Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Ηγουμενίδης τόνισε τη διάσταση του προβλήματος, χρησιμοποιώντας τη λέξη «αυθαιρετουπόλεις». «Χρησιμοποιώ τη λέξη "αυθαιρετουπόλεις", κατά τη γνώμη μου, χωρίς υπερβολή, μιας και υπάρχουν πόλεις όπου το 50% με 80% των κτισμάτων τους είναι αυθαίρετες κατασκευές. Στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου, στη δημοτική κοινότητα Γαζίου από το 1923, που καταγράφεται ως οικισμός με 61 κατοίκους μέχρι σήμερα, σχεδόν ένα αιώνα μετά, όπου καταγράφεται πληθυσμός πάνω από 25.000 κάτοικοι, δεν έγινε καμία παρέμβαση στο σχέδιο πόλης. Το αποτέλεσμα είναι ότι περισσότερα από το 80% των κτηρίων του Γαζίου είναι αυθαίρετα».
Κατά την απάντηση του στην επίκαιρη ερώτηση ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι ο ισχύον νόμος έχει εκ των πραγμάτων αποτύχει αφού «αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εκτιμήσεις ότι καταγράφηκαν το 6% με 10% των αυθαιρεσιών και ότι μεγάλες αυθαιρεσίες -πολυκατοικίες ολόκληρες- είναι κυριολεκτικά εκτός. Είναι πολλά δισεκατομμύρια να πληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν πρόκειται ποτέ να τα δώσουν. Δεν έχουν να τα δώσουν», σημείωσε ο κ. Τσιρώνης.
Παράλληλα, περιέγραψε τη λογική «θεραπείας» και πρόληψης που θα διέπει το νέο νόμο: «Στον καινούριο νόμο είναι φανερό ότι έχουμε μια διαφορετική λογική, δηλαδή για την παράβαση εκείνη που έχει πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό και χωροταξικό αποτύπωμα να πληρώνονται άλλα χρήματα από τα χρήματα που πληρώνονται για μια παράβαση, η οποία αφορά αμέλεια του κράτους. Άρα, δεν θα είναι όλα ίδια, οριζόντια φοροεισπρακτικά, αλλά θα είναι μια λογική θεραπείας του προβλήματος, δηλαδή τα χρήματα που θα πάρουμε να είναι η θεραπεία του προβλήματος και όχι αυτά που θα πληρώσει κάποιος για να τιμωρηθεί για κάτι που πιθανότατα δεν φταίει».
Επιπλέον, εξήγησε ότι ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει την πρόληψη. «Πρόληψη σημαίνει ότι πια έχουμε όλα τα εργαλεία, ακόμη και με τους δορυφόρους, να πιάσουμε την παρανομία ό,τι ώρα θέλουμε. Νέα γενιά αυθαιρέτων δεν θα υπάρξει. Σήμερα έχουμε τα εργαλεία και με την ταυτότητα κτηρίου που ήδη έχει θεσμοθετηθεί, απλώς δεν έχει υλοποιηθεί, θα δούμε ότι όποιος παρανομεί και καλύπτεται μάλιστα από μηχανικό θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις ακόμα και με στέρηση άδειας. Άρα, νέα γενιά αυθαιρέτων δεν πρόκειται να υπάρξει».
Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Ηγουμενίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της παράτασης μετά την 8η Φεβρουαρίου, ώστε να κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος «για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε λύση με τη σφραγίδα της Αριστεράς στην αντιμετώπιση αυτού του πολύπλοκου προβλήματος. Στοιχεία μιας τέτοιας πολιτικής θεωρώ την άρση των πολιτικών επιλογών που οδηγούν στην κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων, θεωρώ τη λύση στο πρόβλημα της πολιτικής ομηρίας των ιδιοκτητών αυθαιρέτων, θεωρώ την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επέκταση στων σχεδίων πόλης, που θα βάλει επιτέλους τέλος στην αναπαραγωγή και διαιώνιση του προβλήματος των αυθαιρέτων».
Ο κ. Ηγουμενίδης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής το κείμενο θέσεων που καταγράφηκαν από τις συζητήσεις με φορείς του Νομού Ηρακλείου και έχει ήδη παραδώσει στον υπουργό.
Σχετικά με το ζήτημα των ήδη βεβαιωμένων προστίμων, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πολίτες, ο υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει, εξηγώντας ότι τα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα «αφορούν καθαρά σχεδόν το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν είναι κομμάτι της τακτοποίησης. Είναι οι παλιές νομοθεσίες. Από εκεί και πέρα, θα διερευνήσουμε εάν μπορεί να δοθεί, μέχρι να γίνει η τακτοποίηση, μία τέτοια αναβολή ή όχι».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr