Εκτός από την μονότονη άνοδο των Nasdaq & S&P (με νέα ιστορικά ρεκόρ) την σκυτάλη πήρε μετά από καιρό και ο Dow με κέρδη >1% ενώ συντονισμό είχαμε και στα ευρωπαικά με τις αγορές να ξεσπούν μετά από την διήμερη πίεση στην αρχή της εβδομάδας.
Σε αυτό το κλίμα η αγορά μας έκλεισε μεν αρνητικά (ΓΔ -0,48%) αλλά η συνολική εικόνα (εξαιρουμένων των τραπεζών) ήταν θετική, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της πτώσης οφειλόταν στις αποκοπές μερισμάτων δεικτοβαρών μετοχών (ΜΠΕΛΑ,ΕΛΠΕ,ΠΕΙΡ).
Η μετοχή που ξεχώρισε ήταν σίγουρα της Τράπεζας Αττικής +19% που μας θύμισε κάτι από συνεδριάσεις του μακρινού παρελθόντος της ορμώμενη από τις ανακοινώσεις για την συμφωνία με την Παγκρήτια αλλά και την οριστικοποίηση της ΑΜΚ (που παρά το μέγεθός της που θα ξεπεράσει τα 670 εκ δεν φαίνεται να τρομάζει τους επενδυτές) που θα την φέρουν ως 5ο τραπεζικό πόλο της χώρας.
Στο καλό κλίμα – παρά την παραμονή των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 90 εκ – συνέτεινε και η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,33% σε νέο ιστορικό υψηλό μετά και από αναβάθμιση συστάσεων, όπως και ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,12% όπου μετά και την τελευταία συμφωνία για πώληση της Ηλέκτωρ ανεβάζει περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα πέρα από την επιστροφή κεφαλαίου 0,5/μετοχή που θα αποκοπεί στις 22/7 και τέλος ο ΟΤΕ +0,64% όχι τόσο λόγω απόδοσης όσο εξαιτίας της σαφέστατης αλλαγής συμπεριφοράς της μετοχής συνεπικουρούμενη και από θετικές εκθέσεις από εγχώριους και ξένους οίκους.
Από τις ανακοινώσεις της ΕΧΑΕ για τις συναλλαγές Ιουνίου, αξίζει να σημειώσουμε ότι η πτώση του ΓΔ προήλθε σε μήνα που οι ξένοι επενδυτές ήταν καθαροί πωλητές με εκροές της τάξης των 62,5 εκ ενώ σημαντική πτώση (από 69% σε 61%) είχαν και στο ποσοστό των συνολικών συναλλαγών μέσα στον μήνα.
Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την αντίδραση της αγοράς στο νέο guidance της ΜΠΕΛΑ που παρά τις καλές πωλήσεις Ιουνίου (+9%) προβλέπει ότι στο σύνολο της χρήσης θα κινηθεί στο κάτω εύρος από το αρχικά δηλωμένο (8%-10%) και μάλιστα με την σημείωση ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση σε ΜΑ και διώρυγα του Σουέζ που επιβαρύνει το κόστος και καθυστερεί τις παραδόσεις , το +8% μπορεί να γίνει +4%.
Επίσης σημαντική στον τόνο της συνεδρίασης θα είναι η πορεία του ΜΥΤΙΛ (που μαζί με το μέρισμα επαναπροσεγγίζει σιγά σιγά τα ιστορικά υψηλά των 39,60) καθώς και του ΤΙΤΑΝ που δείχνει να αποκτάει και πάλι momentum μετά το μικρό διάλειμμα και το γύρισμα έως τα 28,50.
Όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα η αγορά για να ξαναβρεί την δυναμική της θα πρέπει να ξεπεράσει την αντίσταση των 1452 μονάδων και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την συμμετοχή των τραπεζών (ΔΤΡ 1258 -0,84%) που το τελευταίο διάστημα δεν είναι σε καλό φεγγάρι (με την εξαίρεση της ΠΕΙΡ που αντέδρασε ικανοποιητικά από τα χαμηλά και εν μέρει την ΑΛΦΑ η οποία όμως παραμένει υποτιμημένη με την κεφαλαιοποίησή της να είναι το ½ της ΕΥΡΩΒ).
Τεχνικά εκτός της αντίστασης κοιτάμε στο ημερήσιο τις 1439 μονάδες και ευελπιστούμε – παρά τις ζέστες και τους ανέμους – σε τζίρους άνω των 120 -130 εκ για να επιστρέψουν τα χαμόγελα στην αγορά.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr