Πράσινες αυξήσεις «ψήνονται» στο ρεύμα, που θα έρθουν να προστεθούν στις πολύ μεγαλύτερες που αναμένονται από τον Ιανουάριο στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το αρμόδιο υπουργείο δέχεται εισηγήσεις για αύξηση του τέλους ΑΠΕ στην αρχή του έτους, από τα 2 ευρώ / μεγαβατώρα που είναι σήμερα, στα 7,6 ευρώ / μεγαβατώρα.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για ένα μέσο λογαριασμό ρεύματος ; Ότι, από τα 8-10 περίπου ευρώ που πληρώνει το χρόνο ως Τέλος ΑΠΕ ο καταναλωτής αυτός, του χρόνου θα πληρώσει 30 ευρώ. Αν και το ποσό δεν είναι μεγάλο, προστιθέμενο στις επικείμενες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, που έχει αιτηθεί μεσοσταθμικά 19%, το πρόβλημα μεγαλώνει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας έχει δεχτεί επιστολή από τον αρμόδιο φορέα για τις αποπληρωμές των πράσινων παραγωγών, το διαχειριστή του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού (ΔΕΣΜΗΕ), για αύξηση του επίμαχου τέλους ΑΠΕ, που καταβάλλουμε όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, από τα 2 ευρώ στα 7,6 ευρώ/ μεγαβατώρα, καθώς η μαύρη τρύπα στο ταμείο του αυξάνεται διαρκώς, κινείται πάνω από 150 εκ. ευρώ, και ήδη εξοφλεί τις υποχρεώσεις του με καθυστέρηση 20-25 ημερών.
Αυξήσεις, αν και μικρότερες…
Αν και το υπουργείο βρίσκεται σε αναζήτηση μόνιμων εσόδων για να καλύψει το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, με πρώτα και καλύτερα την καταβολή στο ταμείο του μέρος των εσόδων από το τέλος ΕΡΤ και την επίσπευση των δημοπρασιών αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων που μέχρι τώρα αιμοδοτούσαν το πράσινο ταμείο, οι αυξήσεις, έστω και μικρότερες, δύσκολα θα αποφευχθούν. Αν μάλιστα εντός των επόμενων εβδομάδων δεν έχει καταλήξει στα μόνιμα αυτά μέτρα ενίσχυσης των εσόδων του ΔΕΣΜΗΕ, τότε πιθανώς να έχουμε αύξηση του Τέλους ΑΠΕ ακόμη και από το Δεκέμβριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, με βάση ένα δεύτερο πιο ήπιο σενάριο αυξήσεων που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ, το τέλος ΑΠΕ θα αυξηθεί κατά 50%, από τα 2 ευρώ στα 3 ευρώ / μεγαβατώρα. Σε αντίστοιχη μελέτη του το Σεπτέμβριο ο ΔΕΣΜΗΕ μιλούσε για ανάγκη αύξησης του τέλους στα 5,6 ευρώ, ποσό που ανέβηκε στα 7,6 ευρώ/ MWh, με το σκεπτικό ότι όσο οι μήνες περνούν τόσο αυξάνονται οι ανάγκες αποπληρωμής των πράσινων παραγωγών καθώς εισέρχονται στο σύστημα όλο και περισσότερες ΑΠΕ. Ταυτόχρονα το υπουργείο συνεχίζει να μη λαμβάνει μόνιμα μέτρα κάλυψης του ελλείμματός του.
Mια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησής του, που προβλέπει ο νέος νόμος και που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος, είναι τα έσοδα από τις δημοπρασίες αδιάθετων ρύπων. Mόνο που από τα 250 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, στα ταμεία του ΔEΣMHE έφτασε κάτι λιγότερο από 90 εκατ. ευρώ, στα οποία σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού μπορούν να προστεθούν άλλα 50 εκ. ευρώ (στόχος δύσκολος). Eτσι οι λογαριασμοί του ΔEΣMHE εξακολουθούν να «μη βγαίνουν» ενώ επιβαρύνονται περαιτέρω από τον ετεροχρονισμό πληρωμής των οφειλών των προμηθευτών ρεύματος, οι οποίοι επίσης «δεν βγαίνουν» γιατί όλο και περισσότεροι καταναλωτές καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr