Ήδη, ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται στο 104,4% των επιπέδων του «χρυσού» 2019. Πλέον, αυτό το ρεκόρ είναι «ανέκδοτο» και η Ελλάδα υποδέχεται χρόνο με το χρόνο εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες. Ενδεικτικά, το 2019 την Ελλάδα επισκέφθηκαν 31,3 εκατ. τουρίστες και έκτοτε ο δείκτης στο κοντέρ διαρκώς ανεβαίνει.
Το 2023 ήρθαν 32,7 εκατ. τουρίστες ενώ φέτος αναμένεται αύξηση 5,3%, δηλαδή σχεδόν 35 εκατ. αφίξεις. Σύμφωνα με τη Fitch Solutions η καμπύλη θα συνεχίσει ανοδικά και θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα θα βαδίζει από ρεκόρ σε ρεκόρ και θα πιάσει το 2028 το στόχο των 40 εκατ. τουριστών, χάρη στο «άνοιγμα» που έχει γίνει στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας. Το ερώτημα που προκύπτει από την έκθεση της Fitch είναι φυσικά αν και πώς η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει στα παραπάνω νούμερα. Ο υπερτουρισμός ενέχει κινδύνους για την ικανότητα της Ελλάδας να παρέχει τουριστικές υπηρεσίες σύμφωνα με τους αυξανόμενους όγκους αφίξεων. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εξασθενημένη συντήρηση δημοφιλών τουριστικών τοποθεσιών και υποδομών (δρόμοι, λιμάνια κλπ).
Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν τις πληγές τους από την υπερβολική ανάπτυξη. Οι Κυκλάδες γίνονται όλο και πιο απλησίαστες για τους Έλληνες. Η ιδιαιτερότητα δε της νησιωτικότητας έχει αναδείξει σοβαρά ζητήματα στη στελέχωση των κέντρων υγείας που διαχειρίζονται 1.000 κατοίκους όλο το χρόνο και δεκάδες χιλιάδες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Βέβαια ο υπερτουρισμός στην Ελλάδα δεν είναι ένα γενικευμένο πρόβλημα. Είναι εποχικός και σε συγκεκριμένα μέρη που πρέπει να προφυλαχθούν.
Προφανώς, πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας, που στηρίζει το παραγωγικό της μοντέλο στον τουρισμό, αλλά οι... ανορθογραφίες είναι ήδη ορατές σε πολλές περιοχές της χώρας που «ταλαιπωρούνται». Και φυσικά η λύση δεν είναι να διώξουμε τους τουρίστες. Κινδυνεύουμε ωστόσο να τους χάσουμε έτσι κι αλλιώς όσο η χώρα μας αλλοιώνει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Την απλότητα και τη φυσική ομορφιά της.
Παράλληλα με τον διογκωμένο τουρισμό, η Ελλάδα έχει να διαχειριστεί πλέον κάθε καλοκαίρι τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που κάνουν την εμφάνισή τους, τόσο με καύσωνες που φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα από ποτέ, όσο και με μεγάλες πυρκαγιές που πλέον είναι δύσκολα διαχειρίσιμες ακόμα και για πιο οργανωμένους κρατικούς μηχανισμούς από τον δικό μας. Το κοκτέιλ της κλιματικής κρίσης με τον υπερτουρισμό αποτελεί μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση και η Ελλάδα οφείλει να αναζητήσει λύσεις πριν να είναι αργά. Μία από αυτές είναι το… άπλωμα της σεζόν σε περισσότερους μήνες μέσα στο έτος. Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά οξύνει ένα άλλο πρόβλημα που αναδεικνύεται σε ένα από τα κορυφαία για την ελληνική κοινωνία και είναι το στεγαστικό.
Αυτό εκφράζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τα διαθέσιμα σπίτια είναι πλέον λίγα για τους μόνιμους κατοίκους στα νησιά (γιατροί και δάσκαλοι δεν έχουν που να μείνουν), ενώ στις μεγάλες πόλεις τα τελευταία τρία χρόνια τα ενοίκια (μαζί με τους λογαριασμούς ρεύματος) έχουν κυριολεκτικά εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ειδικά αν τα συγκρίνουμε με τους μισθούς στη χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr