Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το πρωί της Τετάρτης, οι αντικαθεστωτικοί διατηρούσαν τον έλεγχο του πρώην κυβερνητικού συγκροτήματος στην Τρίπολη, το επίκεντρο των μαχών στην πρωτεύουσα από την είσοδό τους τη Δευτέρα, με σποραδικούς θύλακες να παραμένουν εκτός του ελέγχου τους μέσα στην πόλη.
Μέσα στην πρωτεύουσα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών, έχουν σημειωθεί επτά ρίψεις πυραύλων Grad σε κατοικημένες περιοχές από υποστηρικτές του Καντάφι. Ξένοι ανταποκριτές κάνουν επίσης λόγο για σποραδικά πυρά και εκρήξεις.
Το γύρο του κόσμου έχουν εικόνες πανηγυρισμών των αντικαθεστωτικών στο κέντρο της πόλης, με εξεγερμένους και κατοίκους να σπάνε αγάλματα του Καντάφι και να μπαίνουν στην πρώην έδρα του καθεστώτος. Θύλακες αντίστασης όμως παραμένουν σε ορισμένα σημεία της λιβυκής πρωτεύσας, ανάμεσα στις οποίες είναι και η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos.
Οι μάχες από τα ξημερώματα της Τετάρτης έχουν μεταφερθεί στην πόλη Σάμπχα, στην έρημο στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά και στις πόλεις Ζουάρα και Ατζελάτ στα δυτικά της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σημεία στις δύο δυτικές πόλεις, σύμφωνα με το Al Arabiya.
Σε ηχογραφημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στην λιβυκή τηλεόραση, ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε σε αντεπίθεση τους Λίβυους, λέγοντας μάλιστα: «Έχω βγει διακριτικά στους δρόμους της Τρίπολης, χωρίς να με δει ο λαός μου, και δεν αισθάνθηκα πως υπάρχει κίνδυνος».
O Λίβυος συνταγματάρχης υποστήριξε επίσης πως η υποχώρησή του από την έδρα του στη λιβυκή πρωτεύουσα ήταν «κίνηση τακτικής». Το πού βρίσκεται παραμένει ακόμη ασαφές.
Την ίδια στιγμή, και ενώ η μία γειτονική χώρα μετά την άλλη αναγνωρίζουν το Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών τη νόμιμη εξουσία στην Τρίπολη, οι διπλωματικές διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις: Οι αντικαθεστωτικοί ανέφεραν πως θα οργανώσουν την Τετάρτη συναντήσεις στο Κατάρ με εκπροσώπους ξένων χωρών για την συγκέντρωση κεφαλαίων.
Όπως ανέφερε το Συμβούλιο, οι απεσταλμένοι του θα συναντηθούν με αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Τουρκίας και του Κατάρ στην Ντόχα.
Ρόλο στην επόμενη ημέρα στη Λιβύη επιζητά όμως και η Κίνα, με το υπουργείο Εμπορίου να επισημαίνει πως «όποιος μείνει στην εξουσία της Λιβύης, πρέπει να λάβει υπόψη» την κατάσταση στη διεθνή αγορά. Το Πεκίνο κάλεσε επίσης τον ΟΗΕ να συντονίσει τη μετάβαση στη Λιβύη, αντί «αποκλειστικά και μόνο οι δυτικές κυβερνήσεις».
Δεν έχει κοπάσει ακόμη όμως και η συζήτηση για πιθανή διαφυγή του -καταζητούμενου από τη Χάγη- Μουαμάρ Καντάφι: Την Τετάρτη, η Νικαράγουα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει άσυλο στον συνταγματάρχη, εφόσον το ζητήσει, αναγνωρίζοντας όμως πως κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί πρακτικά.
«Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε ο Καντάφι να φτάσει από τη Λιβύη» ανέφερε σύμβουλος του πρόεδρου της χώρας Ντανιέλ Ορτέγκα, λέγοντας πως «εάν κάποιος μας ζητήσει άσυλο, θα έπρεπε να το εξετάσουμε κατ' αρχή θετικά».