Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνά μας, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας, έναντι συμβατικών και υβριδικών επιθέσεων, και να επεκτείνουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και κατά όσων επιτρέπουν τη ρωσική επιθετικότητα», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι ηγέτες της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λετονίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι ηγέτες συναντήθηκαν στο εξοχικό καταφύγιο της σουηδικής κυβέρνησης στο Χάρπσουντ, νοτιοδυτικά της Στοκχόλμης, για συνομιλίες που αφορούσαν τις διατλαντικές σχέσεις, τη συνεργασία σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας και μια κοινή πολιτική για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη προεδρική θητεία έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και σχετικά με τον ρόλο της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για τη δική της άμυνα και για την ενίσχυση της στρατιωτικής προσπάθειας της Ουκρανίας μετά την ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο.
Οι σκανδιναβικές και οι βαλτικές χώρες - αρκετές από τις οποίες συνορεύουν με τη Ρωσία - είναι μεταξύ των μεγαλύτερων υποστηρικτών της Ουκρανίας.
Η βοήθεια από τις Σκανδιναβικές χώρες, τις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία ανέρχεται συνολικά σε περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης της υποστήριξης της Ουκρανίας του Ινστιτούτου του Κιέλου, το οποίο είναι το δεύτερο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε απόλυτους αριθμούς.
«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson σε ξεχωριστή δήλωση.
«Αυτό προϋποθέτει ότι θα αυξήσουμε τη συνεργασία μας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, η οποία μάχεται τόσο για τη δική της όσο και για τη δική μας ασφάλεια, μακροπρόθεσμα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr