Σαφώς και το δυσχερές οικονομικό κλίμα της ευρωπαικής περιοχής συμβάλει στην περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στο φράγκο, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, όπου οι πρωτοφανείς συγκρούσεις στη Λιβύη έχουν "κατακεραυνώσει" το αμερικάνικο νόμισμα. Ενώ η τρελή "κούρσα" που σημειώνει η τιμή του αργού πετρελαίου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές της Νέας Υόρκης, "στηρίζει" τις πληθωριστικές πιέσεις και στέλνει το δολάριο σε νέα χαμηλά. Σημειώνεται ότι το φράγκο έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου τις οκτώ από τις εννέα τελευταίες ημέρες. Ακόμα περισσότερο κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο το ελβετικό νόμισμα έχει εμφανίσει "άλμα" της τάξεως του 5,1%, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις από τον Ιούνιο του 2010, "σκαραφλώνοντας" δηλαδή σε υψηλό οχτώ μηνών. Παράλληλα, και το ευρώ υποχώρησε έναντι του ελβετικού φράγκου, στα 1,2706 φράγκα- στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Ιανουαρίου δηλαδή σε χαμηλό ενάμιση μήνα, για να διαμορφωθεί την ίδια ώρα στα 1,2776 φράγκα.
Στην πραγματικότητα, όσοι δανειολήπτες έχουν αγοράσει στεγαστικό με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor θεωρούνται οι πιο επωφελημένοι τη υπόθεσης, τουλάχιστον κατά το τελευταίο διάστημα, καθώς το επιτόκιο στη διατραπεζική έχει υποχωρήσει σημαντικά. Στον αντίποδα, όσοι έχουν προβεί σε αγορά στεγαστικού σε ελβετικό φράγκο όχι μόνο πληρώνουν πιο αυξημένη δόση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά καταβάλλουν και μεγαλύτερο ποσό συγκριτικά με όσους έχουν λάβει δάνειο σε ευρώ. Στο μεταξύ, υπογραμμίζεται ότι ο χρόνος λήψης του στεγαστικού δανείου είναι το βασικότερο κριτήριο ενίσχυσης του επιτοκίου αποπληρωμής, εάν υπολογιστεί ότι από το Μάρτιο του 2009 άρχισαν να "σκουραίνουν" τα πράγματα, καθώς τότε χρονολογείται η χαμηλότερη δόση σε ευρώ από ότι σε φράγκο, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα. Αντιθέτως, το κλίμα αντιστράφηκε το Φεβρουάριο του 2008 ή το έτος 2007, όπου τότε τα στεγαστικά δάνεια σε ευρώ καταβάλλονταν σε υψηλότερες δόσεις, ενώ τα αντίστοιχα σε ελβετικό φράγκο σε χαμηλότερες...
Πάντως όσο η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει αβέβαιη και η κρίση χρέους στην περιφέρεια διατηρείται σε στασιμότητα, τόσο το ευρώ θα χάνει έδαφος έναντι του ελβετικού φράγκου πλήττοντας ακόμα περισσότερο τους δανειολήπτες μέσω του νομίσματος της Ελβετίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με το να συνδέουν οι καταναλωτές το δάνειό τους με ένα παγκόσμιο νόμισμα, συνδέουν και τη "δόση" τους με τις παγκόσμιες εξελίξεις.
Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr