«Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού, αντιμετωπίζει, βέβαια, ζητήματα μεγάλης συγκέντρωσης τουριστών σε συγκεκριμένους, λίγους, προορισμούς, λίγους μήνες το χρόνο, αλλά δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και δεν πρέπει να αποκτήσει» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της παρουσίας του στην εκδήλωση «Reimagine Tourism in Greece».
«Στόχος είναι τα έσοδα, με ενδιαφέρει περισσότερο να κάνουμε ρεκόρ στα έσοδα, παρά στον αριθμό των επισκεπτών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι: «Θέλουμε οι επισκέπτες να δαπανούν περισσότερα χρήματα στη χώρα μας, αλλά αυτή η αυξημένη δαπάνη δεν θέλουμε να οδηγήσει σε πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας».
Οι υποδομές
Αναφερόμενος στις υποδομές είπε ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις υποδομές, σε εθνικές εμβέλειας και σε εκείνες που εξαρτώνται από την τοπική αυτοδιοίκηση. «Η χώρα μας είπε έχει σύγχρονα αεροδρόμια – ξεχνάμε ποια ήταν η κατάστασή τους πριν από κάποια χρόνια, έχουμε καινούργιους αυτοκινητόδρομους που προσφέρουν τουριστικές ευκαιρίες σε περιοχές που δεν είχαν, έχουμε προχωρήσει σε υποδομές στα λιμάνια μας, έχουμε δρόμο να κάνουμε».
Στις βασικές υποδομές που άπτονται της κρατικής ευθύνης έχουν γίνει βήματα προόδου, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «σε κάποια έργα, όπως στα απορρίμματα, δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε».
Το παράδειγμα της Τήλου είναι ενδεικτικό – έχει πετύχει ανακύκλωση πάνω από 90%. Τα μικρά νησιά είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν στις υποδομές τους, ειδικά στην απανθρακοποίηση τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το νερό είναι κρίσιμη παράμετρος. Προς το παρόν είμαστε στη λογική των προσωρινών λύσεων, αλλά σχεδιάζουμε και πιο μεσομακροπρόθεσμες λύσεις – π.χ. να δώσουμε λύσεις συνολικές στα νησιά, με τη βοήθεια της ΕΥΔΑΠ, μου φαίνεται πιο λογικό.
Αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό είπε ότι «χρειαζόμαστε μια επικαιροποίηση για το κυκλοφοριακό της Αττικής – η επένδυση στο Ελληνικό θα επιβαρύνει τα οδικά δίκτυα. Εχουμε τον χρόνο να δρομολογήσουμε τέτοιες επενδύσεις».
Αναφορικά με την υπερβολική δόμηση στα νησιά σημείωσε ότι για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο απαγορεύσαμε την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, έως ότου ολοκληρωθούν τα τοπικά οικοδομικά σχέδια. Αυτά τα νησιά έχουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν.
Η παρέμβαση για την κρουαζιέρα σε αυτά τα νησιά ήταν μία λογική παρέμβαση, είπε και πρόσθεσε ότι η Σαντορίνη χρειάζεται κατεπειγόντως νέο λιμάνι, θα δρομολογήσουμε το έργο και θα τρέξει από το υπουργείο Υποδομών.
Για την κρουαζιέρα είπε ακόμα ότι «το να βάλουμε ένα εισιτήριο στην κρουαζιέρα και να ελέγξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια αυτούς τους προορισμούς είναι λογικά βήματα. Η Σαντορίνη χρειάζεται κατεπειγόντως ένα νέο λιμάνι και ήδη το δρομολογούμε αυτό».
«Ο μεγάλος μας σκοπός είναι να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο, να μην έρχονται όλοι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να επεκτείνουμε τον τουρισμό σε περιοχές της πατρίδας μας που δεν υπάρχει σε αυτό το εύρος» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Ισπανία, την Κρήτη με τη Μαγιόρκα, η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Κλιματική κρίση
«Η χώρα πρέπει να κάνει σημαντικές επενδύσεις για την κλιματική κρίση, που ήδη χτυπά την πόρτα μας», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «πρέπει να δαπανούμε πόρους για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση – η χώρα θα χρειάζεται ολοένα και περισσότερους πόρους. Πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο όταν ανοίξαμε τον τουρισμό το 2020, σε μία δύσκολη συγκυρία. Το ρίσκο μας βγήκε – ήταν μια συνολική επιτυχία για τον τουρισμό».
«Κάθε επιπρόσθετος φόρος που μπαίνει, μας προβληματίζει πολύ – θέλουμε το κόστος που μεταφέρουμε, να μην υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού», σημείωσε. «Θέλουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτό που χρεώνουμε. Αυτός ο φόρος (σ.σ.: κρουαζιερόπλοια) δεν νομίζω ότι θα δημιουργήσει ζήτημα ανταγωνιστικότητας στον ελληνικό τουρισμό».
Το ίδιο εκτίμησε και για τα πράσινα τέλη στις τουριστικές επιχειρήσεις. Στο ερώτημα αν αυτό το πράσινο τέλος θα αποδοθεί πράγματι στις υποδομές ή θα "χαθεί" μέσα στον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το 1/3 πηγαίνει υποχρεωτικά σε τέτοιες παρεμβάσεις, αλλά σημείωσε πως και το υπόλοιπο ποσοστό θα καταλήγει εκεί που πρέπει, επειδή γενικώς η Ελλάδα έχει κάθε χρόνο μεγάλες δαπάνες που σχετίζονται με την κλιματική κρίση (φυσικές καταστροφές κλπ).
Στεγαστικό
Σχετικά με το στεγαστικό είπε πως «θα χρειαστούμε κάποιους οριζόντιους κανόνες, θα μπουν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν υπάρχει», είπε «απόλυτος ορισμός της “φέρουσας ικανότητας” – θα μπουν περιορισμοί, ειδικά στα νησιά, και καλώς θα μπουν. Προτιμώ σε ένα νησί του Αιγαίου να σπρώξω τους ενδιαφερόμενους να στραφούν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια».
Για το Airbnb είπε ότι υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας που ζήτημα είναι και η αλλοίωση του χαρακτήρα μιας γειτονιάς. Γι αυτό δεν δίνονται νέες άδειες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο 1ο 2ο και 3ο διαμέρισμα της Αθήνας είπε.
Τόνισε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έδωσε ευκαιρία στους πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, αλλά δεν ξεκίνησε για να ανταγωνίζεται τον τουρισμό. Επισήμανε ότι το Airbnb αυξάνει τα ενοίκια και δεν επιτρέπει οι φοιτητές να βρουν στέγη και δήλωσε διατεθειμένος να παρέμβει.
Αναφερόμενος στις παραλίες είπε ότι έγιναν πάνω από 20 χιλιάδες έλεγχοι και πλέον μπήκε μια τάξη, αφού πάντα μπορούν να υπάρχουν ελεύθερες παραλίες. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα έχουμε φαινόμενα τύπου Βαρκελώνης με διαμαρτυρίες για τις παραλίες, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τη δημιουργία μιας κορυφαίας σχολής τουριστικών επαγγελμάτων ώστε να πειστούν τα νέα παιδιά ότι μια καριέρα στον τουρισμό μπορεί να έχει προοπτική και να είναι προσοδοφόρα. Πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν νέες συμφωνίες με άλλες χώρες ώστε να έρθουν ξένοι για να δουλέψουν στον τουρισμό.
Τέλος ο κ.Μητσοτάκης έκλεισε διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλη έκτακτη εισφορά στον τουρισμό, ενώ τόνισε ότι πρέπει να προστατευθεί το φυσικό κάλλος των νησιών και «να πατήσουμε φρένο» ώστε να μην γυρίσουμε σε δέκα χρόνια να πούμε «πω πω τι κάναμε» στο όνομα μιας βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr