήσεις μεταξύ τιμολογίων (τα ακριβά εμπορικά τιμολόγια, επιδοτούν τα οικιακά) και όχι στη λειτουργία της αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο, θα πρέπει οι ανεξάρτητοι προμηθευτές να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αλλά και σε ενέργεια από μονάδες βάσης (λιγνίτες) και μονάδες αιχμής (υδροηλεκτρικά, αεριοστρίβιλοι). Η σημερινή κατάσταση στο λιανεμπόριο είναι εντελώς ασταθής, τόνισε ο ίδιος, ενώ οι συζητήσεις για δοθεί πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή, πρέπει να γίνουν με διαφανή τρόπο και με μακροχρόνια προοπτική που να διασφαλίζει υγιή ανταγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις επενδύσεις που έγιναν από την ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr