«Οι προκλήσεις για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης δεν θα πρέπει να είναι μόνο ευθύνη της Ιταλίας και της Μάλτας, απλώς και μόνο επειδή αυτά τα κράτη βρίσκονται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα η νέα μεταρρύθμιση των κανόνων για την κατανομή των προσφύγων, σύμφωνα με το λεγόμενο σύστημα του Δουβλίνου, καλώ όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνουν την εργασία τους και να συνάψουν προσωρινές συμφωνίες, για το πώς θα αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι όταν βγαίνουν από τα πλοία διάσωσης», δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην εφημερίδα «Die Welt».
Εν προκειμένω, θα πρέπει να προλαμβάνονται καταστάσεις, όπως στην περίπτωση του «Sea-Watch 3» και «Alan Kurdi», καθώς επίσης και παρόμοια περιστατικά που συνέβησαν στο παρελθόν, τα οποία αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με λύσεις μεμονωμένες μεταξύ των κρατών μελών. «Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, υπό τη φινλανδική Προεδρία και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε εκεί να σημειώσουμε πρόοδο», πρόσθεσε ο Έλληνας Ευρωπαίος Επίτροπος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ταυτόχρονα, όμως, η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τρίτες χώρες, ώστε να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Θα πρέπει στην περίπτωση που άνθρωποι χρειάζονται προστασία επανεγκαθιστάμενοι να πρέπει να έρχονται με νόμιμο τρόπο στην Ευρώπη. «Με αφορμή την τρομερή επίθεση στα κέντρα μεταναστών της Τρίπολης της Λιβύης την περασμένη εβδομάδα έστειλα επιστολή σε όλους τους υπουργούς Εξωτερικών και εσωτερικών της ΕΕ και τους κάλεσα για να εφαρμόσουν με συνέπεια την επανεγκατάσταση των προσφύγων από το Νίγηρα, ούτως ώστε οι απειλούμενοι μετανάστες να μεταφέρονται ταχύτερα από την Λιβύη στον Νίγηρα. Δεν έχουμε πλέον χρόνο», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Αβραμόπουλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr