Απόλυτη στήριξη φαίνεται να έχει ο πρόεδρος της Αρθούρος Ζερβός, αλλά από το Δ. Σ ενδεχομένως να φύγουν περισσότερα του ενός μέλη- ακόμη και τρία όπως λένε οι πληροφορίες- γιατί υπάρχει έντονος προβληματισμός με τον τρόπο λειτουργίας του και τις διαφορετικές γνώμες που ακούγονται σε διάφορα θέματα.
Χρονικά οι αλλαγές τοποθετούνται σύμφωνα με πληροφορίες, για μετά τις 20 Νοεμβρίου, καθώς στις 15 του μηνός, αμέσως μετά τις εκλογές καταφτάνει στην Αθήνα κλιμάκιο κοινοτικών για ένα ακόμη κύκλο διαπραγματεύσεων σχετικών με το μέλλον της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρισμού εν γένει.
Υπόψη του εποπτεύοντος υπουργείου, έχουν τεθεί υποθέσεις, όπου υπάρχουν υπόνοιες «αμφισβήτησης» της κεντρικής γραμμής της κυβέρνησης, άρα και της διοίκησης της ΔΕΗ, με πρώτη την απόφαση εξαγοράς των αιολικών πάρκων της BCI. Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα των 43 εκ. ευρώ αμφισβητήθηκε έντονα από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Απόστολο Μπαράτση και μπροστά στην αρνητική δημοσιότητα που πήρε το θέμα, η έγκριση της συμφωνίας ακόμη εκκρεμεί. Εκτός από την εξαγορά των αιολικών της BCI που ακόμη εκκρεμεί, υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμη υποθέσεις, ο χειρισμός των οποίων προκάλεσε δυσαρέσκεια στη διοίκηση:
- Η μία αφορά στο θέμα διενέργειας διαγωνισμού που είχαν θέσει μέλη του Δ.Σ. για την προμήθεια από τη ΔΕΗ του συνόλου των αναγκαίων ποσοτήτων σε καύσιμα το 2011. Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν είχαν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις που απέρρεαν από τις συμβάσεις με δύο προμηθευτές, τις Μοτορ Οιλ και Vitol SA για συγκεκριμένες ποσότητες καυσίμων το τρέχον έτος. Πρόκειται συνολικά για 582.000 μετρικούς τόνους που η ΔΕΗ δεν μπόρεσε να απορροφήσει λόγω της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από νερά αλλά και τη γενικότερη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, και για τις οποίες προκειμένου να αποφύγει τις ρήτρες και πιθανή Διαιτησία από τη μη ανταπόκριση στις συμβατικές της υποχρεώσεις, η αρμόδια Διεύθυνση είχε προτείνει τη δυνατότητα επέκτασης των δύο συμβάσεων για το 2011. Και ενώ η υπόθεση έδειχνε να κλείνει θετικά για τη ΔEH, μέλη του Δ.Σ. έθεσαν θέμα διαγωνισμού για το σύνολο των αναγκαίων ποσοτήτων σε καύσιμα το 2011, με το επιχείρημα πως οι τιμές στην αγορά είναι χαμηλότερες από εκείνες της Μοτορ Οιλ και Vitol SA. Σαν συνέπεια οι τελευταίες προειδοποίησαν για προσφυγή στη Διαιτησία, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κάνει πίσω και την τελευταία στιγμή να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.
- Η δεύτερη αφορά σε μια υπόθεση προμήθειας λιπαντικών, αξίας εκατ. ευρώ, για την οποία στον κ. Zερβό έχουν φτάσει, πληροφορίες, για στοιχεία που ενδεχομένως συνιστούν προσπάθεια παρέμβασης υπέρ συγκεκριμένης εταιρείας (αλλαγή των όρων του διαγωνισμού).
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr