Σύμφωνα με την έκθεση, τα spreads των ασφαλίστρων κινδύνου για το ελληνικό χρέος (credit default swaps ή CDS) εμφάνισαν μεγάλη αύξηση το περασμένο καλοκαίρι, όταν υποχωρούσαν οι αποδόσεις των ομολόγων και αυξήθηκαν ελαφρά μόνο στις αρχές του χρόνου, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύθηκαν.
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, και όχι η κερδοσκοπία στην αγορά των CDS, ήταν η βασική αιτία της διεύρυνσης των αποδόσεων των ομολόγων», τόνισε ο Damiano Brigo, επικεφαλής της Fitch Solutions στο Λονδίνο, και συγγραφέας της έκθεσης.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση στα ασφάλιστρα κινδύνου της Ελλάδας αυξήθηκε την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου 2009. Ένας λόγος της ανόδου, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, είναι ότι η διαπραγμάτευση των συμβολαίων CDS μεταστράφηκε από τα ευρώ σε δολάρια, πιθανότατα επειδή οι επενδυτές ανέμεναν αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που θα οδηγούσε το ευρώ σε ανοδική κίνηση έναντι του δολαρίου.
«Ο ισχυρισμός ότι η αγορά των CDS ήταν αυτή που οδηγούσε στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δεν δείχνει να ευσταθεί» τονίζει ακόμη μια φορά η έκθεση. «Τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι η περίοδος που οι επενδυτές στοιχημάτιζαν στα ελληνικά CDS ήταν όταν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούσαν».
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές χρησιμοποιούσαν συμβόλαια σε ευρώ για να κάνουν αντιστάθμιση (hedging) του ευρύτερου κινδύνου της ελληνικής οικονομίας, κι όχι να κάνουν hedging έναντι της συγκεκριμένης έκθεσης στο ελληνικό χρέος. Έτσι, το Δεκέμβριο του 2009, όταν αυξάνονταν οι αποδόσεις των ομολόγων, η ρευστότητα στην αγορά των ελληνικών CDS υποχωρούσε. Και παρόλο που αυξήθηκε πάλι τον Ιανουάριο του 2010 η αύξηση αυτή «ήταν οριακά μεγαλύτερη από αυτή του καλοκαιριού του 2009».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr