Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου, οι εταιρείες ακινήτων έχουν περίπου 165 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα που λήγουν έως το 2026, ενώ οι τράπεζες μειώνουν την έκθεσή τους στον κλάδο και το πιστωτικό κόστος είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Φουσκωμένοι με χρέος, πολλοί ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να στραφούν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, μειώσεις μερισμάτων και εκδόσεις δικαιωμάτων σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσουν τις επιχειρήσεις για ένα πιο ταραχώδες μέλλον.
«Το τείχος των ωριμάνσεων θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για την πραγματοποίηση συναλλαγών, διότι αν οι δανειολήπτες δεν είναι σε θέση να αναχρηματοδοτηθούν, θα πρέπει να αποχωρήσουν», δήλωσε η Tζάκι Μπάουϊ, επικεφαλής του τμήματος EMEA της Chatham Financial. «Υποψιάζομαι ότι θα έχετε περισσότερα περιουσιακά στοιχεία που θα πωληθούν στην αγορά, σε προβληματικά επίπεδα».
Η πλειονότητα των ομολόγων ακινήτων στον δείκτη ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης του ευρώ εκδόθηκε από εταιρείες που έχουν πλέον πιστοληπτική ποιότητα περισσότερο χαρακτηριστική εκείνων με καθεστώς junk, σύμφωνα με ένα ποσοτικό μοντέλο που εφαρμόζει το Bloomberg.
Αν δεν μπορέσουν να συρρικνώσουν τα χρέη τους ή αν τα επιτόκια δανεισμού δεν πέσουν ξανά, αυτοί οι αποκαλούμενοι υποψήφιοι «έκπτωτοι άγγελοι» θα πρέπει πιθανότατα να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια για την πίστωσή τους όταν τελικά έρθει η ώρα της αναχρηματοδότησης.
«Θα υπάρξει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για πολλούς από αυτούς τους εκδότες να επιστρέψουν στην επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε ο Βίκτορ Γιορτ παγκόσμιος επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής και των αναλυτών της BNP Paribas SA.
Η διατήρηση της αξιολόγησης, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί απρόσιτη για ορισμένους, όχι μόνο επειδή τα υβριδικά ομόλογα των ιδιοκτητών έχουν καταρρεύσει στη δευτερογενή αγορά.
«Οι μεγάλες και ξαφνικές κινήσεις των ονομαστικών επιτοκίων δημιουργούν αβεβαιότητα και είναι σημαντικό να διατηρούμε τη χρηματοοικονομική πειθαρχία για να περιηγηθούμε σε τέτοιες περιόδους», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Heimstaden, Kρίστιαν Φλάντελαντ. «Θεωρούμε ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στον ισχυρό ισολογισμό μας, στην πολιτική αντιστάθμισης κινδύνων και στο ισορροπημένο προφίλ ωρίμανσης του χρέους μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr