Όπως μεταδίδει το BBC, το διάταγμα ισχύει για όσους συμμετέχουν σε στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, βοηθούν τον στρατό και υπηρετούν σε μονάδες άμυνας και υπεγράφη την Παρασκευή με άμεση ισχύ. Αναλυτές εκτιμούν ότι το διάταγμα του Πούτιν εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών να επιβεβαιώσει την εξουσία του μετά την ανταρσία της Βάγκνερ τον Ιούνιο.
H συγκεκριμένη απόφαση έρχεται δύο ημέρες αφότου το αεροπλάνο του επικεφαλής της Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν συνεντρίβη λίγο έξω από τη Μόσχα.
«Ο Πούτιν θέλει να έχει αυστηρότερο έλεγχο στην Βάγκνερ για να διασφαλίσει ότι δεν θα αντιμετωπίσει άλλη κρίση στο μέλλον» δήλωσε στο BBC η Nάτια Σεσκούρια του Royal United Services Institute, ενα think-tank του Λονδίνου.
«Είναι ένα κρυφό μήνυμα προς τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών να βρουν και να διώξουν τους μαχητές της Βάγκνερ», δήλωσε στο BBC ο Πέτρο Μπουρκόφσκι, επικεφαλής του Ιδρύματος Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουκρανία.
Και είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους μαχητές, επίσης, προτείνει. «Είναι ένα μήνυμα προς τους μαχητές της Βάγκνερ: είτε δώστε τον όρκο και κρατήστε τα όπλα σας είτε αφοπλιστείτε. Υπακούτε ή πάτε στη φυλακή».
Λίγες εβδομάδες πριν από την αποτυχημένη εξέγερση του Πριγκόζιν τον Ιούνιο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε διορία στις ομάδες μισθοφόρων μέχρι την 1η Ιουλίου για να υπογράψουν συμβόλαια με τον στρατό.
Ο Πριγκόζιν αρνήθηκε να υπογράψει, επειδή δεν ήθελε η Wagner να λειτουργεί υπό τις εντολές του υπουργείου. Ο Πούτιν υποστήριξε το σύστημα συμβάσεων του υπουργείου, το οποίο ήταν το πρώτο δημόσιο πλήγμα κατά του Πριγκόζιν. Η διαμάχη κλιμακώθηκε, καταλήγοντας στην απόπειρα ανταρσίας το επικεφαλής της Βάγκνερ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr