Πρόκειται για κωδικούς που αφορούν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2012, αφορολόγητες δαπάνες, συμψηφισμούς και εκπτώσεις φόρων καθώς και απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωσή τους. Για παράδειγμα η μη συμπλήρωση των σχετικών πεδίων για μισθωτούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες άνω των 62 ετών θα έχει σαν αποτέλεσμα οι μεν πρώτοι να χάσουν την έκπτωση των 150 ευρώ στο τέλος επιτηδεύματος και οι δεύτεροι να επιβαρυνθούν άδικα με το ποσό των 650 ευρώ. Επίσης αν δεν αναγραφεί σε ξεχωριστό πεδίο το ποσό της ειδικής εισφοράς που είχε παρακρατηθεί πέρυσι, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πληρωμής της εισφοράς για δεύτερη φορά.
Ημιυπαίθριοι
Στην επιφάνεια των κατοικιών με βάση την οποία υπολογίζεται το τεκμήριο διαβίωσης θα πρέπει να δηλωθούν και τα τετραγωνικά μέτρα των ημιυπαίθριων χώρων που τακτοποιήθηκαν αλλά όχι η επιφάνεια των αυθαιρέτων που νομιμοποιούνται με τις νέες ρυθμίσεις. Αυτό θα γίνει στη φορολογική δήλωση του 2014.
Τέλος για πρώτη φορά θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ για όλες τις κατοικίες με στόχο η εφορία να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων για το ειδικό τέλος των ακινήτων ενώ όλοι οι νέοι άνω των 18 ετών ανεξάρτητα αν είναι ή όχι προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να αναγράψουν στο έντυπο τον δικό τους ΑΦΜ.
- Συνταξιούχοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονική δήλωση
- 1% – 4% ειδική εισφορά για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ
- 3.000€ το ελάχιστο τεκμήριο για άγαμο και 5.000 για έγγαμο
- 25% του εισοδήματος η αξία των αποδείξεων
- Eως 250€ τόκοι καταθέσεων δεν δηλώνονται
Πώς θα αποφύγετε τους επιπλέον φόρους
Υποχρεωτική υποβολή από μη προστατευόμενα μέλη
Φορο-παγίδα για νέους άνω των 18 ετών
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 327-328. Φέτος υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος. Οι νέοι άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα αν θα υποβάλουν ή όχι φορολογική δήλωση, θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
Η υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από φορολογουμένους ηλικίας άνω των 18 ετών κρύβει «φορο-παγίδα», αφού η Εφορία ακόμα και σε μηδενικά εισοδήματα θα υπολογίσει φόρο με βάση το ατομικό ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, και τα υπόλοιπα τεκμήρια αν υπάρχουν, όπως κατοικία που έχει παραχωρηθεί δωρεάν από τους γονείς και για την οποία υπολογίζεται τεκμήριο διαβίωσης ανάλογα με την επιφάνεια. Εάν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 9.000 ευρώ (αφορολόγητο όριο για το 2012 για τους νέους ηλικίας έως 30 ετών), τότε οι νέοι θα απαλλαγούν από τη φορολογία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος.
Δελτίο παροχής
Μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν έως τρεις εργοδότες, είτε ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος συμπληρώνουν τους κωδικούς 019-020: Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και φέτος τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, σε αντιδιαστολή με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε σε 650 ευρώ.
Οι κωδικοί 027-028 συμπληρώνονται από εμπόρους ηλικίας από 62 ετών και άνω (ημερομηνία γέννησης έως 31/12/1950), για να εξαιρεθούν αυτομάτως από το τέλος επιτηδεύματος.
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΟ 2012
Θα δηλώσουν μόνο όσα έχουν εισπράξει
Οι μισθωτοί οι οποίοι έμειναν... απλήρωτοι το 2012 θα δηλώσουν μόνο τα ποσά που έχουν εισπράξει. Το καθαρό ποσό από μισθούς συμπληρώνεται στους κωδικούς 301-302.
Ειδικά, οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2012 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμη και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν τη δήλωση χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αμοιβές, καθώς αυτές θα δηλωθούν στον χρόνο που θα εισπραχθούν.
Στους κωδικούς 003-004 μπαίνει ο αριθμός των παιδιών που είναι προστατευόμενα μέλη, προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν πρόσθετο αφορολόγητο, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε: 7.000 ευρώ για φορολογουμένους με 1 παιδί, 9.000 ευρώ για 2 παιδιά, 12.000 ευρώ για 3 παιδιά και 15.000 ευρώ για 4 παιδιά.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Αριθμός παροχής ρεύματος
O αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών (κύριες ή δευτερεύουσες), είτε είναι ιδιοκατοικούμενες, είτε μισθωμένες, είτε δωρεάν παραχωρούμενες, συμπληρώνεται υποχρεωτικά στους κωδικούς 204-205-206 του πίνακα 5.
Η υποχρεωτική συμπλήρωση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να γίνουν στη συνέχεια διασταυρώσεις και να διαπιστωθεί εάν ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν... ξεφύγει από το έκτακτο τέλος ή άλλους φόρους επί των ακινήτων.
Ο αριθμός παροχής ρεύματος αναγράφεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Στη φορολογική δήλωση αναγράφονται τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά.
Εάν στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό 999999999.
Σε περίπτωση κατά την οποία το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται έπειτα από αίτηση διακοπής που έχει κατατεθεί στη ΔΕΗ, ο αριθμός παροχής μπορεί να βρεθεί σε παλαιότερους λογαριασμούς.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
Κωδικοί που κρύβουν έξτρα φόρους
Οι πιο... επικίνδυνοι κωδικοί είναι οι 659 – 660 κι αυτό γιατί κρύβουν «έξτρα» φόρους. Υπήρχαν και στο περσινό έντυπο, αλλά φέτος «εμπλουτίζονται» με την υποχρεωτική αναγραφή εισοδημάτων. Ολα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εισοδηματίες) για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους καθώς και τα ποσά που απαλλάσσονται από τον φόρο.
Στους κωδικούς αυτούς θα αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων το 2012 εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 250 ευρώ, κέρδη από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, REPOS, κέρδη από μερίσματα, καθώς και τα επιδόματα των πολύτεκων και τρίτεκνων οικογενειών.
Από φέτος όμως, που καθίσταται πλέον υποχρεωτική η αναγραφή και αυτών των ποσών στη φορολογική δήλωση, οι φορολογούμενοι εφόσον έχουν συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα υπόκεινται και γι' αυτά τα ποσά σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%. Το αποτέλεσμα θα είναι να πληρώσουν περισσότερο φόρο με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, για φορολογούμενο που πέρυσι εισέπραξε από τόκους καταθέσεων 6.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης είναι 1%, δηλαδή 60 ευρώ. Αν είχε και εισόδημα 8.000 ευρώ από ενοίκια, τότε αυτό το ποσό θα προστεθεί και η εισφορά θα είναι 1% στα 14.000 ευρώ, δηλαδή 140 ευρώ.
Αν είναι μισθωτός και του έχει παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές του 2012 η εισφορά αλληλεγγύης, τότε από το ποσό της εισφοράς για το σύνολο του εισοδήματός του θα αφαιρεθεί το ποσό που παρακρατήθηκε το προηγούμενο έτος.
ΠΡΟΣOXH
Τα επιδόματα με τα οποία προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών (όχι ολικά τυφλών) και προσώπων με απόλυτη αναπηρία (όχι με κινητική αναπηρία άνω του 80%), συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή, σύνταξη και επιδόματα πολύτεκνης μητέρας, ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας δηλώνονται στους κωδικούς 659-660 προκειμένου να υπολογιστεί επ' αυτών ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% έως 4%.
Τεκμήρια
Παγίδες για κατοικίες, ΙΧ, σκάφη και πισίνες
«Παγίδα» που κρύβει πρόσθετους φόρους αποτελούν για χιλιάδες φορολογουμένους τα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες. Με την εκκαθάριση των δηλώσεων είναι πιθανό το ενδεχόμενο να φορολογηθούν όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους, αλλά για μεγαλύτερα εισοδήματα που θα προκύψουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.
Όπως σημειώνεται στο «βιβλιαράκι» της Εφορίας, κατηγορίες φορολογουμένων, όπως για παράδειγμα οι άνεργοι που θα θελήσουν να «αμφισβητήσουν» το ποσό των τεκμαρτών δαπανών διαβίωσης, θα πρέπει να περιμένουν να εκδοθεί το εκκαθαριστικό και μετά να προσέλθουν στις Εφορίες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Τα τεκμήρια απειλούν κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μικρού ή μεσαίου κυβισμού. Ακόμα και για κάποιον που θα υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα αλλά έχει κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών ο αναλογούν φόρος θα είναι 400 ευρώ.
Κι αυτό γιατί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης η Εφορία θα υπολογίσει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ και έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο.
Συνολικά, δηλαδή, το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 9.000 ευρώ και άρα τα 4.000 ευρώ που είναι πάνω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει καταβολή φόρου 400 ευρώ.
ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ
Συμψηφισμός της εισφοράς αλληλεγγύης με εισφορά εισοδήματος
Ο συμψηφισμός της εισφοράς αλληλεγγύης, που παρακρατήθηκε από μισθούς και συντάξεις το 2012, με το ποσό της εισφοράς επί του συνολικού εισοδήματος που θα υπολογίσει η εφορία θα γίνει μέσω του νέου κωδικού 333-334. Σε αυτόν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς επί των αποδοχών τους.
Ο νέος αυτός κωδικός έχει νευραλγική σημασία για να αποφευχθούν... απρόβλεπτες επιβαρύνσεις. Κι αυτό γιατί αν δεν αναγράψουν το ποσό της εισφοράς που τους έχει παρακρατηθεί, δεν θα γίνει συμψηφισμός και θα κληθούν να πληρώσουν για ήδη φορολογημένες αποδοχές.
Έτσι για μισθωτό με ετήσιες αποδοχές 18.000 ευρώ που θα δηλώσει και τόκους καταθέσεων 5.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης θα είναι 2% επί των 23.000 ευρώ δηλαδή 460 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν τα 180 ευρώ που είναι η παρακρατούμενη εισφορά στις αποδοχές των 18.000 ευρώ.
Στους κωδικούς 313-314 θα πρέπει να συμπληρωθεί μόνο ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών που παρακρατήθηκε από τις μηνιαίες αποδοχές του 2012.
Στους κωδικούς 846-849 οι οικογένειες θα δηλώσουν και τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων.
Στο 25% του εισοδήματος
Αποδείξεις για το αφορολόγητο όριο
Μόνο με την προσκόμιση αποδείξεων για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών ισχύει το αφορολόγητο όριο. Οι δαπάνες πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από τον ίδιο τον φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα τέκνα που τους βαρύνουν. Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται στο 25% του δηλούμενου ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωσή του και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ (εισοδήματα 60.000 X 25%).
Για εισοδήματα μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ δεν απαιτούνται επιπλέον αποδείξεις. Για παράδειγμα, για εισοδήματα 70.000 ευρώ το σύνολο των αποδείξεων που απαιτούνται είναι 15.000 ευρώ και όχι 70.000 Χ 25%.
Αν ο φορολογούμενος έχει επιπλέον αφορολόγητο λόγω τέκνων ή αναπηρίας, δεν χρειάζεται να καταθέσει κάποιο επιπλέον ποσό αποδείξεων. Οι αποδείξεις καλύπτουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και μόνο.
Ποιες περνάνε
Στην Εφορία «περνάνε» όλες οι αποδείξεις εκτός από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ αυτοκίνητα, ακίνητα), δαπάνες που μειώνουν τον φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.λπ.) λογαριασμοί (φως, νερό, τηλέφωνο σταθερά και κινητά), εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.
Επίσης «περνάνε»:
- Τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών Courier, πινακίδα χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κ.λπ.).
- Η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά).
ΠΡΟΣOXH
Αναγνωρίζονται και οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινοχρήστων έπειτα από επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιον βαρύνουν αυτές οι δαπάνες) συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας.
ΔΑΠΑΝΕΣ
Μειώστε τον φόρο έως και 10%
Τη δυνατότητα να μειώσουν τον φόρο που θα προκύψει με την εκκαθάριση των δηλώσεων θα έχουν και φέτος οι φορολογούμενοι που θα εμφανίσουν ορισμένες δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2012, όπως ενοίκια, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, τόκους στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα ζωής, έξοδα για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων.
Το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μειώνεται κατά ποσοστό 10% και μέχρι του ποσού που προβλέπεται αντίστοιχα ως εξής:
- Έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης (κωδ. 051-052).
- Δαπάνη καταβαλλόμενου μισθώματος (κωδ. 811 έως και 823),
- - του ποσού της δαπάνης για δίδακτρα για φροντιστήρια εκπαιδευτικών μαθημάτων ή ξένων γλωσσών (κωδ. 079 έως και 085).
- Τόκους στεγαστικού δανείου που καταβλήθηκαν μέσα στο 2012 (κωδ. 063-064).
- Δαπάνη που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των τέκνων που τους βαρύνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ (κωδ. 073-074),
- Διατροφή που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλον, το οποίο επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη (κωδ. 089 – 090).
- Δαπάνες που καταβάλλει για δωρεές, χορηγίες (κωδ. 057 έως και 060).
- Δαπάνες που καταβάλλει για εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (κωδ. 053 – 054).
- Δαπάνες για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου (κωδ. 087 – 088).
- Επίσης το ποσό του φόρου μειώνεται κατά ποσοστό 20% της δαπάνης που καταβάλλεται λόγω δωρεάς στον λογαριασμό αλληλοβοήθειας για την απόσβεση του δημόσιου χρέους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr