Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κινδυνεύει μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και ο ίδιος δεν κάνει καμία σκέψη για πρόωρες εκλογές.
Επιπρόσθετα έβαλε τέλος στη σεναριολογία για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Θυμίζουμε πως υπάρχει το τελευταίο διάστημα μία συζήτηση τόσο για να ανέβει ο πήχυς εισόδου στη Βουλή από το 3 στο 5%, όσο και να υπάρξει επιπλέον μπόνους στο πρώτο κόμμα, ώστε να πέσει το απαιτούμενο ποσοστό για αυτοδυναμία.
«Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θα υπάρξει», τόνισε με ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θύμισε ότι και πριν από το 2023 είχε δεχθεί εισηγήσεις για αντίστοιχες αλλαγές, τις οποίες στάθμισε και δεν έκανε δεκτές, με το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε το ότι δεν θέλει να μετακινήσει τους κανόνες του παιχνιδιού, ενώ αυτό είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης μονόδρομο την απόφασή του να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας πως για τον ίδιο ήταν "κόκκινη γραμμή" οι αναφορές περί ενδοτικότητας στα εθνικά θέματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αποχωρήσεων βουλευτών της ΝΔ στον απόηχο της διαγραφής του κ. Σαμαρά, επαναλαμβάνοντας πώς η κυβέρνησή του έχει εντολή τετραετίας.
Απαντώντας και στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε εκφράσει τη διαφωνία του για τη διαγραφή Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Διαφωνώ. Με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης».
Οικονομία
Στο μέτωπο της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης προέταξε τον προϋπολογισμό του 2025 λέγοντας ότι «επιβεβαιώνει τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα καταλήξει στους πολίτες με βελτίωση του εισοδήματός τους. Το 2027 θα κριθούμε από τους πολίτες αν τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Ο μέσος μισθός θα ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ. Θα κάνουμε περισσότερα πράγματα σε ορίζοντα τετραετίας και για την μεσαία τάξη».
Για την ακρίβεια παραδέχθηκε ότι «υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που δοκιμάζεται». Εκτίμησε, όμως, ότι η πληθωριστική κρίση βρίσκεται πλέον σε φάση αποκλιμάκωσης. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο, πιο αποτελεσματικό μείγμα πολιτικής που να βελτιώνει την κατάσταση.
Όσο για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ είπε πως δημοσιονομικά η πρόταση αυτή είναι ανέφικτη: «Έχουμε πολλούς μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που πέτυχαν ένα σχετικό αποτέλεσμα. Οριζόντια μείωση κατά 1 μονάδα στοιχίζει, όμως, 1,5 δις και οι 2 μονάδες που εισηγείται κ. Ανδρουλάκης στοιχίζουν 3 δις ευρώ. Επιλογή της κυβέρνησης είναι να ρίξει τα χρήματα αυτά αλλού, όπως στην παιδεία, στην υγεία και τους χαμηλοσυνταξιούχους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr