Ο κόσμος που κατέληξε τελικά στο Σύνταγμα, όπου οι συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ "συναντήθηκαν", ήταν πολύς, ενώ κυριάρχησαν πανό και συνθήματα ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα, που - όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές- προωθούν κυβέρνηση και δανειστές.
Ενόψει της απεργίας, ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μίλησε στο reporter.gr υπογραμμίζοντας πως "η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για άρση της μονιμότητας".
Ποιοι συμμετείχαν στην απεργία:
- Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη. Σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (προς Παρασκευή).
- Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) θα λάβουν μέρος στην 24ωρη απεργία εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου. Οι υγειονομικοί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
- Στην απεργία θα συμμετάσχουν ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.
- Με προβλήματα θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, ταμεία, σχολεία)
- Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων (ΕΚΠΑ) θα συμμετάσχουν επίσης στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.
Το μήνυμα της ΓΣΕΕ
«Η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία της Πέμπτης και το συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως θα είναι η ηχηρή απάντησή μας σε όλους εκείνους που με τις πολιτικές τους συνεχίζουν να καταστρέφουν κοινωνία και οικονομία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
ΑΔΕΔΥ: Μόνιμο σύστημα απολύσεων στο Δημόσιο
Η ΑΔΕΔΥ επικρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τονίζοντας ότι βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με δανειστές, ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς και ετοιμάζει νέο γύρο λεηλασίας και αντεργατικών μέτρων.
«Τα μέτρα αυτά έρχονται και στο Δημόσιο» εκφράζει την ανησυχία της η ΑΔΕΔΥ. «Το ΔΝΤ και η ΕΕ εκτιμούν ότι δήθεν το Δημόσιο έμεινε αλώβητο στην κρίση, σε αντίθεση με τα πλήγματα που υπέστησαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι δανειστές απαιτούν μόνιμο σύστημα απολύσεων χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με εργαλείο την αξιολόγηση μεθοδεύουν απολύσεις, τη μισθολογική καθήλωση αλλά και νέες μειώσεις, ενεργοποιώντας και τον περίφημο δημοσιονομικό «κόφτη». Το καθεστώς της αδιοριστίας παγιώνεται και στη θέση της σταθερής και μόνιμης εργασίας μπαίνει κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης» προστίθεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr