Το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο πωλούνται έμμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέσω μεσαζόντων όπως η Ινδία, η Κίνα, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.
Αυτές οι χώρες εκμεταλλεύονται τις μειωμένες τιμές του ρωσικού πετρελαίου, συχνά το αγοράζουν έως και 30% κάτω από τις τιμές της αγοράς, το διυλίζουν ή το μεταπωλούν και στη συνέχεια το εξάγουν σε ακόμη υψηλότερες τιμές.
Αυτή η πρακτική υπονομεύει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ενώ ωφελεί οικονομικά εκτός από την Ρωσία και όλα τα ενδιάμεσα κράτη. Η Ινδία και η Κίνα παραδείγματος χάριν αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των εξαγωγών αργού πετρελαίου της Ρωσίας από την έναρξη των κυρώσεων.
Η Ινδία μάλιστα έχει γίνει σημαντικός αγοραστής ρωσικού αργού με σημαντική έκπτωση. Στη συνέχεια τα διυλιστήρια της εξάγουν πετρελαϊκά προϊόντα όπως ντίζελ και βενζίνη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Εκτός από τις Ινδίες και η Κίνα είναι σημαντικός εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου, μεταποιώντας το για εγχώρια χρήση και εξαγωγή.
Η Τουρκία επίσης είναι ο βασικός κόμβος επανεξαγωγής ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων. Το εισαγόμενο ρωσικό αργό διυλίζεται ή αναμειγνύεται και στη συνέχεια πωλείται στην Ευρώπη με διαφορετικές ετικέτες.
Τα τουρκικά λιμάνια έχουν δει ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των εισαγωγών ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων, με μεγάλο μέρος τους να επανεξάγεται στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εισάγουν ρωσικό αργό πετρέλαιο με έκπτωση για εγχώρια κατανάλωση, απελευθερώνοντας τη δική τους παραγωγή για εξαγωγή σε υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη.
Παρά τις κυρώσεις λοιπόν οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω μεσαζόντων.
Οι ΗΠΑ εισάγουν επίσης διυλισμένα προϊόντα από χώρες όπως η Ινδία που επεξεργάζονται ρωσικό αργό.
Η Ρωσία λοιπόν παρά τις κυρώσεις συνεχίζει να κερδίζει έσοδα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στη σταθεροποίηση της οικονομίας της εν μέσω πολέμου.
Γιώργος Σκορδίλης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr