Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής περιβαλλόντικής μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε: «Υπάρχει διασύνδεση με νευροεκφυλιστικές παθήσεις, σύνδεση με στην αναπαραγωγή. Μια σειρά από νόσους οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά προβλήματα στη ζωή, κυρίως στη φάση της έξαρσης, σε ανθρώπους που έχουν υποκείμενες νόσους. Αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κάποιος με άσθμα θα πρέπει να προσπαθήσει να μην εκτεθεί στην την ποιότητα του αέρα. Και βεβαίως και άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια αντίστοιχα μπορούν να έχουν παραπάνω προβλήματα».
Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε πολίτης για να προστατευτεί τις ημέρες των πυρκαγιών είναι να μην εκτεθεί κυρίως στον εξωτερικό αέρα και αν χρειαστεί να εκτεθεί, να φορά μάσκα, τόνισε και υπογράμμισε ότι η ποιότητα του αέρα ακόμα και μερικές μέρες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.
Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως: «Σήμερα η κατάσταση γενικότερα στη χώρα είναι πολύ καλύτερη και μάλιστα το συγκεκριμένο νέφος το συνολικό, όχι μόνο από την Αλεξανδρούπολη και την Αθήνα, αλλά από παντού, έχει κυρίως μεταφερθεί προς το Νότο.
Πρέπει κανείς να προσέξει, ειδικά σε περιοχές όπου έχουμε σημαντική καύση τεχνικών υλικών, σπιτιών, αυτοκινήτων κτλ, να δει αν υπάρχει επιμόλυνση στο έδαφος από τα σωματίδια που θα έχουν καταπέσει πια στο έδαφος, έτσι ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση στο υδάτινο οικοσύστημα και βεβαίως και στην ποιότητα του εδάφους και αντίστοιχα μετά στη διατροφική αλυσίδα. Άρα χρειάζεται ακόμα να έχουμε μια αυξημένη προσοχή και τις επόμενες μέρες, όχι μόνο σήμερα και χθες που ήταν που μαίνονταν οι πυρκαγιές».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr