Μάλιστα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φρουζής, αφού τόνισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν μπορεί να πάει κάτω από 2,250 δισεκ., κάλεσε την κυβέρνηση να πει «ένα όχι στην τρόικα». Σημείωσε,δε, ότι και στα νοσοκομεία υπάρχει πρόβλημα. «Τα νοσοκομεία είναι bed and Breakfast. Δεν υπάρχει νοσοκομειακή δαπάνη και τη μειώνουν κι άλλο» είπε.
Η κατάσταση, μάλιστα, έχει αρχίσει να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις καθώς η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης έχει οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών όπως ηπατίτιδα B, C και HIV, που κατά κύριο λόγο απαιτούν τη χρήση καινοτόμων φαρμάκων. Μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Κωνσταντίνος Φρουζής, σημείωσε ότι υπάρχει έξαρση σε νοσήματα που μας αφορούν όλους αναφέροντας ότι το επόμενο διάστημα το προσδόκιμο ζωής, λόγω των πολιτικών επιλογών, είναι δυνατόν να οδηγηθεί σε μείωση κατά 3 χρόνια, (78 μ.ο.).
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε ότι λύσεις για νέα καινοτόμα φάρμακα υπάρχουν και άφησε αιχμές για τις πολιτικές αποφάσεις σχετικά με την υγεία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για να έχει ο ασθενής νέα φάρμακα, κάποιοι πρέπει να αφήσουν τα Excel και να δουν τον άνθρωπο, να πουν και όχι στην τρόικα».
"Τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην πρόσβαση σε νέα και πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα θα επιδεινωθούν
και θα αυξηθεί η νοσηρότητα" είπε ο Γιώργος Καλαμίτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Προμηθέας. Συμπλήρωσε δε πως με νέα φάρμακα το 1993 το 6% των ασθενών θεραπευόταν, το 2011 το 75%, σήμερα σχεδόν το 90% θεραπεύεται, όμως δεν έχουν πρόσβαση οι ασθενείς σε αυτά.
"Η ψυχή δεν πρέπει να μετριέται με νούμερα Το 5% του πληθυσμού είναι ασθενείς με ιογενείς ηπατίτιδες. Με τη λογική του κόψε αυτό το 5% τα επόμενα λίγα χρόνια θα αυξηθεί. Οι ανάγκες των ασθενών δεν καλύπτονται» τόνισε χαρακτηριστικά. « Έχουμε γίνει επαίτες, που ψάχνουμε να βρούμε τα φάρμακά μας. Ένας στη Γαλλία μπορεί αν βρει το φάρμακο κι εδώ δεν υπάρχει για μας....» τόνισε για τις ελλέιψεις σε καινοτόμα αντικαρκινικά φάρμακα η εκπρόσωπος ασθενών από καρκίνο, Ζωή Γραμματόγλου.
Τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης επισήμανε και ο Δ. Δέμος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι «ενώ το φάρμακο αποτελεί μόνο το 20% των συνολικών δαπανών στην υγεία, οι απαιτήσεις της τρόικα έχουν φτάσει σε υπέρμετρο βαθμό».
Σημείωσε δε ότι ο στόχος των 2 δισ. που τίθεται από τους δανειστές δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί και πως αν αυτό υλοποιηθεί η συνέπεια θα είναι να μην υπάρχουν στην ελληνική αγορά ούτε γενόσημα, ούτε off patent φάρμακα, ενώ τα δε πρωτότυπα και καινοτόμα σκευάσματα δεν θα μπορούν να έρθουν καν στην Ελλάδα, λόγω των συνεχών μειώσεων τιμών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr