Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και την αποφυγή έκνομων πράξεων.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ελέγχου από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής στο ανωτέρω όχημα, διαπιστώθηκε πως μετέφερε σε κιβώτια, χίλιες τετρακόσιες πενήντα τρεις (1.453) φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, χωρίς να φέρουν τις προβλεπόμενες ένσημες ταινίες φορολογίας.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν οι ανωτέρω ποσότητες αλκοολούχων ποτών καθώς και το Φ.Ι.Χ. όχημα.
Η ποσότητα αυτή έρχεται στα χέρια των αρχών λίγες ημέρες μετά τις 1.517 φιάλες βότκα, αγνώστου ποιότητας και προέλευσης, που εντοπίστηκαν τις αρχές Ιουλίου, σε αποθήκη στην περιοχή του Αγρινίου από την Περ/κή Δ/νση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επαναφέρει το πρόβλημα του λαθρεμπορίου ποτών στο προσκήνιο.
Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως εν όψει της ιδιαίτερα αυξημένης τουριστικής κίνησης στη χώρα μας, προβληματισμός επικρατεί στις ελεγκτικές αρχές, λόγω φόβου συνακόλουθης αύξησης στη διακίνηση λαθραίου αλκοόλ, τόσο στις τουριστικές περιοχές, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, με σημαντικές προεκτάσεις στην οικονομία, αλλά και στην τσέπη των καταναλωτών.
Απάτες με ... σταφίδες
Στο μεταξύ, παρά τις προειδοποιήσεις που έχει κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το παράνομο αλκοόλ και τις ποσοστώσεις μεθανόλης που έχει, οργιάζει η παράνομη παραγωγή χύμα ποτών. "Ακόμα και σάπιες σταφίδες με πρόσθετα για την αναγκαία ζύμωση χρησιμοποιούνται", όπως σημειώνουν στο Reporter γνώστες της αγοράς, για την κατασκευή τσίπουρου αγνώστου προελεύσεως, που τελικά αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνο για τους καταναλωτές.
Όπως προκύπτει από μελέτη του Νομεβρίου, του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο με διαφορά συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ), ανάμεσα στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία), με αποτέλεσμα να ευνοείται το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο γενικότερα.
Από την όξυνση της παράνομης διακίνησης αλκοολούχων ποτών, τα δημόσια ταμεία έχασαν μόνο το 2012, κατά προσέγγιση φορολογικά έσοδα ύψους €41,8 εκατ. λόγω της μη καταβολής του ΕΦΚΟΠ, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτό το ποσό η απώλεια εσόδων από τη μη είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και οι επιπτώσεις από την παράνομη εμπορία χύμα τσίπουρου.
Επιπλέον, έσοδα 97,7 εκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντες φόρους στερείται ετησίως το δημόσιο από την παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου, που γίνεται εις βάρος τόσο των νόμιμων διήμερων αποσταγματοποιών που παράγουν και εμπορεύονται νόμιμα το προϊόν τους, όσο και των οργανωμένων αποστακτηρίων που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την προαναφερθείσα επικαιροποιημένη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δύνανται να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με 132,6 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας, προσφέροντας χρηματοδοτική ανάσα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr