17 ώρες στη Θεσσαλονίκη
Η παρουσία Πομπέο στη χώρα μας θα ξεκινήσει ουσιαστικά στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας, που έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στο Διοικητήριο, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θόδωρου Καράογλου και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, στην αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και βέβαια στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στη συνέχεια, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, όπου θα συνυπογράψει σύμφωνο διμερούς συνεργασίας στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.
Παράλληλα, αναμένεται να έχει επαφές με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των υποδομών και της ενέργειας.
Η τρίτη και τελευταία επίσκεψη στο πρόγραμμα του κ. Πομπέο είναι στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αργά το μεσημέρι. Εκεί θα συναντηθεί με τη διοίκηση του ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, για το οποίο η αμερικανική διπλωματία έχει εκφράσει ενδιαφέρον και κατά το παρελθόν.
Στη συνάντηση, που γίνει με περιορισμένο αριθμό ατόμων, αναμένεται να παραστούν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και μέλη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.
Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Πομπέο θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τον επόμενο σταθμό της επίσκεψής του, την Κρήτη.
Στο σπίτι του Μητσοτάκη
Εκεί θα τον περιμένει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα θα τον φιλοξενήσει στο σπίτι του στα Χανιά.
Την Τρίτη θα επισκεφθούν μαζί τη Σούδα. Στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν, θα λάβουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Ασφαλώς, εκεί θα τεθεί και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσογείο, με την Ελλάδα να διεκδικεί από τις ΗΠΑ την αναγνώριση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας και φυσικά στήριξη στο πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία.
Ο... πρόλογος της επίσκεψης
«Η ανανέωση της κοινής δέσμευσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη.
Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος εταίρος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους, αναφέρει ακόμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με φόντο την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.
Όπως τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και κρίσιμης σημασίας εταίρο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή.
Παράλληλα, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «κλειδί» για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, ενώ τονίζεται εκ νέου πως η σχέση Αθήνας – Ουάσιγκτον είναι στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Να σημειωθεί πως ο κ. Πομπέο είχε πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο κ. Πομπέο χαιρέτισε τις ανακοινώσεις των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των εντάσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο κ. Πομπέο δήλωσε πως με τον κ. Στόλτενμπεργκ συζήτησαν «για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ επανέλαβαν «τη σημασία της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
Εξοπλιστικά
Η δημοσιότητα που έχει δοθεί στην επίσκεψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και, κυρίως, η έμφαση στην επίσκεψη του κ. Πομπέο στη Σούδα, δεν είναι τυχαία, καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν την εμβάθυνση των σχέσεων στον τομέα της άμυνας, κάτι που επιτρέπεται από τη νέα, αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που εγκρίθηκε πέρυσι.
Πέρα από αυτά, στον τομέα των εξοπλισμών οι ΗΠΑ (μέσω της Λόκχιντ Μάρτιν) έχουν ήδη αναλάβει την αναβάθμιση 84 F-16, έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), ενώ υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των τεσσάρων νέων φρεγατών και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
Αυτό είναι το πρόγραμμα και το... φόντο της επίσκεψης που αναμένεται να δώσει ειδήσεις και που για την Ελλάδα έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή για τις σχέσεις με την Τουρκία και φυσικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που επίσης θα έχει στο επίκεντρό της την ανατολική Μεσόγειο.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr