Η πτώση των αποθεμάτων βέβαια μπορεί να δείχνει ότι η ζήτηση σταδιακά αυξάνεται αλλά μάλλον πρόκειται για ζήτηση που σαν σκοπό έχει τη δημιουργία νέων αποθεματικών και δεν σηματοδοτεί ανάκαμψη της πραγματικής ζήτησης που παραμένει ασθενής.
Την ίδια στιγμή η ετήσια παραγωγή αλουμινίου της Κίνας αυξήθηκε στους 16 Mt. ανά έτος. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Αλουμινίου (International Aluminium Institute), η Κίνα παρήγε 1.331 Mt πρωτογενούς αλουμινίου το Δεκέμβριο, γεγονός που σε ετήσια βάση υποδεικνύει ότι η Κίνα μπορεί να παράγει μέχρι και 16 Mt το 2010.
Η υφιστάμενη χωρητικότητα υπολογίζεται στα 17 Mt/έτος, με ακόμη 3 Mt/έτος να είναι προγραμματισμένα να μπουν σε παραγωγή εάν οι συνθήκες της αγοράς βελτιωθούν. Ένα προφανές εμπόδιο βέβαια σε αυτή την προοπτική είναι το κόστος. Αναλυτές υπολογίζουν το κόστος παραγωγής στην Κίνα είναι πάνω από 2.100 δολ. ανά τόνο συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, από 2.000 δολ. τον τόνο το Νοέμβριο του 2009 και 1,500 δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2009. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και στις τιμές της πρώτης ύλης.
Το SHFE αλουμίνιου στη σποτ αγορά διαπραγματευόταν κοντά στα 2,318 δολ. Ανά τόνο (1,981 εξαιρουμένου του ΦΠΑ) στις 8 Φεβρουαρίου, 10% χαμηλότερα από τα μέσα Γενάρη, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής δεν καλύπτεται. Ωστόσο, ισχυρή αναμένεται να παραμείνει η κατανάλωση αλουμινίου στην Κίνα και οι αναλυτές δεν αναμένουν τις τιμές να υποχωρήσουν, αλλά αντίθετα να σημειώσουν αύξηση πριν την Κινεζική Πρωτοχρονιά.
Για την αγορά αλουμινίου συνολικά, οι αναλυτές αναμένουν βραχυπρόθεσμα την τιμή να διαμορφώνεται μεταξύ 1,900 και 2,150 δολαρίων ανά τόνο.
Οι επενδύσεις στα εμπορεύματα παραμένουν μια καλή επιλογή για τους επενδυτές για το 2010, μετά την ισχυρή ανάκαμψη το 2009, οπότε οι επενδυτές των εμπορευμάτων είδαν τις αποδόσεις τους να αυξάνονται μαζί με τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.
Το 2009, οι τιμές του χαλκού, του ψευδάργυρου, των βασικών μετάλλων και του αλουμινίου αυξήθηκαν κατά 112%, 104% και 44% αντίστοιχα λόγω της αυξημένης ζήτησης για τις πρώτες αυτές ύλες σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που παρατηρηθήκαν.
Για το 2010, η ζήτηση για εμπορεύματα αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία (οι λεγόμενες BRICs) συνεχίζουν να αγοράζουν πρώτες ύλες για να υλοποιήσουν τα μεγάλα σχέδια ανάπτυξης των υποδομών τους. Τα τελευταία 9 χρόνια, για παράδειγμα, η κινεζική ζήτηση για χαλκό έχει τετραπλασιαστεί, σε σημείο που η χώρα αγοράζει το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού- μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί στα επόμενα χρόνια καθώς η Κίνα επενδύει δισεκατομμύρια στην κατασκευή σιδηροδρομικών δικτύων, δρόμων και λοιπών υποδομών για τα 1,3 δις. του πληθυσμού της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr