Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε πως «μια σύγχρονη δημοκρατία έχει την υποχρέωση να προστατεύει και τα δικαιώματα του ενός.
Προφανώς αυτή η πρωτοβουλία έχει στον πυρήνα της την ισότητα και στον πολιτικό γάμο και στην υιοθεσία, αλλά βέβαια και στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Επομένως, μια τέτοια πρωτοβουλία που αφορά κυρίως δικαιώματα και ισότητα, δεν μπορεί να διχάσει και ούτε βέβαια επιδιώκουμε να διχάσουμε.
Για αυτό και θεωρώ ότι και ο πρωθυπουργός, τα στελέχη της κυβέρνησης και όσοι, υπερασπίζονται αυτή την πολιτική, το κάνουν με έναν ήπιο τρόπο. Γιατί έχουμε υποφέρει αρκετά, τα τελευταία χρόνια από διχασμούς, από έναν βιτριολικό λόγο θα έλεγα, που επικροτούσε».
Για τις εντάσεις εντός και εκτός της ΝΔ ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός, άνοιξε θα έλεγα, τον δημόσιο διάλογο, για ένα θέμα το οποίο εμείς θεωρούμε, ότι είναι μια υφιστάμενη πραγματικότητα. Επιδιώκουμε με τη νομοθετική πρωτοβουλία που φέρνουμε να λύσουμε προβλήματα, αλλά και να εκσυγχρονίσουμε σε ένα βαθμό και το δίκαιό μας, αλλά και την οργάνωση της Πολιτείας ευρύτερα, με πιο ίσως, θα έλεγα, σύγχρονες αντιλήψεις.
Ενώ, στη συνέχεια πρόσθεσε πως το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της υιοθεσίας, «πρέπει να αντιμετωπιστεί με λογική, αλλά και ευαισθησία, γιατί αφορά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τις διαπροσωπικές σχέσεις και βέβαια τα παιδιά. Επομένως, νομίζω αυτό επιβάλλει θα έλεγα και ο μέσος νους, αλλά νομίζω και οι πολίτες, ακόμα και αυτοί που μπορεί να είναι αρνητικά διακείμενοι σε σχέση με τις τελικές ρυθμίσεις».
Στο ερώτημα εάν η κοινωνία είναι έτοιμη για μια τέτοια ρύθμιση ο κ. Κοντογεώργης εξήγησε πως όσο περισσότερο αναλύεται για ποιους λόγους πρέπει να έρθει αυτή η ρύθμιση και πώς διαχειρίζεται την υφιστάμενη πραγματικότητα, όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται αυτή την πραγματικότητα. Ακόμη, υπενθύμισε ότι και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν μια άλλη μεταρρύθμιση που αφορούσε το οικογενειακό δίκαιο ήρθε τότε στη χώρα μας, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές.
Το πολιτικό ρίσκο
Για το πολιτικό ρίσκο που ενδεχομένως παίρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ανέφερε ότι «το κάνουμε, γιατί το πιστεύουμε. Και όταν κάνεις αυτό το οποίο πιστεύεις, νομίζω ότι όλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα».
Επίσης, είπε ότι «υπάρχει και ένα πολιτικό κόστος. Όταν κάτι δεν ικανοποιεί μεγάλη μερίδα, ή τουλάχιστον δεν είναι σε πρώτη φάση αρκετά σύμφωνοι, ίσως κάποιοι να θεωρούν, ότι μπορεί να υπάρχει ένα πολιτικό κόστος.
Εμείς θεωρούμε, όμως, ότι επειδή υπάρχει εξήγηση αυτής της πρωτοβουλίας και είναι κάτι το οποίο ζούμε, δεν είναι κάτι που αφορά μόνο το μέλλον, είναι η διαχείριση της απτής πραγματικότητας, ο πολίτες συνειδητοποιούν ότι γι’ αυτό το θέμα χρειάζεται η κυβέρνηση να παρέμβει και παρεμβαίνει με τον τρόπο που επιλέγουμε.
Μια σύγχρονη δημοκρατία έχει την υποχρέωση να προστατεύει και τα δικαιώματα του ενός. Προφανώς μπορεί να υπάρχουν πλειοψηφικές απόψεις, όμως χρειάζεται να το έχουμε πάντοτε αυτό στο μυαλό μας. Επομένως με ηρεμία, με πρώτα εμείς εξηγούμε τι θέλουμε να κάνουμε και από κει και πέρα και η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις και οι βουλευτές να τοποθετηθούν».
Σχετικά με το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας είπε πως εξήγησε ο πρωθυπουργός για ποιο λόγο δεν γίνεται παρέμβαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, καθώς έχουν την αντίληψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μια βιομηχανία.
Τέλος, ο κ. Κοντωγεώργης δεν θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νομοσχεδίου, γατί είναι εν εξελίξει η συζήτηση για το ζήτημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr