Μετά από διασταυρώσεις η φορολογική αρχή εντόπισε 42.000 φυσικά πρόσωπα που αν και εισέπραξαν αναδρομικά ποσά στο έτος 2014 δεν τα δήλωσαν όπως όφειλαν στη φορολογική δήλωση του 2015. Πρόκειται για ποσά που ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 10.000 ευρώ, ενώ βρέθηκαν και 5 φορολογούμενοι οι οποίοι δεν δήλωσαν εισοδήματα 120.000 ευρώ ο καθένας.
Μάλιστα τις επόμενες εβδομάδες, προς το τέλος Οκτωβρίου, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει ειδοποιητήρια ώστε οι υπόχρεοι να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2014 στα έτη που αυτά ανάγονται περιορίζοντας έτσι τη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει.
Πάντως θα πληρώσουν αφενός τους φόρους που προκύπτουν από τα αναδρομικά που ξέχασαν να δηλώσουν, την εισφορά αλληλεγγύης καθώς και τα πρόστιμα και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Προβλέπεται επίσης και διαδικασία ενστάσεων μέσα από ραντεβού με την εφορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται από την ΑΑΔΕ. Για τα αναδρομικά του 2013 είχαν εντοπιστεί περίπου 70.000 συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά, που κλήθηκαν έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν αιτήσεις ακύρωσης ή τροποποίησης των πράξεων προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς είχαν υποβάλλει κανονικά τροποποιητικές δηλώσεις και από λάθος της Εφορίας τους καταλογίστηκαν φόροι που είχαν ήδη πληρώσει. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα:
- Να ακυρώσουν τους φόρους, τις επιβαρύνσεις που λανθασμένα τους βεβαιώθηκαν από τις εφορίες εφόσον είχαν υποβάλλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν εισπράξει το 2013 .
- Να μειώσουν τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τη φορολόγηση των αναδρομικών ποσών συντάξεων. Τα ποσά αυτά με την έκδοση νέων εκκαθαριστικών θα φορολογηθούν στο έτος στο οποίο πραγματικά ανάγονται και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.
Σημειώνεται ότι η αίτηση και τα έγγραφα υποβάλλονται με ψηφιακή απεικόνιση (scan), μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Είναι, επίσης, δυνατή η κατάθεση των αιτήσεων και στο γραφείο πρωτοκόλλου της Δ.Ο.Υ. Η αίτηση του φορολογουμένου πρέπει να αναφέρει τους λόγους ακύρωσης ή τροποποίησης και να συνοδεύεται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά έγγραφα ή στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει είτε η έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης ή το αριθμητικό ή λογιστικό λάθος.
Σημειώνεται ότι στην παρέμβασή του, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, στο Olympia Forum, την περασμένη εβδομάδα είχε τονίσει ότι «έχουμε εντοπίσει ένα πλήθος περιπτώσεων, όπου πολίτες είτε ξέχασαν, σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, να δηλώσουν αναδρομικά εισοδήματα του 2014, είτε ξέχασαν να δηλώσουν τρέχουσες αμοιβές του 2014 και βεβαίως είναι και η πρώτη (1η) χρονιά όπου θα εφαρμόσουμε και την ανταλλαγή πληροφοριών από το εξωτερικό.
Θα σας έλεγα ότι έχουμε περίπου εκατό χιλιάδες (100.000) τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες είναι προς εξέταση και για τις οποίες θα αρχίσουμε να στέλνουμε ειδοποιήσεις στους πολίτες, επισημαίνοντας τα δικά μας ευρήματα και καλώντας τους είτε να δικαιολογήσουν αυτό που εμείς βλέπουμε ως ορθό, είτε να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες, πριν προχωρήσουμε εμείς στον καταλογισμό.»
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr