Είναι προφανές, ότι μετά και το λουτρό αίματος στις Βρυξέλλες η ήδη προβληματική Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε- Τουρκίας έχει εμπράκτως ακυρωθεί, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να σπεύδει εκ των υστέρων να αναζητήσει νέους χώρους και να επεκτείνει ήδη υπάρχοντες προκειμένου να «διασπείρει» ισομερώς τους εγκλωβισμένους στη χώρα εισελθόντες.
Τις επόμενες 20 ημέρες θα επιδιωχθεί η δημιουργία 30.000 νέων θέσεων φιλοξενίας, ακόμα και σε παληές βιομηχανικές μονάδες, ενώ θα ξεκινήσει εκστρατεία πειθούς όσων παραμένουν υπό άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη, ώστε να αντιληφθούν ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και συνεπώς είναι αδιέξοδη η παραμονή τους εκεί, με τελικό σκοπό να φύγουν από την περιοχή και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.
Το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής πολιτικής υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης, χαρακτήρισε δυσάρεστη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης και τόνισε ότι όσοι βρίσκονται εκεί θα ενημερώνονται ότι υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας στα οποία μπορούν να μεταφερθούν.
«Πιστεύουμε ότι μέσα στο επόμενο διήμερο θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε ανθρώπους που θα εκδηλώσουν τη διάθεση αυτή σε υφιστάμενους χώρους φιλοξενίας», είπε ο κ. Κυρίτσης, σημειώνοντας ότι από τη Δευτέρα η προσπάθεια αυτή θα εντατικοποιηθεί.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί και στο λιμάνι του Πειραιά επισήμανε ότι «η λογική είναι όλες οι μη τυπικές δομές να πάψουν να υφίστανται» και ότι αμέσως μετά την Ειδομένη, την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει η προσπάθεια και στον Πειραιά.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναβαθμίζοντας σε πρώτη φάση την υπηρεσία πρώτης υποδοχής σε Γενική Γραμματεία.
Προχωρά ακόμη η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο που θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου και το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, αλλά και όλες τις επιμέρους δομές.
Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας Γιάννης Ταφύλλης.
Υποστήριξε ότι από την πλευρά της Ελλάδας έχουν καλυφθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη νομοσχέδιο για ζητήματα που απαιτούν νομικές ρυθμίσεις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ισχυρίστηκε ότι δεν υφίστανται κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στα νησιά «τα θεωρούμε κλειστές δομές υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι στη διάθεση των αρχών, δεν υπάρχει η νοοτροπία κράτησης».
Για τα 19 νέα κέντρα που θα προστεθούν στα 48 υπάρχοντα, έχουν επιλεγεί χώροι σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Αττική ενώ προχωρούν οι συζητήσεις για τη δημιουργία στην Κρήτη κέντρου για ασυνόδευτα παιδιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr