Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζεται τις επόμενες εβδομάδες νέα επίσκεψη του υπουργού στο Κατάρ, στο πλαίσιο υλοποίησης του μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη το Σεπτέμβριο και προβλέπει επενδύσεις ύψους έως 5 δισ. ευρώ στους τομείς ακινήτων, τουρισμού, τραπεζών, αεροδρομίων, ενέργειας, κ.α. Γίνονται επίσης διερευνητικές συζητήσεις για την προετοιμασία πιθανής αντίστοιχης επίσκεψης στη Νέα Υόρκη. Ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί για το επόμενο δωδεκάμηνο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, είναι η προσέλκυση μιας τουλάχιστον σημαντικής επένδυσης, υψηλής οικονομικής ή / και τεχνολογικής σημασίας, με στόχο να προαχθεί η βελτίωση του κλίματος για τη χώρα στους διεθνείς οικονομικούς / επενδυτικούς κύκλους.
Στο οργανωτικό πεδίο, μετά την ψήφιση του νόμου για το fast track ακολουθεί η σύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, στην οποία προεδρεύει ο Υπουργός Επικρατείας και μετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Πολιτισμού και Τουρισμού και ο αρμόδιος κατά περίπτωση Υπουργός. Έπεται η σύσταση της Ανώνυμης Εταιρίας "Επενδύστε στην Ελλάδα", η οποία θα εισηγείται στη διυπουργική επιτροπή την ένταξη η μη επενδύσεων στη διαδικασία του νόμου, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση από τους υπουργούς, ενώ θα λειτουργεί και ως υπηρεσία μιας στάσης ("one stop shop").Ξεχωριστό κεφάλαιο δραστηριότητας αποτελεί επίσης η διαχείριση των μεγάλων επενδύσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά έχουν "κολλήσει" στη γραφειοκρατία. Η απεμπλοκή αυτών των επενδύσεων αποτελεί αρμοδιότητα διυπουργικής επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο.
Τέλος, το υπουργείο Επικρατείας θα συμβάλει στη διαμόρφωση ευνοϊκότερου περιβάλλοντος συνολικά για την επιχειρηματικότητα (και όχι μόνο για τις επενδύσεις στρατηγικής σημασίας), στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας για απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, διευκόλυνση της χρηματοδότησης, κλπ.Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στη διαδικασία του fast track μπορούν να ενταχθούν επενδύσεις στους τομείς βιομηχανίας, ενέργειας, τουρισμού, μεταφορών και επικοινωνιών, παροχής υπηρεσιών υγείας, διαχείρισης απορριμμάτων, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, εφόσον πληρούν τουλάχιστον μία από τις εξής προϋποθέσεις:
-το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι πάνω από 200.000.000 ευρώ,-το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι πάνω από 75.000.000 ευρώ και δημιουργεί τουλάχιστον 200 νέες θέσεις εργασίας,
-ανεξάρτητα από το συνολικό ύψος της επένδυσης, ποσό τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ επενδύεται ανά τριετία σε έργα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, που εντάσσονται στη στρατηγική επένδυση,-από την επένδυση δημιουργούνται τουλάχιστον 250 νέες θέσεις εργασίας,
-η επένδυση προάγει την περιβαλλοντική προστασία της χώρας,-η επένδυση δημιουργεί υπεραξία στην Ελλάδα στο χώρο της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας, με την έννοια της ποιοτικής ή ποσοτικής αύξησης της γνώσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr