«H Eυρώπη δεν έχει άλλη επιλογή: Το ελληνικό δράμα δεν θα τελειώσει με μία τραγωδία» είναι ο τίτλος του νέου άρθρου της γαλλικής Le Monde. Οπως τονίζει, η πολιτική πραγματικότητα είναι μία: η Ευρωζώνη θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα, καθώς δεν έχει άλλη επιλογή.
Το εάν αυτή η βοήθεια πάρει την μορφή διμερών δανείων, ή την χρήση κοινοτικών οδών όπως προβλέπονται από τις συνθήκες, μικρή σημασία έχει τελικά. Οι χώρες της ζώνης του ευρώ, δεν θα αφήσουν την Αθήνα να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση της, όπως είχε αποκαλύψει η γαλλική εφημερίδα στις 29 Ιανουαρίου, και το επαναλαμβάνει και σήμερα.
Ωσόσο, οι χρηματοοικονομικές αγορές φαίνεται πως αρνούνται να δεχθούν αυτήν την πραγματικότητα. Αυτό είναι ένα παιχνίδι πόκερ που παίζεται ανάμεσα στην Ε.Ε , την Ελλάδα και τιςν χρηματοπιστωτικές αγορές. Και αυτός ο αγώνας θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν οι ηγέτες της Ε.Ε θα συνεδριάσουν για να συζητήσουν λεπτομερώς τα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της ελληνικής κυβέρνησης και αποφασίσουν για την σοβαρότητά του.
Η Ευρώπη, θέλει να ασκήσει στην Αθήνα πίεση, για να διασφαλίσει το ότι η κυβέρνηση αλλά ιδιαίτερα, ο ελληνικός λαός αντιλαμβανονται τις θυσίες που πρέπει να κάνουν. Εν τω μεταξύ, οι αγορές, δεν ξέρουν καν ποιός μπλοφάρει ποιόν τελικά, και φαίνεται να στοιχηματίζουν για το χειρότερο – μία Ελλάδα που θα κυρήξει στάση πληρωμών.
Οι επενδυτές δοκιμάζουν επίσης την δύναμη ολόκληρης της Ευρωζώνης, και φαίνεται να αμφισβητούν το εάν τελικά οι ευρπωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια ελλείμματά τους. Η Ελλάδα, σε αυτό το σενάριο, φαίνεται να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας και η Ισπανία και η Πορτογαλία, γίνονται τα επόμενα θύματα αυτού του σκεπτικισμού. Ομως η Ευρώπη θέλει να περάσει το μύνημα ότι το ευρώ είναι ισχυρό και δεν «σπάει», και ότι μία υποτίμησή του για ενα διαάστημα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, καθώς θα τονώσει τις εξαγωγές.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες. Η Ελλάδα, με τις μεγειρεμένες της στατιστικές, την τεράστια διαφθορά και φοροδιαφυγή της, έχει πολλά να αντιμετωπίσει.
Ομως, οι αγορές ψάχνουν επίσης τις διαβεβαιώσεις ότι οι υπόλοιπο ευρωπαίοι είναι έτοιμη να ανταποκριθούν στις δικές τους οικονομικές προκλήσεις, μακροπρόθεσμα. Κατά μία έννοια λοιπόν, το ελληνικό δράμα ξεπερνά κατά πολύ την Ελλάδα, καταλήγει η Le Monde.
Το ΔΝΤ είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα, διαβάζουμε στους Financial Times, οι οποίοι τονίζουν πως εάν η χώρα δεν ήταν στην ζώνη του ευρώ, θα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ. Ομως το ότι είναι μέλος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα είχε μία λανθασμένη αίσθηση ανοσίας απέναντι στα προβλήματα του χρέους της.
Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κρίση στην Ελλάδα χρειάζεται μόνιμο φάρμακο. Και το καλύτερο είναι, η βοήθεια του ΔΝΤ. Ενα deal δανεισμού, που θα παρέχει χρηματοδοτική βοήθεια και δημοσιονομικά μέτρα που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη. Ομως η Ευρωζώνη και οι αξιωματούχοι της Ε.Ε φαίνεται να είναι αντίθετοι σε αυτό, για δύο κυρίως λόγους.
Πρωτον, θα ήταν σαν να παραδέχονται ότι είναι ανίκανες να διαχειριστούν εσωτερικά, τα προβλήματα, και ότι χρειάζονται βοήθεια από την «Ουάσιγκτον».
Δεύτερον, θα ήταν ένα μεγάλο χαστούκι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ΕΕ.
Εάν ομως δεν δοθεί η λύση ΔΝΤ, ποιά θα μπορούσε να ήταν μία λύση, απο το εσωτερικό ΕΕ; Αφού, η χρηματοδότηση από την ΕΕ εξαιρείται, τότε θα έπρεπε να έρθει από άλλα μέλη της Ευρωζώνης.
Υποθέτοντας ότι η Ελλάδα ζητά το 5% με 10% του ΑΕΠ της, τότε αυτές οι χώρες χώρες θα έπρεπε όλες μαζί να της χορηγήσουν περίπου 12 με 24 δις ευρώ, ή το 0,13%-0,16% του ΑΕΠ τους.
Σίγουρα το να βοήθησει το ΔΝΤ, έχει ένα πολιτικό κόστος για την Ε.Ε, όμως το πολιτικό κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν η ευρωπαϊκή οικογένεια αποτύγχανε να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, εσωτερικά. Γι αυτό, επισημαίνουν οι F.T, η Ευρώπη πρέπει να σπρώξει την Ελλάδα προς την λύση που λέγεται ΔΝΤ.
Ουτε η ελληνική κυβέρνση αλλά ούτε και ο ελληνικός λαός φαίνεται να έχουν καταλάβει το πρόβλημα και την πραγματικότητα πυο δημιουργείται γι αυτούς, τονίζει η Telegraph σε νέο της άρθρο.
Οπως σημειώνει, η Ε.Ε απαιτεί μειώσεις μισθών του δημοσίου, μειώσεις των συντάξεων, αύξηση του οριού ηλικίας συνταξιοδήτηση, φόρο στα καύσιμα και στα είδη πολυτελείας. Ηδη η Ελλάδα αντιμετωπίζει την τεράστια οργή των αγροτών που έχουν κλείσει τους δρόμους της χώρας, και ο Φλεβάρης είναι γεμάτος με άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Υπαρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε αυτό που πιστεύουν οι Ελληνες ότι είναι το πρόβλημα, και την πραγματικότητα, τονίζει η εφημερίδα. Η Γερμανία θέλει να δει την Ελλάδα να αιμοραγεί, πριν την βοηθήσει, και ούτε ο ελληνικός λαός, αλλά ούτε και η ελληνική κυβέρνηση το έχουν καταλάβει αυτό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr