Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 28χρονης Τζ. Ρ. από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι διαρκείς αποτυχημένες προσπάθειές της να χάσει βάρος την ώθησαν πριν από λίγο καιρό στη δοκιμή δίαιτας μέσω της λήψης χαπιών αδυνατίσματος. Ωστόσο, δεν χρειάστηκαν παρά μόνο 17 ημέρες για να πέσει σε κώμα, με την αναπνοή της να υποστηρίζεται μηχανικά. Η επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος της έσωσε κυριολεκτικά τη ζωή...
Μια πρώτη ματιά...
Το παράδειγμα της Αμερικανίδας μπορεί να φαντάζει για πολλούς υπερβολικό. Στην πραγματικότητα, όμως, φέρνει στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα των μη εγκεκριμένων και μη ελεγμένων από τον Οργανισμό Φαρμάκων «προϊόντων αδυνατίσματος», που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο εμπόριο. Ένα από αυτά είναι και τα χάπια. Όμως πόσο ασφαλή είναι και πόσο βλάπτουν ή ωφελούν την υγεία μας;
Το βασικό στοιχείο που προβάλλεται ως πλεονέκτημα των χαπιών αδυνατίσματος είναι το μικρό χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, δηλαδή την απώλεια βάρους. Έτσι, όταν οι περισσότερες δίαιτες απαιτούν κόπο και χρόνο, τα χάπια προβάλλονται ως ένας «γρήγορος» τρόπος που «γλιτώνει» το υπέρβαρο άτομο από μια κουραστική για αυτό διαδικασία.
Εκείνο, ωστόσο, που δεν είναι ίσως γνωστό στο ευρύ κοινό, είναι πως μια «γρήγορη» δίαιτα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι και υγιεινή, καθώς είναι βέβαιο πως επιταχύνει φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα το άτομο χάνει κιλά σε βάρος του συνολικού οργανισμού του, κάτι που πολλές φορές μπορεί να αποβεί και ολέθριο.
Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: Τον Ιούλιο του 2002 στην Ιαπωνία 4 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 408 ασθένησαν σοβαρά εξαιτίας της χρήσης χαπιών αδυνατίσματος, ενώ σε μία περίπτωση χρειάστηκε επίσης μεταμόσχευση ήπατος προκειμένου να περισωθεί η ζωή μιας ασθενούς.
Σε άλλες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλος αριθμός ατόμων παρουσίασε σοβαρές βλάβες στο θυρεοειδή αδένα και την καρδιά. Η πλειονότητα, δε, των σκευασμάτων προερχόταν από την Κίνα και οι διαφημιστικές καταχωρήσεις που τα συνόδευαν έκαναν λόγω για «προϊόντα παρασκευασμένα από φυτικά βότανα και τσάι».
Γνωριμία με τον... «αντίπαλο»
Παρά το γεγονός ότι σε πολλές χώρες του κόσμου, με πρώτη την Ιαπωνία, οι νομικές διατάξεις που αφορούν τα φάρμακα είναι ιδιαίτερα αυστηρές, εντούτοις σε πολλές περιπτώσεις η πρόνοια των αρμόδιων σχετικά με τον έλεγχο και την κυκλοφορία των συγκεκριμένων σκευασμάτων συναντά πλήθος δυσχερειών.
Μια από τις βασικότερες δυσκολίες είναι το Διαδίκτυο. Η διαφήμιση και διακίνηση των χαπιών αδυνατίσματος μέσω του Internet ωθεί πλήθος ενδιαφερομένων να αποκτήσουν τα χάπια δίχως ιατρική συνταγή, τη γνώμη κάποιου ειδικού ή τη διεξαγωγή προηγούμενων εξετάσεων, γεγονός που έχει πολλά και συχνά αρνητικά αποτελέσματα.
Βεβαίως, οι συνέπειες δεν είναι αναίτιες. Οι έρευνες έχουν καταδείξει πως η σύσταση των χαπιών αδυνατίσματος αμφίβολης προέλευσης χωρίζεται βασικά σε δύο κατηγορίες ουσιών:
·Η πρώτη είναι η φενφλουραμίνη, μια ουσία που καταστέλλει την όρεξη. Στις ΗΠΑ έχει απαγορευτεί από το 1997 επειδή αποδείχθηκε ότι όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα αδυνατίσματος, προκαλεί βλάβες στις βαλβίδες της καρδιάς.
·Η δεύτερη κατηγορία είναι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα, οι οποίες αυξάνουν το μεταβολισμό και ενισχύουν με τον τρόπο αυτό την απώλεια σωματικού βάρους. Αν ληφθούν δίχως την επίβλεψη κάποιου ειδικού δύνανται να προκαλέσουν μεγάλα και πολλές φορές χρόνια οργανικά προβλήματα.
Aλλες ουσίες
Πέρα από τις προαναφερόμενες ουσίες, τελευταία έχει διαπιστωθεί και η χρήση σκευασμάτων αδυνατίσματος, αποτελούμενων από ουσίες όπως η εφεδρίνη και η κρεατίνη. Αποδέκτες είναι κυρίως αθλητές, αρκετοί από τους οποίους έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον εαυτό τους ή έχουν οδηγηθεί ακόμη και στο θάνατο.
Η εφεδρίνη υποστηρίζεται ότι αυξάνει την ενεργητικότητα των αθλητών και ενισχύει την απώλεια βάρους. Εξαιτίας της ιδιότητάς της να επενεργεί στο νευρικό σ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr