Στην ομιλία του στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» που διοργανώνει η εφημερίδα "Το Βήμα", ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι οι απόψεις που εξέφρασε και προκάλεσαν τη διαγραφή του έχουν μεγάλη απήχηση εντός της ΝΔ.
«Νομίζετε ότι όσα είπα μόνο εγώ τα πιστεύω; Αν ήμουν μόνο εγώ δεν θα ενοχλούσαν κανέναν. Έγινε μια δημοσκόπηση που έλεγε ότι οι απόψεις Καραμανλή- Σαμαρά για τα εθνικά θέματα είχαν απήχηση 50%. Και ότι το 40% της ΝΔ διαφωνούσε με τη διαγραφή. Παρά τον συντονισμένο μιντιακό στρατό με σούπερ τρολ.
Χαλάω τη σούπα του δικαιωματισμού. Τη σούπα του κατευνασμού, της ακρίβειας, της ασφάλειας, του προβλήματος της μεσαίας τάξης, τη σούπα της μετάλλαξης της ΝΔ σε Ποτάμι».
Για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του, δεν ξεκαθάρισε αν θα κάνει κόμμα, αλλά δήλωσε «μάχιμος και παρών».
Ακόμα πρόσθεσε: «Υποστηρίζω ότι έχουμε χάσει την πυξίδα μας και αυτό δεν λέγεται εξωτερική πολιτική. Το να πηγαίνουμε για Πρέσπες Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι εξωτερική πολιτική. Είναι παραίτηση από κάθε εξωτερική πολιτική. Με δύο λόγια αποδυναμώνουμε την αποτροπή μας, μοιάζουμε να εγκαταλείπουμε το διεθνές δίκαιο, φτάσαμε στο σημείο να μας παραπέμπει η Κομισιόν γιατί δεν εφαρμόζουμε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό για να μην ερεθίσουμε την Τουρκία, δεν διεκδικούμε κανένα ρόλο στην περιοχή μας και εμείς απλώς δεν υπάρχουμε. Αυτά λέγονται εγκατάλειψη πλήρης της εξωτερικής περιοχής».
Κλείνοντας, σημείωσε:
«Το ειρήνη ή πόλεμος είναι ψευτοδίλημμα. Το αληθινό ερώτημα είναι αν θα έχουμε εξωτερική πολιτική, αποτροπή, τώρα δεν τα κάνουμε. Όποιος αγαπάει την ειρήνη δεν μπορεί να παρατάει τον κατευνασμό. Ειρήνη θα πει ευθύνη δεν υπηρετείται με διακηρύξεις φιλίας».
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, υποστήριξε ότι “με τις συνεχείς συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, δεν κερδίζει τίποτα η χώρα, αλλά έτσι «σβήνονται οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς».
Υποστήριξε, δε, για το Μακεδονικό ότι διατήρησε την ίδια στάση στο θέμα από την αρχή έως το τέλος, λέγοντας ότι «η Μακεδονία είναι μία και μοναδική και είναι ελληνική», ενώ για την Συμφωνία των Πρεσπών, σχολίασε, ότι έχει δημιουργήσει αρκετά θέματα, καθώς η χώρα μας αναγνώρισε την ταυτότητα, τη γλώσσα και την εθνότητα για να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, μία προβληματική απόφαση. «Η εξωτερική πολιτική της χώρας υποστηρίζει και τον ανίσχυρο γείτονα (Σκόπια) και τον πανίσχυρο γίγαντα (Τουρκία) που αποτελούν απειλές για τη χώρα», συμπέρανε.
«Μοιάζει να έχουμε εγκαταλείψει το Διεθνές Δίκαιο και να μην διεκδικούμε κανένα ρόλο στην περιοχή, ενώ σε αυτή διαπράττονται σεισμικές αλλαγές. Το δίλημμα ειρήνη ή πόλεμος είναι ψευτοδίλημμα, το πραγματικό δίλημμα είναι αν θέλει η χώρα να δημιουργήσει ενεργές συμμαχίες και να διεκδικεί ρόλους», υποστήριξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr