Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του ΣΕΒ για την Ψηφιακή Οικονομία και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε με έμφαση ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητας της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Πέρα και πάνω από τα μνημόνια. Θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Είναι ζήτημα επιβίωσης της χώρας ο ψηφιακός μετασχηματισμός, πρέπει να είναι νούμερο ένα προτεραιότητά μας.»
«Θέλουμε η Ελλάδα να αξιοποιήσει άμεσα και ουσιαστικά τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ψηφιακή Οικονομία, ώστε έως το 2021 να αυξήσουμε επιπλέον τον εθνικό πλούτο κατά 7,6 δις και μέχρι το 2030 να ανήκουμε στις ψηφιακά ώριμες χώρες. Είναι προφανές ότι η χώρα χρειάζεται να κάνει ένα άλμα, για να φτάσει τα επίπεδα των ψηφιακών κολοσσών. Δεν έχουμε την ωριμότητα για να κάνουμε αυτό το άλμα σήμερα ή αύριο. Μέσα στην επόμενη τετραετία χρειάζονται ρεαλιστικά βήματα και συγκεκριμένη, σαφής στρατηγική για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αυτό το άλμα» είπε.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει βήματα (πλαίσιο για το Vecroring, rural broadband κτλ) αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν και περισσότερα. «Τα μικροσυμφέροντα των λίγων συχνά φρέναραν τα συμφέροντα των πολλών, ευτυχώς τελικά μας έδωσαν τη δυνατότητα σε όσους θέλαμε να κάνουμε επενδύσεις να προχωρήσουμε. Κι αναφέρομαι στην ΕΕΤ. Καταφέραμε στον ΟΤΕ και θα αναφερθώ μετά την έγκριση του vectoring έχουμε ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς. Ο στόχος είναι το 100% να έχει ταχύτητες 30 mbps και από αυτό το 50% να έχει 100 mbps» υπογράμμισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ειδική Επιτροπή του ΣΕΒ, στην οποία προεδρεύει ο CEΟ του Ομίλου ΟΤΕ, ξεκίνησε το έργο της με την πρωτοβουλία εκπόνησης μελέτης με θέμα «Ψηφιακή Στρατηγική για την Ελλάδα». Στόχοι της, η αποτύπωση της σημερινής θέσης της χώρας, και κυρίως ο καθορισμός του ψηφιακού οράματος, των επιμέρους στόχων για την Ψηφιακή Οικονομία και η εκπόνηση οδικού χάρτη για την ψηφιακή μετάβαση. Με βάση τη μελέτη, ο ΣΕΒ προτείνει ένα στρατηγικό σχέδιο 4 αξόνων, με συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους.
Προτάσεις του ΣΕΒ
«Πρέπει να δράσουμε άμεσα», είπε ο κ. Τσαμάζ, σημειώνοντας ότι κάτω από αυτούς τους 4 άξονες, ο ΣΕΒ προτείνει συνολικά 60 δράσεις, μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική ψηφιακή στρατηγική που συμπληρώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης.
Ο κ. Τσαμάζ παρέθεσε ενδεικτικά κάποιες από τις εμβληματικές δράσεις:
- Ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων Νέας Γενιάς Σταθερής και Κινητής.
- Εφαρμογή της ενιαίας ψηφιακής αναγνώρισης (eID) και καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής.
- Παροχή στοχευμένων και οριζόντιων φορολογικών κινήτρων.
- Απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου.
- Απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, και στενή διασύνδεση με την παραγωγή, ιδιαίτερα για τις πολυτεχνικές σχολές.
- Εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για το άνοιγμα και τη χρήση των δημόσιων δεδομένων, και μία πολιτική ανοιχτών δεδομένων που διευκολύνει το επιχειρείν.
- Συμφωνίες-πλαίσιο εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing) για ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου.
- Δημιουργία ενός Ελληνικού Ψηφιακού Κόμβου που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων τεχνολογίας και θα έχει στον πυρήνα του την ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου (big data analytics), τη δημιουργία καθετοποιημένων εφαρμογών και την υποστήριξη νέων επιχειρηματικών πρακτικών και μοντέλων.
Πληγή οι πελατειακές σχέσεις
Ο Μιχάλης Μπλέτσας, Research Scientist, Director of Computing, ΜΙΤ Media Lab τόνισε με νόημα μιλώντας σε πάνελ του Συνεδρίου του ΣΕΒ: «Αρνούμαστε να μάθουμε από τους άλλους. Εδώ είμαστε δεμένοι σε ένα πελατειακό σύστημα. Αν βάζουμε πάντα το κράτος μπροστά για να κάνει ψηφιακή στρατηγική τρομάζω. Γιατί να τα καταφέρει τώρα. Πάντα δυστυχώς ο ιδιωτικός τομέας βάζει μπροστά το κράτος. Είναι θέμα να έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες. Να απλοποιήσει το πλαίσιο και να φύγει από τη μέση με κάποιες εξαιρέσεις.»
«Υπάρχει έλλειμμα θεσμικής ωριμότητας. Υπάρχουν χώρες όπως η Κορέα, Ισραήλ έχουν περάσει σε νέα φάση στον χώρο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δεν παρέχουν υπηρεσίες, αλλά κοιτούν πώς θα λύσουν προβλήματα στο άτομο, στην κοινωνία το κράτος.
Π.χ. επιστρατεύονται τη τεχνολογία για να λύσει προβλήματα όπως η ανεργία όχι για να δώσει μόνο πιστοποιητικά» τόνισε ο . Ιωάννης Ταφύλλης, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής,Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
«Υπάρχει εδώ έλλειμμα κατανόησης. Έχουμε χειρογραφικές υπηρεσίες στο ψηφιακό περιβάλλον ακόμη, Μας αφορά όλους θα πρέπει να εστιάσουμε για να υπάρξει ένα επίπεδο θεσμικής ωριμότητας στο κράτος. Για πρώτη φορά έχουμε εθνικής στρατηγική, όμως ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς» ανέφερε.
Μεγάλες ωφέλειες για πολλούς κλάδους
«Οι ωφέλειες της ψηφιακής επανάστασης δεν είναι άμεσα ορατές, αλλά έχουν μεγάλη επίπτωση στην οικονομία και στην αλυσίδα αξίας. Μπορεί να δει κανείς ωφέλειες για τις δημόσιες υπηρεσίες και στο κόστος λειτουργίας τους. Το ίδιο και στις επιχειρήσεις. Πρέπει να υπάρξουν νέες δράσεις στη διαχείριση δεδομένων, στην ψηφιακή στρατηγική να μπουν στην καθημερινότητα. Χρειάζεται μια ολιστική στρατηγική. Να καταλάβουν ότι όλοι, αγορά εργασίας, κοινωνία κτλ έχουν μερίδιο κέρδους από την ψηφιακή στρατηγική. Με ανησυχεί ότι αυτό που ακούω ότι η ψηφιακή επανάσταση γίνεται για να μας αντικαταστήσουν τα ρομπότ, κάτι που θα φέρει ανεργία κτλ. Χρειάζεται μια απάντηση με επιχειρήματα σε όλα αυτά που ακούγονται» ανέφερε ο Peter Lacy, Global Managing Director - Growth, Strategy & Sustainability της εταιρίας Accenture.
«Πρέπει να εγκαταστήσουμε μοντέλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, να δούμε την ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών, την απλοποίηση ρυθμιστικού πλαισίου. Πρέπει το κράτος να γίνει πιο «έξυπνο». Πρέπει να γίνουν στοχευμένα έργα, να απλοποιηθούν υπηρεσίες δημοσίου, να αναπτυχθεί η διαλειτουργικότητα, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται έργα στις επιχειρήσεις, να αφήσουμε τα μονολιθικά έργα. Να υιοθετήσουμε το concept της πληροφορικής πολλαπλών ταχυτήτων» σημείωσε ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Accenture Greece, κατά την παρουσίαση της μελέτης που ζήτησε ο ΣΕΒ με θέμα «Η Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας: Ο Δρόμος για την Ανάπτυξη».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr