Το reporter.gr, επικοινώνησε με τον σύλλογο μεσιτών Αττικής-Πειραιά και επιβεβαιώνει πως πλήθος ιδιοκτητών επιλέγουν να μισθώνουν τα σπίτια τους ως τουριστικές κατοικίες κι όχι ως φοιτητικά σπίτια καθώς όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, οι πρώτες είναι πολύ πιο συμφέρουσες οικονομικά για εκείνους! Η άνθηση των Airbnb που θα μπορούσε να πει κανείς πως ξεφυτρώνουν σαν... μανιτάρια έχει αλλάξει άρδην την κατάσταση. Σε περιοχές δε όπως το κέντρο της Αθήνας, στου Ζωγράφου, τα Εξάρχεια ή σε κάθε σημείο πλησίον των Πανεπιστημίων της Αθήνας οι τιμές έχουν εκτοξευθεί πάνω από 30%. Κι αυτό μόνο αν ο ιδιοκτήτης έχει παραμείνει... παραδοσιακός και δεν έχει εξευρωπαϊστεί πλασάροντάς το ως Airbnb. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Νίκος Π., μεσίτης που δραστηριοποιείται 20 και πλέον χρόνια στον χώρο δηλώνει πως οι τελευταίες τρεις χρονιές είναι ίσως οι πιο δύσκολες που έχει αντιμετωπίσει. «Εδώ εμείς οι επαγγελματίες δυσκολευόμαστε, φαντάζομαι πόσο πιο δύσκολο είναι για τον επαρχιώτη πατέρα να έρθει και να βρει κάποιο αξιόλογο φοιτητικό σπίτι για το τέκνο του» αναφέρει χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως είναι δεκάδες οι περιπτώσεις που άκουσε από παραπονούμενους επίδοξους νοικάρηδες ότι τους ζητήθηκαν ποσά άνω των 600 ευρώ τον μήνα για γκαρσονιέρες 20ετίας.
«Ο συνδυασμός της αυξημένης ζήτησης και της μικρής προσφοράς έχει ανεβάσει και τις τιμές των ενοικίων» εξηγεί χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι αφού οι ιδιοκτήτες έχουν κάνει μαζική στροφή στη βραχυχρόνια μίσθωση,και δεν χτίζονται νέες οικοδομές, τα διαθέσιμα σπίτια είναι λιγοστά. «Αυτή την περίοδο δυσκολευόμαστε να εξυπηρετήσουμε τα παιδιά, όχι γιατί λόγω της αυξημένης κίνησης που υπάρχει δεν προλαβαίνουμε, αλλά γιατί δεν υπάρχουν σπίτια! Είναι απλό, ο ιδιοκτήτης κερδίζει περισσότερα νοικιάζοντας... ημερησίως κι όχι σε μηνιαία βάση.».
Οι ελάχιστες επιλογές λοιπόν και οι «αλμυρές» τιμές, αναγκάζουν πολλούς να στραφούν στις δυτικές συνοικίες, για τις οποίες μέχρι πριν δύο χρόνια, γονείς και παιδιά δεν ήθελαν ούτε καν να ακούν. «Η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για γονείς και φοιτητές στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε πολλές περιοχές η αύξηση των μισθωμάτων αγγίζει ακόμα και το 100% τονίζει στο «R» η μεσίτρια Τάνια Φ. σχολιάζοντας πως στεναχωριέται να βλέπει παραδοσιακές φοιτητικές περιοχές να χάνονται λόγω των βραχύβιων μισθώσεων.
Στα χνάρια της πρωτεύουσας Πάτρα, Κρήτη και Γιάννενα
Πάντως, στα ίχνη της Αθήνας φαίνονται να βαδίζουν και άλλες παραδοσιακές φοιτητούπολης σαν την Πάτρα, το Ρέθυμνο, τα Γιάννενα και το Ηράκλειο όπου η ζήτηση είναι τεράστια σε σχέση με την προσφορά και η φοιτητική στέγαση είναι ένα πρόβλημα που διαρκώς γιγαντώνεται και δεν φαίνεται κανένα φως στον ορίζοντα. Περιφέρειες και δήμοι κάνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις προς τους ιδιοκτήτες προκειμένου να συνεργαστούν με τους φορείς ώστε να βρεθεί λύση αλλά όσο η πλατφόρμα του Airbnb παραμένει πολλάκις πιο συμφέρουσα από μια κανονική μηνιαία μίσθωση, το πρόβλημα μοιάζει μη αναστρέψιμο.
Υποφερτά ο Πειραιάς
Πάντως είναι γεγονός πως ο Πειραιάς παραμένει πιο προσιτός και... εύκολος σχετικά με τα μισθώματα. Παρά την ελαφριά αύξηση και σε αυτόν, το ποσοστό είναι συγκριτικά πολύ μικρότερο σε σχέση με την Αθήνα κι αυτό πιθανότατα οφείλεται πως ο Πειραιάς διαθέτει πιο πολλές παλιές κατοικίες παρά σύγχρονες κατασκευές ενώ δεν υπάρχει και η ίδια ζήτηση για τουριστική εκμετάλλευση σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας.
Χάρης Αποστολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr