Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο κ. Μουζάλας, είπε πως είναι «ψευδείς» οι ισχυρισμοί ότι έγινε καθολική απεργία πείνας στο Ελληνικό και προσέθεσε προς τη Βουλή ότι 30 Έλληνες και 30 αλλοδαποί, εμπόδισαν να φθάσει το φαγητό στους δικαιούχους εντός του Κέντρου.
«Η ελληνική πολιτεία έχει νόμους, και οι νόμοι αυτοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Δεν θέλουμε βία αλλά δεν θα υποστούμε και βία» δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας. Επίσης και των μεταναστών εκείνη που καθυστερεί την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό.
Παρέχοντας προς τη Βουλή, τα στοιχεία που ζήτησε ο κ. Κακλαμάνης, σχετικώς με το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Προσφύγων σε διαμερίσματα, ο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Όπως ενημέρωσε, ήδη μέσω του προγράμματος φιλοξενούνται 1964 πρόσφυγες και μετανάστες (εκ των οποίων το 86% είναι Σύροι, το 7% Αφγανοί και 6% Ιρακινοί).
Τέλος, ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε ότι διαπιστώνονται κάποιες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του προγράμματος στην Κρήτη και προανήγγειλε την επέκταση του και στη Λιβαδειά.
Επεισόδια στο Ελληνικό…
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στον καταυλισμό του Ελληνικού με τους πρόσφυγες να στήνουν μπλόκο στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Ωστόσο ο κ, Μουζάλας αποχώρησε από τον χώρο, με τους πρόσφυγες να κάνουν μια απόπειρα να τον κλείσουν μέσα στον χώρο.
Ο κ.Μουζάλας βρέθηκε στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση μετά την απόφαση των προσφύγων να ξεκινήσουν απεργία πείνας για τις συνθήκες διαμονής τους, ωστόσο για ώρα δεν μπορούσε να μπει καθώς η πόρτα ήταν κλειστή με ένα λουκέτο, ενώ παιδιά προσφύγων στέκονταν από την πίσω πλευρά του πλέγματος απαγορεύοντας ουσιαστικά την πρόσβαση στον υπουργό.
Νωρίτερα ο υπουργός μπήκε σε έναν άλλο χώρο στον καταυλισμό του Ελληνικού, ωστόσο αποχώρησε άμεσα, καθώς ήταν τέτοια η ένταση που αμέσως βγήκε.
Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο χώρο προσπάθησαν να σπάσουν το λουκέτο, ωστόσο οι πρόσφυγες δεν τους το επέτρεψαν. Στη συνέχεια η ένταση αυξήθηκε ακόμα περισσότερο όταν οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους απομακρύνουν. Γυναίκες και παιδιά φώναζαν, ενώ όλοι και περισσότεροι πρόσφυγες κατέφταναν στο σημείο αποδοκιμάζοντας τον κ.Μουζάλα και απαγορεύοντας του την είσοδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr