Ο Κέλογκ, ο οποίος ήταν προσωπάρχης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ από το 2017 έως το 2021 και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του τότε αντιπροέδρου Μάικ Πενς, θα διαδραματίσει πιθανότατα κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης της σύγκρουσης στη νέα του θέση, σύμφωνα με το Reuters.
Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει ειδικός απεσταλμένος για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τραμπ είχε εκφράσει κατ' ιδίαν το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία της θέσης αυτής.
Νωρίτερα την Τετάρτη, το Reuters ήταν το πρώτο που ανέφερε ότι ο Τραμπ έβαλε στο μάτι τον Κέλογκ για τον ρόλο αυτό.
Η γρήγορη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία ήταν μία από τις κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ, αν και έχει αποφύγει να συζητήσει πώς θα το κάνει.
«Ο Κιθ διέγραψε μια διακεκριμένη στρατιωτική και επιχειρηματική καριέρα, συμπεριλαμβανομένης της θητείας του σε εξαιρετικά ευαίσθητους ρόλους εθνικής ασφάλειας στην πρώτη μου κυβέρνηση», ανέφερε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το σχέδιο του Κέλογκ για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε όταν η Ρωσία εισέβαλε σε ουκρανικό έδαφος, περιλαμβάνει το πάγωμα των γραμμών μάχης στις επικρατούσες θέσεις τους και τον εξαναγκασμό τόσο του Κιέβου όσο και της Μόσχας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφερε το Reuters τον Ιούνιο.
Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ο πρώην εκτελών χρέη διευθυντή των εθνικών μυστικών υπηρεσιών του Τραμπ, ήταν επίσης υποψήφιος για τη θέση, ανέφερε το Reuters την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας του Bloomberg τον Ιούλιο, ο Γκρένελ είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας «αυτόνομων ζωνών» ως μέσο διευθέτησης της σύγκρουσης.
Ο Κέλογκ συνέταξε το σχέδιό του για την Ουκρανία μαζί με τον Φρεντ Φλέιτς ο οποίος διετέλεσε επίσης επικεφαλής του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Τραμπ.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη στρατηγική τους, οι ΗΠΑ θα έλεγαν στην Ουκρανία ότι θα έπαιρνε περισσότερα αμερικανικά όπλα μόνο αν έμπαινε σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι ΗΠΑ θα προειδοποιούσαν ταυτόχρονα τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε άρνηση διαπραγμάτευσης θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα έβγαινε από το τραπέζι για το άμεσο μέλλον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr