Ολες οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στις εξελίξεις αυτές με τον Dax να υποχωρεί -2,5% και τον S&P -2%, ενώ το ΧΑ φάνηκε αρκετά ψύχραιμο, με τον ΓΔ να υποχωρεί μεν -1,14% αλλά με αρκετά χαμηλούς όγκους (εκτός της Παρασκευής λόγω ΤΕΝΕΡΓ) και σαφή διαφοροποίηση μεταξύ κλάδων.
Πιο αναλυτικά είχαμε τον κλάδο των τραπεζών με οριακές μεταβολές (ΔΤΡ -0,25%) με την ΕΥΡΩΒ +1,7% να τραβάει και τις υπόλοιπες παράλληλα με την θετική εβδομάδα για τα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ +1,6% & ΜΟΗ +0,2%) , τον ΤΙΤΑΝ +1,5% και τον ΟΤΕ +0,13%.
Στον αντίποδα, στο κόκκινο έκλεισαν πολλοί δεικτοβαρείς τίτλοι, με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες να καταγράφει η μετοχή της ΕΕΕ -5,07% ακολουθούμενη από την ΜΠΕΛΑ -3,23% , την ΔΕΗ -2,85% την ΑΡΑΙΓ -2,29% και τον ΜΥΤΙΛ -2,11%.
Στα σημαντικά της εβδομάδας που πέρασε συγκαταλέγουμε και την ενεργοποίηση εντολών αγοράς στην ΤΕΝΕΡΓ από την Masdar στα 20 ευρώ λόγω της Δημόσιας Πρότασης κάτι που εκτόξευσε τον τζίρο του ΧΑ την Παρασκευή στα 520 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων περίπου 346 εκ αφορούσαν στην ΤΕΝΕΡΓ) και παράλληλα απελευθέρωσε ρευστότητα που μεγάλο μέρος της θα επανατοποθετηθεί το επόμενο διάστημα σε άλλες μετοχές.
Ο Δεκέμβριος συνεχίζει και υπεραποδίδει με τον ΓΔ να κερδίζει +4,23% έχοντας μόλις 4 συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του έτους και με το πρόσημο να είναι άκρως θετικό (+12,3% από 1.1.24) με την ανάκαμψη των τραπεζών να είναι καθοριστική (+12,7% στον μήνα και +22% στο έτος) μετά και την οριστική διάψευση της φημολογίας περί έκτακτης φορολόγησης των κερδών τους.
Στο μακροοικονομικό πεδίο είχαμε πολλαπλές αναγνώσεις με το πρωτογενές αποτέλεσμ/πλεόνασμα του Προυπολογισμού στο 11μηνο να φθάνει στα 7,5 δισ. αρκετά πάνω από τον στόχο (στ. ΤτΕ) αλλά παράλληλα το έλλειμμα Τρεχουσών Συναλλαγών να τσιμπάει στο 10μηνο στα 8 δισ. (+220 εκ) παρά την μεγάλη βελτίωση του Οκτωβρίου (-825 στο έλλειμμα σε σχέση με το 2023).
Στα θετικά καταγράφουμε την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 20% περίπου κάτι που φέρνει τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό κοντά στα 21 δισ. (ρεκόρ).
Η Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις προβλέψεις ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια για την χώρα (ΑΕΠ +2,3% το 2024 και +2,5% για το 2025) ενώ μόλις χθες υπεβλήθη από το ΥΠΕΘΟ αίτημα προς την ΕΕ για νέα (5η) εκταμίευση πόρων του ΤΑ ύψους 3,1 δις που αναλύεται σε 1,8 δισ. δάνεια και 1,3 δισ. επιδοτήσεις ποσά που θα αναθερμάνουν ακόμα περισσότερο τομείς όπως οι κατασκευές και η στέγαση.
Το 2024 ήταν ακόμα μια θετική χρονιά για το ΧΑ και μένουν οι τελευταίες πινελιές για να δούμε από ποια αφετηρία θα εκινήσει το 2025, πάντως με τα έως τώρα δεδομένα – και παρά τους εύλογους προβληματισμούς για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις εμπορικές πολιτικές Trump – όλα δείχνουν ότι το νέο έτος έχει ακόμα πολλά να δώσει στην επενδυτική κοινότητα.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr