Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αλλά κι άλλες τράπεζες στην Ευρώπη, σε τρίτες χώρες, έχουν όγκο εργασιών πολύ περισσότερο από το ΑΕΠ των χωρών που τις φιλοξενούν. Μόνο, βέβαια, που η Κύπρος έχει ένα μελανό σημείο, που αποτελεί την "αχίλλειο πτέρνα της". Έχει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και καταγράφει πλέον του 30% του ΑΕΠ της σε επισφαλή τραπεζικό δανεισμό, γεγονός που καθιστά δύσκολη την όποια κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της από του μετόχους των τραπεζών. Κι όλα αυτά την ώρα που η Μάλτα και το Λουξεμβούργο έχουν πολύ μικρότερους δείκτες επισφαλιών. Αντίθετα η Βρετανία, έχει όπως η Κύπρος αντίσοιχα προβλήματα, όμως έχει δικό της νόμισμα και καλοβλέπει τις καταθέσεις των Ρώσων.
«Ουδείς αμφιβάλλει ότι η Κύπρος είναι ένα τεράστιο πλυντήριο ξεπλύματος. Ωστόσο, ο σεβαστός κ. Σόιμπλε όταν έλεγε ότι το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει τελειώσει, το όριζε ως προς τον μεγάλο λόγο καταθέσεων / ΑΕΠ, τον οποίο με έγγραφο που ήρθε χθες στο φως πρέπει η Κύπρος να κατεβάσει στο 1:1 έως το 2018» σημειώνει στο reporter.gr κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος μεγάλου Ομίλου.
Με μια πολύ γρήγορη έρευνα, σύμφωνα τις κεντρικές τράπεζες Λουξεμβούργου (31/12/2011) και Μάλτας (31/12/2012) και τα δημόσια στοιχεία για τις χώρες αυτές προκύπτουν τα εξής:
| Καταθέσεις (δις €) | ΑΕΠ (δις €) | Καταθέσεις / ΑΕΠ |
Κύπρος | 70 | 18 | 3,89 |
Μάλτα | 40,87 | 6,76 | 6,05 |
Λουξεμβούργο | 641,77 | 42,82 | 14,99 |
«Για τις άλλες 2 χώρες δεν πρέπει να επέλθει ισορροπία ή το πρόβλημά μας είναι απλώς η προέλευση των υπερβολικών καταθέσεων;» υπογραμμίζει στο reporter.gr το ίδιο κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος. Επιπλέον μια ματιά στην εικόνα που έχουν οι τράπεζες σε σχέση με το ΑΕΠ άλλων χωρών «αποκαλύπτει» τα κροκοδείλια δάκρια για το μαύρο χρήμα και το μέγεθος του τραπεζικού τομέα.
«Αν το 323% της Ευρωζώνης το προκαλεί το 400% της Κύπρου, τότε οι άλλοι 16 τι έχουν; Και στον Κάμερον τι έχει να πει το eurogroup» σημειώνει έτερο στέλεχος μεγάλης τράπεζας στο reporter.gr.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης η σχέση του μεγέθους του τομέα τραπεζών ως προς το ΑΕΠ ανέρχεται στο 323%. Επίσης, στην ΕΕ των 27 η αντίστοιχη αναλογία φτάνει το 284%, στη Μ. Βρετανία στο 463%, στις ΗΠΑ το 90% και στην Ιαπωνία το 196%.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της European Banking Federation:
- Στο Βέλγιο η Dexia αντιπροσωπεύει το 180% του ΑΕΠ
- Στη Γαλλία οι BNP Paribas, Credit Agricole και SocGen έχουν μέγεθος που αναλογεί στο 237% του ΑΕΠ
- Στη Γερμανία η Deutsche Bank στο 84% του ΑΕΠ
- Στην Ιταλία η Unicredit, Intesa Sanpaolo στο 101% του ΑΕΠ
- Στην Ολλανδία η Fortis στο 155% του ΑΕΠ
- Στην Ισπανία Banco Santander στο 92% του ΑΕΠ
- Στη RΜ. Βρετανία RBS, Barclays, HSBC στο 337% ΑΕΠ
Γι΄ αυτό η χλιαρή άραγε αντίδραση στάση του Γιούνκερ ή της Βρετανίας, που πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στο συμφέροντα της Γερμανίας, αλλά και του Δουκάτου ή του City;
Ή μήπως το ότι οι καταθέσεις «κάθονται» πάνω στην πιο στρατηγική ενεργειακά και διπλωματικά περιοχή…
Ή μήπως το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει μελαχρινούς κατοίκους, την Τουρκία ως γείτονα που επιδιώκει, με τις πλάτες άλλων, να πάρει μέρος στο πάρτι του φυσικού αερίου, αλλά και …το ότι ψηφίζει ακόμα … κομμουνιστές….
Πάντως μια ματιά στα δεδομένα ανοίγει το παζλ της υποκρισίας, αλλά και της επικίνδυνης στάσης του eurogroup, που χωρίς να σεβαστεί δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καταστρατηγεί θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. Και για όσους πουν ότι κούρεμα είναι μέσα στο πρόγραμμα, εύκολα αντιτείνει κανείς, ότι κάτι ΄τέτοιο έχει γίνει μόνο το ‘ 90 στην Ιταλία και στη Νορβηγία το ’30. Όμως τότε έγινε με δημοκρατικές αποφάσεις κοινοβουλίων, κι όχι με διεθνείς εκβιασμούς, που έχουν άλλους στόχους.
Η Μάλτα και το Λουξεμβούργο
Η Μάλτα είναι πολύ μικρότερη από την Κύπρο, αποτελεί βρετανικό προτεκτοράτο άρα τίθεται εκτός. Ωστόσο εδώ υπάρχει ένα κενό, μια και η Κύπρος αποτελεί σημείο όπου υπάρχουν κυρίαρχες Βρετανικές βάσεις. Γι΄ αυτό και κομβικό σημείο αποτελεί η στάση του Λονδίνου (κι άρα Ουάσιγκτον & Τελ Αβίβ), που πρέπει να επιλέξει τι ρόλο θέλει στην Κύπρο. Βέβαια, πάντα υπάρχει ο φορολογικός παράδεισος της Μάλτας και των διαφόρων off shore νησιών, που διαψεύδουν όσους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει off shore χώρα…
Το Λουξεμβούργο είναι μοναδικό και μιλάει Γερμανικά…. Ωστόσο το Δουκάτο βασίζει τον πλούτο του όχι στη χαλυβουργία, τη βιομηχανία χημικών, τα ορυχεία, όπως άλλοτε, αλλά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, έχοντας το μεγαλύτερο μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.. Το Λουξεμβούργο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο κέντρο για το Private banking στην Ευρωζώνη, και το μεγαλύτερο κέντρο για εταιρίες reinsurance στην Ευρώπη. Επιπλέον η κυβέρνηση του Δουκάτου επιδιώκει να καταστεί κέντρο καινοτομίας με αιχμή το internet, έχοντας καταφέρει να προσελκύσει τις εταιρίες Skype και Amazon, που έχουν μεταφέρει εκεί τις έδρες τους.
Τον Απρίλιο του 2009 υπήρξε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο η χώρα να μπει στη «μαύρη λίστα» των χωρών που ξεπλένουν χρήμα από το G20, λόγω της νομοθεσίας που προστάτευε τα προσωπικά δεδομένα πελατών των τραπεζών και τη φήμη ως φορολογικού παραδείσου. Η κυβέρνηση τότε της χώρας άμεσα αντέδρασε και υιοθέτησε τους κανόνες του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή δεδομένων, γεγονός που οδήγησε σε καταλαγή της κριτικής
Ωστόσο ούτε η Μάλτα ούτε το Λουξεμβούργο έχουν υδρογονάνθρακες, σχέσεις στενές με τη Ρωσία και παίζουν κομβικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Η ιστορία των Λουζινιάν επανέρχεται, καθώς όπως και τότε, κάποιοι δεν είχαν προνοήσει να προλάβουν τους "σταυροφόρους" διαφοροποιώντας τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος…Άλλωστε ο Σόιμπλε το έλεγε εδώ και καιρό με νόημα ότι το μοντέλο Κύπρος δεν μπορεί να περπατήσει...
Γ. Αλεξάκης