Οι εν λόγω μέτοχοι, αιτούνται να τους επιστραφούν οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλλει αχρεωστήτως από τον περασμένο Αύγουστο έως σήμερα, ενώ ζητούν ο ασφαλιστικός φορέας να απέχει εφεξής από την μηνιαία έκδοση πράξεων επιβολής ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος τους.
Όπως τονίζουν στο εξώδικό τους, η διαγραφή ζητούν να γίνει από την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ του νόμου 4482/2017, με τον οποίο κρατικοποιήθηκε ο ΟΑΣΘ, καθώς, όπως λένε, φέρονται ότι είναι μέτοχοι του ΟΑΣΘ, από την ανωτέρω ημερομηνία μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους, δεδομένου ότι: "Προτιθέμεθα να ασκήσουμε αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των ατομικών ρυθμίσεων που περιλήφθηκαν στις διατάξεις του ν. 4482/2017 και των αποφάσεων που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του ν. 4482/2017, προσβάλλοντας ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και κατάφωρα παράνομες τις διατάξεις του εν λόγω νόμου και συνακόλουθα όλες τις ακόλουθες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις που ερείδονται σε αυτό το νόμο".
Το θέμα με τον ΕΦΚΑ είχε συζητηθεί στην ενημερωτική συνέλευση των πρώην μετόχων, που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου, στη διάρκεια της οποίας πολλοί πρώην μέτοχοι είχαν διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι καλούνται να πληρώσουν ασφαλιστική συνδρομή, της τάξης των 300 και πλέον ευρώ μηνιαίως, τη στιγμή που δεν λαμβάνουν μέρισμα.
Τονίζεται, ότι ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, εξέφρασε την αντίθεσή του με την κίνηση των έντεκα πρώην μετόχων του οργανισμού, σημειώνοντας ότι "στη συνέλευσή μας είχα προτείνει να πληρώνουμε κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές μας και να μην κάνουμε καμία τέτοια κίνηση, περιμένοντας μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε και πρόκειται να εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης της κρατικοποίησης του οργανισμού που καταθέσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας".
Πάντως, από την πλευρά τους, οι πρώην μέτοχοι που προσέφυγαν κατά του ΕΦΚΑ, αναφέρουν ότι η κίνησή τους δεν αναιρεί τις νόμιμες διεκδικήσεις τους, αφού, όπως επισημαίνουν και στο εξώδικο, επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους, ενώ η κίνηση των έντεκα πρώην μετόχων του οργανισμού, εντάσσεται στο πλαίσιο της αδυναμίας πολλών εξ αυτών να πληρώνουν τη συνδρομή στον ΕΦΚΑ.
Διευκρινίζουν ότι από τη στιγμή που δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΕΦΚΑ, καταχωρούνται ως εισφοροδιαφεύγοντες και δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ τονίζουν ότι χωρίς την πράξη διαγραφής τους από τον ασφαλιστικό φορέα, δεν μπορούν να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ και να διεκδικήσουν τα σχετικά δικαιώματά τους.
Καταλήγοντας, κάνουν λόγο "για προσπάθεια της κυβέρνησης να αναβάλει τη μαζική αποχώρηση από τον ΕΦΚΑ των 2.200 ασφαλισμένων του ΟΑΣΘ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντίστοιχη απώλεια εσόδων από το ταμείο του ασφαλιστικού οργανισμού" τα οποία υπολογίζουν σε περίπου 4-5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr