Δεν θα επιλύσει την κρίση τo ευρωομόλογο, δήλωσαν ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Παρίσι. Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι θα παρουσιάσουν πρόταση που θα αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Η έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων στο πλαίσιο της ευρωζώνης για την αμοιβαία προστασία όλων των χωρών αντί για της καθεμιάς χωριστά ήταν μια ιδέα που υποστήριζαν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την οποία όμως απέρριψαν σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας.
Η Μέρκελ, που είχε ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το σχέδιο αυτό, επανέλαβε σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σαρκοζί στο Παρίσι, πως δεν πιστεύει πως τα ευρωομόλογα "θα βοηθούσαν σήμερα".
Ο Σαρκοζί από την πλευρά του κρίνει ότι η λύση αυτή θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τις χώρες που βρίσκονται στην ανώτατη βαθμίδα αξιολόγησης -- μεταξύ αυτών είναι τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία -- και ότι θα μπορούσε να είναι η κατάληξη της "διαδικασίας ολοκλήρωσης" και όχι η αρχή της.
Με την έκδοση ευρωομολόγων οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα διαπραγματεύονταν από κοινού το δανεισμό τους. Επί παραδείγματι, όταν ένα κράτος χρειάζεται πόρους για να χρηματοδοτήσει το ετήσιο έλλειμμά του, δανείζεται από τις αγορές εκδίδοντας ομόλογα στα οποία μπορούν να εγγραφούν τράπεζες, επενδυτικά ή συνταξιοδοτικά ταμεία. Όσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη εμπνέει ένα κράτος στην ικανότητά αποπληρωμής του δανείου --επειδή το υπάρχων χρέος του είναι μικρό ή επειδή η οικονομία του έχει δυναμική-- τόσο χαμηλότερα επιτόκια ζητούνται για το δανεισμό του.
Αντιθέτως, χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η οικονομία των οποίων προκαλεί ανησυχίες, είδαν τα επιτόκιά τους να αυξάνονται αλματωδώς μέσα σε μερικές εβδομάδες, γεγονός που κατέστησε δυσκολότερη την πρόσβασή τους στις αγορές.
Προκειμένου να τεθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτήν την ανισορροπία, ορισμένοι πολιτικοί και αναλυτές πρότειναν τη δημιουργία ευρωομολόγου. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι οι κίνδυνοι μοιράζονται αμοιβαία και οι κρίσεις αποφεύγονται, προστατεύοντας τις πιο ευπρόσβλητες χώρες από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Τα επιτόκιά τους θα ήταν ο μέσος όρος αυτών που ισχύουν για όλες τις συμμετέχουσες χώρες, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας η οποία σήμερα απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια και δεν επιθυμεί κατά κανένα τρόπο να τα αυξήσει.
Πολλοί πάντως είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η δημιουργία του EFSF, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, που δανείζεται από τις αγορές για να δανείζει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αντιστοιχεί σε ένα είδος ευρωομολόγου.
Στις αποφάσεις Μέρκελ – Σαρκοζί περιλαμβάνεται και η πρόταση για εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών σε ολόκληρη της ευρωζώνη, ενώ θα ζητήσουν και τη συνταγματική κατοχύρωση του ορίου του ελλείμματος και του χρέους, από το καλοκαίρι του 2012. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει μεγαλύτερες εξουσίες για την αντιμετώπιση των παραβατών και πως τα κράτη θα πρέπει να συμφωνήσουν να εφαρμόσουν τις αλλαγές στους προϋπολογισμούς τους.
Παράλληλα, πρότειναν τη δημιουργία μίας «πραγματικής κυβέρνησης» της Ευρωζώνης, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ ζήτησαν να υπάρξει φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Διαβάστε εδώ τι μετέδιδε νωρίτερα το "R"
Δύο θετικά από την συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί εντόπισε το ΥΠΟΙΚ
Δύο θετικές “όψεις” εντόπισαν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών στο μήνυμα που έστειλαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σήμερα είναι:
-Πρώτον, η εμμονή στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και άρα στον διευρυμένο ρόλο του EFSF, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρωζώνη. Μπορεί η συζήτηση για το ευρωομόλογο να μην έχει ωριμάσει, αλλά ο νέος ρόλος του EFSF είναι κάτι πολύ σημαντικό, πρακτικό και συγκεκριμένο.
-Δεύτερον, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, που δεν αρκεί να υπάρχει σε ευρωπαϊκό, αλλά απαιτείται να υπάρξει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί που αναφέρονται σε λαούς και πραγματικούς ανθρώπους πρέπει αναμφίβολα να έχουν την ευθύνη των εξελίξεων.
Η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ’ αποτέλεσμα, υφίσταται ήδη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας.
Άλλωστε, όλο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, σε αυτό στοχεύει: στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Τέλος, ελπίζουμε ότι οι ανακοινώσεις που σχετίζονται με τους ενιαίους κανόνες φορολογίας των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα λειτουργήσουν θετικά, ώστε με την πρώτη ρύθμιση να αποφεύγονται φαινόμενα φορολογικού dumping στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και με τη δεύτερη ρύθμιση να υπάρξουν επαρκείς ίδιοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν εν δυνάμει να στηρίξουν την δημοσιονομική προσαρμογή προς όφελος του κοινού νομίσματος και άρα όλων των χωρών-μελών».
Pimco: Καμία έκπληξη από ακόμη μία συνάντηση...
Σύμφωνα με τον Mohamed El – Erian της Pimco, η Γερμανία είναι απόλυτα λογικό να θέλει και να προωθεί την πλήρη σύγκλιση και έλεγχο των δημοσιονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης, για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή που θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό της χώρας της. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Πρώτα θα υπάρξει η προσαρμογή και μετά θα απελευθερωθεί οποιοδήποτε “τσεκ” από τον γερμανικό προϋπολογισμό, ανέφερε ο El – Erian.
Την ίδια γραμμή διατήρησε και η Γαλλία, η οποία μάλιστα προωθεί πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και στο δικό της Σύνταγμα. Μάλιστα, θεωρείται ότι θα ασκηθεί και ένα είδος πίεσης στις περιφερειακές οικονομίες, ώστε αυτές να προχωρήσουν γρηγορότερα στις προσπάθειες προσαρμογής.
Σύμφωνα με τον El -Erian οι αγορές θα υποστούν άμεσες πιέσεις, ενώ τα γερμανικά και τα αμερικανικά ομόλογα θα καταγράψουν ένα νέο ράλι. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pimco θεωρεί ότι τα spreads της περιφέρειας θα αυξηθούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr