Από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα έχει ξεκινήσει για το σκοπό αυτόν πυρετός συσκέψεων στο Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό τα μέτρα να αποφασισθούν τα ταχύτερο δυνατόν και να είναι απολύτως ποσοστικοποιημένα έτσι ώστε να αποφευχθούν αστοχίες και λανθασμένες προβλέψεις, όπως αυτές που οδήγησαν στην μεγάλη απόκλιση των εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του έτους Η δεξαμενή πάντως από την οποία θα αντληθούν τα μέτρα περιλαμβάνει:
- Την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στους «πλούσιους» φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ. Πρόκειται ασφαλώς για την προσφιλέστερη μέθοδο συγκέντρωσης ζεστού χρήματος, καθώς ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης είναι πανεύκολος και η διαδικασία είσπραξης του φόρου ταχύτατη, χωρίς βεάβια να λαμβάνονται υπόψη οι όποιες παρενέργειες.
- Την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρω για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος υπουργός που ...τόλμησε να προτείνει αλλά και να θεσμοθετήσει το μέτρο ήταν ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος θεωρούσε απαράδεκτη τη «στοίχιση» γπίσω ή γύρω από το αφορολόγητο των 12.000, όλων των ελευθέρων επαγγελματιών ανεξαιρέτως των εισοδημάτων τους. Το μέτρο ψηφίστηκε κανονικά από τη Βουλή, δεν πρόλαβε όμως να εφαρμοσθεί καθώς ο διάδοχος του κ. Αλογοσκούφη στο Υπουργείο Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου έσπευσε να το καταργήσει εξαιτίας του πολιτικού κόστους που αυτό επέφερε. Σήμερα το μέτρο προβάλλει ως απαραίτητη προυπόθεση εξορθολογισμού της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και το Υπουργείο Οικονομικών, εσόδων πιεζόντων, εμφανίζεται αρκετά αποφασισμένο για την εφαρμογή του.
- Την νέα αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ. Οι εμπνευστές του μέτρου διακατέχονται από τη γνωστή νοοτροπία ότι τα προσκομένα έσοδα είναι πάντα ευθέως ανάλογα με την αύξηση του φορολογικών συντελεστών. Για μία ακόμη φορά, ωστόσο η τρόικα πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ παρότι κάτι τέτοιο δεν θα οδηγ΄σηει σίγουρα σε αύξηση των εσόδων, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μειωθεί σηαμντικά η ζήτηση. Βεβαίως η πρόταση έχει να κάνει με την μετάταξη μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από τον υπερμειωμένο και τον μειωμένο συντελεστή -που από την 1η-1-2011 είναι 6,5% και 13% αντίστοιχα- στον υψηλό συντελεστή 23%. Εξετάζεται επίσης η κατάργηση της εφαρμογής συντελεστών ΦΠΑ μειωμένων κατά 30% στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το συνολικό κόστος του ελληνικού Δημοσίου από τις ειδικές απαλλαγές στον ΦΠΑ ανέρχεται στα 564,5 εκατ. ευρώ ετησίως .Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο 280,9 εκατ. ευρώ, ενώ για τα βιβλία, τα περιοδικά, τα θέατρα και τις εφημερίδες το κόστος του Δημοσίου φθάνουν τα 59 εκατ. ευρώ. Ενας εξορθολογισμός των συντελεστών και των ποριόντων
- Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη την χώρα. Οι προθέσεις της κυβέρνησης στο θέμα αυτό έγιναν προφανείς από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η εκκρεμμότητα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις περιοχές του Ψυχικού και της Φιλοθέης, ύστερα από την γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επιτρατείας. Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες στις περιοχές αυτές αυξήθηκαν μέχρι και 60% υπερβαίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τις πραγματικές τιμές πώλησης. Παράλληλα με την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών μελετούνται επίσης και γενικότερες αλλαγές στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Εξετάζεται συγκεκριμένα η μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 400.000 ευρώ στις 350.000 ευρώ και η μερική αναπροσαρμογή των συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια
- Την εξομοίωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανης και κίνησης από τον Οκτώβριο αναμένεται να στηρίξει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου. Από τον Οκτώβριο του 2011 όλοι φορολογούμενοι θα πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερα καθώς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 0,021 ευρώ στα 0,39 ευρώ για να εξισωθεί με τον φόρο του πετρελαίου κίνησης.
- Την νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του ελληνικού Δημοσίου. Θέμα χιλιοεπιπωμένο και χιλιοεξετασμένο, πλην όμως επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς η τρόικα επιμένει ότι η εφαρμογή του μπορέι να αποφέρει στο δημόσιο έσοδα της τάξης του 1,5 δις. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει την πραγματική μεταβίβαση εκτάσεων του δημοσίου σε νομείς που χρησιμοποιούν για χρόνια την καταπατημένη έκταση ως πρώτη κατοικία! Διακίωμα εξαγοράς θα έχουν επίσης και οι ανάπηροι ή πολύτεκνοι, καταβάλλοντας στο κράτος το σχετικό τίμημα με πρόσθετες εκπτώσεις από 10% έως και 30%.
- Τη εξέταση όλων των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση με στόχο να καταργηθούν εκείνες που δεν δικαιολογούνται με κοινωνικά η αναπτυξιακά κριτήρια. Πρόκειται για περισσότερες από 900 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα επιχειρήσεις και φορολογούμενοι και έχουν να κάνουν με έκπτωση για δαπάνες τόκων στεγαστικών δανείων, αμοιβές γιατρών και δικηγόρων, ασφάλιστρα ζωής, ακόμη και για καταναλωτικές δαπάνες. Το εγχείρημα του υπουργείου Οικονομικών είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς από τη μια πλευρά απαιτείται ένα νέο απόλυτα στοχευμένο σύστημα φοροαπαλλαγών και από την άλλη πρέπει πάση θυσία να περιορισθεί η απώλεια στα κρατικά έσοδα που, με το ισχύον σύστημα, προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Ενα σύστημα, το οποίο - άλλωστε - βρίθει στρεβλώσεων, καθώς το μεγαλύτερο όφελος αποκομίζουν τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν και εμφανίζουν υψηλές δαπάνες και αποκομίζουν υψηλότερες εκπτώσεις σε σχέση με το δηλωθέν εισόδημά τους. Στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά που απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 4.000 ευρώ. Αντίθετα, οι φοροαπαλλαγές που έχουν τα φυσικά πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ είναι μόλις 600 ευρώ κατά μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους που υποβάλλει φορολογική δήλωση χρησιμοποιεί τις φοροαπαλλαγές και εμφανίζει στην εφορία δαπάνες για νοσήλια, ασφάλιστρα, δίδακτρα ή ενοίκια με στόχο να γλιτώσει φόρο. Παρά ταύτα παράγοντες του υπουργέιου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι θα είναι μεγάλο ατόπημα εάν καταργηθούν κάποιες δίκαιες φοροαπαλλαγές προκειμένου να ισοφαισθεί η αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει την φοροδιαφυγή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr