Η συμφωνία της Α. Μέρκελ με τον Ν. Σαρκοζί στη Deauville για το ποιος θα πληρώσει τα «σπασμένα» της κρίσης, έχει προκαλέσει πρωτοφανείς τριγμούς στις αγορές, τους οποίους πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως χειρότερους αυτών της άνοιξης, όταν η ελληνική κρίση είχε συμπαρασύρει τα πάντα στην Ευρώπη.
Η πρόταση της Γερμανίας σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν οι χώρες που έχουν υψηλό χρέος, θα ωθήσει χώρες της ΕΕ προς τη χρεοκοπία, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. "Δημιούργησε έναν κύκλο υψηλότερων επιτοκίων για χώρες που φάνηκε ότι ήσαν σε δυσχερή θέση, όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία", πρόσθεσε.
Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τη γερμανική συμπεριφορά και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μία στιβαρή οικονομική διακυβέρνηση» και όπως σημείωσε υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών για τη θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού στήριξης σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αντίστοιχα με της Ελλάδας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται να καταθέσει σήμερα στο Συμβούλιο Eurogroup πρόταση για τον νέο μηχανισμό στήριξης, που θα ισχύσει το 2013, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η προοπτική αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους. Βάσει της συγκεκριμένης πρότασης, οποιαδήποτε στήριξη προς χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα θα γίνεται υπό «δρακόντειους» όρους, όπως είναι η απώλεια δικαιώματος ψήφου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η διαχείριση της κρατικής περιουσίας από την Ευρωζώνη. Στην πρόταση δεν έχει γίνει γνωστό αν περιλαμβάνεται και η το ενδεχόμενο να πληρώνουν και οι ιδιώτες το κόστος ενδεχόμενης μελλοντικής διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, με τους ηγέτες της ΕΕ να εμφανίζονται διαχασμένοι επ’ αυτού. Εάν γίνει κάτι τέτοιο πάντως η Ιρλανδία θα πρέπει να ζητήσει τώρα βοήθεια, καθώς οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλώντας σειρά προβλημάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr