Συγκεκριμένα, η Κομισιόν συστήνει στην Ελλάδα «να υιοθετήσει ένα συνολικό πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που να στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και την υγεία, στην βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος διαπραγματεύσεων για τους μισθούς».
Ακόμα, συστήνει στη χώρα να δημιουργήσει ένα αποθεματικό ίσο με το 10% επί των τρεχουσών δαπανών με στόχο την κάλυψη πιθανών μελλοντικών πιέσεων.Σημείωνεται ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για τα μέτρα που πρέπει να πάρει η χώρα συμφωνούν ως επί το πλείστον με το περιεχόμενο του προγράμματος σταθερότητας που έχει κατατεθεί και προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ το 2012 από 12,7% το 2009.
Η έκθεση της Κομισιόν θα σταλεί για έγκριση στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, που θα συναντηθούν στις 15-16 Φεβρουαρίου.
Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Χοακίν Αλμούνια είπε ότι η Ελλάδα δημιουργεί πρόβλημα στην ΟΝΕ, αλλά συμμερίζεται τους φιλόδοξους στόχους της για μείωση του ελλείμματος. Η Ελλάδα πήρε τις σωστές αποφάσεις και η υλοποίησή τους θα είναι θετική για τις χρηματαγορές. "Οι αγορές θα μοιραστούν την θετική στάση της Κομισιόν για τα σχέδια της Ελλάδος" λέει και σημειώνει πως η αλληλεγγύη είναι ένα σημαντικό θέμα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη σε περιπτώσεις όπως αυτή της Ελλάδος.
«Συμμεριζόμαστε τη φιλοδοξία του προγράμματος. Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και ότι το πρόγραμμα, στο σκέλος των στόχων, είναι επιτεύξιμο. Επικυρώνουμε το ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν είναι εύκολη. Είναι δύσκολη. Αυτό χρήζει στήριξης», δηλώνει ο επίτροπος.
Παράλληλα, αναφέρει ότι θα ενταθεί η παρακολούθηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων για αποφυγή αποκλίσεων.«Πρόκειται για ένα πολύ αυστηρό σύστημα παρακολούθησης», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «ένα μέρος της στήριξης θα πρέπει να δοθεί μέσω πιέσεων από τους εταίρους, μέσω παρακολούθησης, επειδή κάποια από αυτά τα μέτρα είναι δύσκολο να υιοθετηθούν από πολιτικής άποψης».
Aναφέρει, δε, πως η επιτυχία του ΠΣΑ της Ελλάδος συνδέεται με εγχώρια πολιτική στήριξη, ενώ τονίζει πως σχεδιάζει την ενίσχυση της Eurostat για αποφυγή προβλημάτων όπως αυτά που δημιουργήσε η Ελλάδα.Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, «υπάρχουν και άλλες ανισορροπίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η ανάγκη για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, για μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, για μεταρρύθμιση του συστήματος απασχόλησης».
Ο Φίλιππος Σαχινίδης, υφυπουργός οικονομικών ανέφερε πως περιμένει θετική ανταπόκριση από τις αγορές μετά την έγκριση του ΠΣΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η έγκριση δείχνει πως η Ελλάδα έχει κάνει τα σωστά βήματα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας.
Ο Χ.Αλμούνια ανέφερε επίσης πως οι χώρες Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν κάποια κοινά προβλήματα, όπως έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ
«Η Ελλάδα έχει και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να ξεφύγει το συντομότερο δυνατό από τη σημερινή δύσκολη συγκυρία που επιβάλλουν τα χρόνια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα και οι κερδοσκοπικές πιέσεις», δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωσή του.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
"Η Ελλάδα έλαβε, σήμερα, την έγκριση και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση των οικονομικών της χώρας.
Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει την προσπάθεια και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για το νοικοκύρεμα του κράτους και να προχωρήσει πολύ γρήγορα σε μια σειρά μεγάλων τομών και αλλαγών, που ενισχύουν τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών μαζί με την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.
Το πρόγραμμα προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2010, από το 12,7% του ΑΕΠ στο 8,7% και τη μείωση σε κάτω από 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας έως το 2012, παράλληλα με τη συγκράτηση και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2011.
Μαζί με την έγκριση του Προγράμματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει και σε μία σειρά συστάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, άρθρο 126(9) της Συνθήκης, αλλά και για τον τερματισμό της ασυνέπειας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, άρθρο 121(4) και για τη βελτίωση των δημοσιονομικών στατιστικών. Με άλλα λόγια, η Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα, σήμερα, να διορθώσει τα πολλαπλά ελλείμματα που άφησε στη χώρα η περίοδος 2004-2009.
Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι έχει και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να ξεφύγει το συντομότερο δυνατό από τη σημερινή δύσκολη συγκυρία που επιβάλλουν στη χώρα μας τα χρόνια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα και οι κερδοσκοπικές πιέσεις".
Τι λένε οι αναλυτές για το ΠΣΑ
Αναμενόμενη ήταν η έγκριση του ΠΣΑ από την Κομισιόν για τους αναλυτές, οι οποίοι μιλώντας στο Reuters, δήλωσαν ότι η υποστήριξη για το πρόγραμμα συνοδεύεται από σκληρούς όρους για τη χώρα.
Ειδικότερα:
Unicredit
«Δεν υπήρχε ποτέ, στο μυαλό μου, καμία πιθανότητα να απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό σχέδιο. Η Ελλάδα προφανώς έλαβε κάποια μέτρα που είναι προς την σωστή κατεύθυνση, και προφανώς η Κομισιόν βγαίνει και τους λέει ίσως πρέπει να κάνετε κάτι ακόμη ή να σχεδιάσετε μερικά εναλλακτικά σχέδια», τονίζει ο αναλυτής της Unicredit, Kornelius Purps, ο οποίος εκτιμά ότι πιο σημαντική είναι η πώληση του ομολόγου από το ΠΣΑ.
«Οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το τι λέει η Κομισιόν, ή για το τι θα πει το Ecofin σε μερικές ημέρες. Για τις αγορές θα είναι πολύ πιο σημαντικό το πώς θα πάει η πώληση του 10ετούς ομολόγου και το τι θα κάνουν οι οίκοι αξιολόγησης», προσθέτει.
Αναφερόμενος, δε, στο αν η χώρα θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα, δήλώνει ότι «όλοι ξέρουν ότι είναι σχεδόν μη ρεαλιστικό να μειωθεί το έλλειμμα της Ελλάδας από 13% του ΑΕΠ στο 3% μέσα σε τρία χρόνια. Το ερώτημα είναι, πόσο κοντά θα φθάσουν σε αυτό το ιδεατό όραμα».
Citigroup
«Νομίζω ότι (η έγκριση) συνοδεύεται από όρους. Έχουν πει στην Ελλάδα να μειώσει τις δαπάνες, να μειώσει τις συνολικές δαπάνες των μισθών, και πολύ σύντομα θα στηθεί μια αυστηρή διαδικασία επιτήρησης», αναφέρει ο αναλυτής της Citigroup, Giada Giani, ο οποίος θεωρεί ότι υπάρχει υποστήριξη για το πρόγραμμα, συνοδευόμενη από αυστηρούς όρους.
BNP Paribas
«Η πρώτη αντίδραση είναι σύμφωνη με αυτό που περιμέναμε, που είναι θετική αντίδραση από τα GGBs (ελληνικά κρατικά ομόλογα) και η συρρίκνωση των spreads. Θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και ένας δύσκολος δρόμος. Θα γίνονται κάθε τρεις μήνες...εκτιμήσεις για την επίτευξη (των στόχων) του προγράμματος, που σημαίνει ότι κάθε τρεις μήνες θα έχουμε κινδύνους αναφορικά με αυτή την οικονομία», υπογραμμίζει ο αναλυτής της BNP Paribas, Patrick Jacq.
ING
«Αυτή δεν ήταν μεγάλη έκπληξη, καθώς ο Barrosο είχε ήδη υπονοήσει από χθες ότι το σχέδιο θα εγκριθεί. Το μεγαλύτερο θέμα τώρα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση θα το εφαρμόσει χωρίς μεγάλη αντίσταση στο εσωτερικό», υπογραμμίζει ο Chris Turner, αναλυτής της ING.
Επιπλέον, αναφέρει ότι «οι αποδόσεις (των ελληνικών ομολόγων) συρρικνώθηκαν αρκετά, οπότε η θετική αντίδραση μπορεί να είναι σχετικά περιορισμένη, γι'αυτό και το ευρώ δεν κινήθηκε πολύ μετά την απόφαση, γιατί η αγορά είχε ήδη προδικάσει ότι θα το ενέκρινε».
Nomura
«Δεν νομίζω ότι κάποια από αυτές τις αποφάσεις αποτελούν έκπληξη, είχαμε το ίδιο κλίμα χθες το βράδυ από τον Barroso», συμφώνησε και ο Sean Maloney από τη Nomura.
Η Deutsche Bank … ζωγραφίζει το ΠΣΑ
Τί είπε η Ευρώπη στην Ελλάδα: Ολα καλά, εκτός από αυτά τα 1224 θέματα που έχετε ακόμη.
Αυτή είναι η … διαγραμματική επεξήγηση της έγκρισης της Κομισιόν για το ΠΣΑ της Ελλάδας. Σύμφωνα με την Deutche Bank, η Κομισιόν αν και ενέκρινε το πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας μας είχε πάρα μα πάρα πολλά να της πεί, ίσα με … 1224 λέξεις, που είναι και το σύνολο των λέξεων του report της E.E. για την Ελλάδα σήμερα.
Αυτό έρχεται να συγκριθεί με τα reports της Κομισιόν του 2009 που για την Ελλάδα έφτανε τις 450 λέξεις περίπου, για το Βέλγιο τις 430, την Ιρλανδία τις 360, την Αυστρία τις 350, την Ιταλία τις 350 επίσης, την Γαλλία τις 300, την Γερμανία και την Πορτογαλία τις 250 και την Ολλανδία και Φινλανδία τις 150.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr