Ήδη, από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν πανελλαδικά στις αρχές του 2009, με βάση τα ευρήματα της έρευνας λουκέτα έχουν βάλει 68.000, επομένως έχουν απομείνει μόνο 255.000.
Τάση, που εφόσον συνεχιστεί, τότε σε έξι μήνες, δηλαδή τον Φεβρουάριο, σύμφωνα πάντα με τις παραδοχές της έρευνας, θα έχουν απομείνει 228.000 επιχειρήσεις, και σε ένα χρόνο από σήμερα, μόνο 202.000. Αν οι «μαύρες» προβλέψεις της ΕΣΕΕ επιβεβαιωθούν, τότε εντός μια διετίας (2010-2012) θα έχουν «φύγει» από την αγορά περίπου 121.000 εμπορικές επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα η έρευνα παρουσιάζει ένα «χάρτη» έτσι όπως έχει προκύψει από επιτόπια καταγραφή, με τον αριθμό των υφιστάμενων λουκέτων στους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπως Λάρισα, Τρίπολη, Ηράκλειο, Καβάλα, Κοζάνη, Βέροια, Έδεσσα.
Λουκέτο για μια στις … τέσσερις επιχειρήσεις
Συνολικά, τα στοιχεία των εμπόρων δείχνουν ότι λουκέτο έχουν βάλει μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις (25%) πανελλαδικά, όταν σύμφωνα με την αντίστοιχη περυσινή έρευνα το ποσοστό ανέρχονταν στο 15%. Σε κάποιες μάλιστα εμπορικές «πιάτσες» όπως στο Κολωνάκι, τη Κηφισιά και τον Πειραιά τα ευρήματα είναι δραματικά, καθώς τα λουκέτα έχουν διπλασιασθεί μέσα σε ένα χρόνο. Στο Κολωνάκι και τη Κηφισιά το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων από 12% τον Αύγουστο του 2010 φτάνει σήμερα στο 24%, ενώ στον Πειραιά από το 11% έχει ανέλθει στο 22%. Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα λουκέτα και στη Θεσσαλονίκη, όπου επί της Αγ. Σοφίας έχουν αυξηθεί σε ένα χρόνο κατά 250%, στην Ιωνος Δραγούμη κατά 75% και σε Ερμού και Τσιμισκή κατά 50%.
Ήδη, κλειστές είναι μια στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στη Καλλιθέα, στη Κηφισιά και στον Πειραιά, και μία στις πέντε σε Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Χαλάνδρι.
Πρωταθλήτρια η Σόλωνος…
Πρωταθλητής λουκέτων στην Αθήνα είναι η οδός Σόλωνος με το 42% των καταστημάτων που είχαν καταγραφεί τον Αύγουστο του 2010 (οπότε και ξεκίνησε η καταμέτρηση από την ΕΣΕΕ) να είναι σήμερα ξενοίκιαστο. Στη Σταδίου τα λουκέτα είναι 32%, επί της Κολοκοτρώνη στη Κηφισιά (33%), ενώ στη Θεσσαλονίκη κλειστά είναι το 28% των καταστημάτων επί της Β. Σοφίας και το 20% σε Β. Όλγας & Εγνατίας.
Στα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι δεν κλείνουν μόνο μικρά μαγαζιά αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ μεγάλο πλήγμα έχουν δεχτεί οι στοές στο κέντρο της. Επίσης οι πάροδοι ερημώνουν και τα καταστήματα μετακινούνται στους μεγαλύτερους δρόμους λόγω της πτώσης των ενοικίων και της προσφοράς κενών χώρων που παρατηρείται σε κεντρικές οδούς.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr