Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA TV και ερωτηθείς σχετικά με τις παύσεις διοικήσεων κάποιων νοσοκομείων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως έχει ζητήσει από όλους τους Διοικητές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ώστε να αντιμετωπίζονται εγκαίρως ζητήματα στα Νοσοκομεία, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την κτιριακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων τα οποία στην πλειοψηφία τους στεγάζονται σε παλιά κτήρια και έκανε λόγο για την υπογραφή σύμβασης του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων που προβλέπει την ανακαίνιση των κεντρικών Νοσοκομείων της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά. Ολοκληρώνοντας στη συνέντευξη αναφέρθηκε και στο Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer.
Αναλυτικά τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:
Για την κτιριακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους
Οι εικόνες που δείξατε πριν λίγο είναι πραγματικές εικόνες νοσοκομείων τα οποία είναι παλιά, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα κτιριακά, υποδομών.
Και για το λόγο αυτό, για να μην μείνουμε στην περιγραφή, σημασία έχει τι κάνουμε. Και αυτό που κάνουμε είναι ότι, διαθέτουμε ένα μεγάλο ποσόν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, 1,2 δισ ευρώ, προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε όλα τα αναγκαία τμήματα των νοσοκομείων που προσέρχονται κυρίως οι πολίτες, όπως είναι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, εκεί που γίνονται οι εφημερίες, οι κλινικές, τα χειρουργεία. Γίνεται μια δουλειά, ούτως ώστε να εκσυγχρονιστούν κατά το δυνατόν τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν νοσοκομεία στην περιφέρεια, τα περισσότερα νοσοκομεία είναι καινούργια, τα νομαρχιακά νοσοκομεία αλλά δεν έχουν πάρα πολλούς ασθενείς. Η μεγάλη συγκέντρωση ασθενών γίνεται στα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, στα μεγάλα νοσοκομεία, τα άξια νοσοκομεία, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας και κάποια νομαρχιακά πολύ μεγάλα.
Άρα, λοιπόν, τα νοσοκομεία που έχουν τη μαζική προσέλευση, αυτά έχουν ανάγκη από εκσυγχρονισμούς, διορθώσεις, προσθήκες, βελτιώσεις και αυτό κάνουμε τώρα αυτή τη στιγμή. Αύριο δηλαδή να σας πω πως ο Διοικητής της Β΄ ΥΠΕ, δηλαδή στην περιφέρεια του Πειραιά & Νήσων {που έχει στην ευθύνη του και τα Νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής}, υπογράφει μία σύμβαση για όλα τα μεγάλα νοσοκομεία, το Αττικό, το Μεταξά, της Νίκαιας και τα υπόλοιπα, για να γίνουν επιδιορθώσεις.
Για την παύση των διοικήσεων Νοσοκομείων και τις προσλήψεις στον χώρο της υγείας
Από τη μέρα που ανέλαβα, με εντολή του Πρωθυπουργού, το χαρτοφυλάκιο της υγείας, έκανα μια σύσκεψη με όλους τους Διοικητές και τους είπα ότι πρέπει να επιδιορθωθούν τουλάχιστον κάποια πολύ άμεσα ζητήματα, μικρές επιδιορθώσεις, θέματα σε χώρους υγιεινής. Και μάλιστα τους είπα ότι το κόστος το αναλαμβάνει το Υπουργείο, δεν υπάρχει θέμα κόστους. Κάποιοι απ’ αυτούς δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό και αυτό δεν είναι σωστό, τα κτήρια έτσι κι αλλιώς, όπως είπα, είναι παλιά, χρειάζεται λοιπόν να είναι όλοι alert, να έχουν επαγρύπνηση, δεν δικαιολογείται εφησυχασμός. Γι’ αυτό τον λόγο και για κάποιους άλλους λόγους επίσης υπήρξε η παύση αυτών.
Από κει και πέρα λοιπόν υπάρχει ένα θέμα στελέχωσης. Κάνουμε φέτος χίλιους διορισμούς, ελπίζω, υποθέτω, είμαι βέβαιος σχεδόν ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουν προσληφθεί 1.000 γιατροί και του χρόνου κι άλλες 3.000 νοσηλεύτριες.
{Σε ό,τι αφορά στο αν θα υπάρξει ανταπόκριση στις προκηρύξεις} είναι κι αυτό το ζήτημα και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό. Ένα εκατομμύριο εργατικά χέρια στον τομέα της υγείας λείπουν στην Ευρώπη, υπάρχει δηλαδή έλλειμμα προσωπικού. Γι’ αυτό και πολλοί γιατροί δικοί μας πηγαίνουν στη Γερμανία ή στη Γαλλία. Το ίδιο γίνεται και από την Ιταλία προς τα πάνω, προς τη Βόρεια Ευρώπη και από την Πορτογαλία.
Θα δούμε πως θα καλυφθούν αυτές οι θέσεις.
Αντώνης Σρόϊτερ:
Στην περιφέρεια δεν καλύπτονται Υπουργέ.
Υπουργός Υγείας:
Στην περιφέρεια καλύπτονται θα έλεγα, τα κεντρικά νοσοκομεία επίσης δεν έχουν πολλά προβλήματα, εκτός ορισμένων νοσοκομείων κορμού που θέλουν κάποιες ειδικότητες. Υπάρχουν προβλήματα με ειδικότητες. {Για παράδειγμα} δεν έχουμε παθολόγους, αναισθησιολόγους, ακτινολόγους και το νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτά λοιπόν προσπαθούμε να καλύψουμε και για τον λόγο αυτό θα προβλέψουμε και σε μια σειρά από κίνητρα έτσι ώστε να γίνει το σύστημα πιο ελκυστικό.
Για τον υγειονομικό χάρτη
Σε πολλές περιοχές υπάρχουν δυο-τρία νοσοκομεία μικρά σε μια περιοχή πολύ μικρή αλλά δεν είναι το κρίσιμο ζήτημα εκεί.
Το κρίσιμο ζήτημα με τα νοσοκομεία έχει δυο θέματα. Το ένα είναι ο Covid, ο οποίος στην κυριολεξία διέλυσε το εθνικό σύστημα υγείας, διότι απασχολήθηκε όλο το σύστημα με την πανδημία, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω χιλιάδες επεμβάσεις, εγχειρήσεις, εξετάσεις. Έμειναν πίσω όλα και τώρα έχουν συσσωρευτεί. Είναι αυτό που λέμε οι λίστες των χειρουργείων και οι λίστες αναμονής. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που προέρχεται από τον Covid. Αλλά στον Covid το σύστημα δούλεψε. Να μην το αδικούμε το σύστημα και να μην το μηδενίζουμε. Δούλεψε και κρατήθηκε «παλικάρι», στάθηκε η κοινωνία και η χώρα όρθια και νικήσαμε τον Covid.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή έτσι όπως διαμορφώνεται το κλίμα σε όλη την Ευρώπη με την έλλειψη εργατικών χεριών στον τομέα της υγείας δίνονται πολύ μεγάλοι μισθοί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και είναι ελκυστικοί.
Λοιπόν, και εμείς θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα οικονομικά της υγείας συνολικά όπως έχει υποσχεθεί και διακηρύξει ο Πρωθυπουργός. Εδώ είμαστε, θα λάβουμε μια σειρά από μέτρα ούτως ώστε το σύστημα υγείας να γίνει πιο προσβάσιμο γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει αξία είναι να δούμε πόσους ανθρώπους έχουμε σε λίστες χειρουργείων, να βρούμε εμείς λύση γρήγορα αυτοί οι άνθρωποι να εγχειριστούν.
Σχετικά τον χαρακτηρισμό «επερχόμενη εθνική πανδημία» για την άνοια και τη δημιουργία του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και τη νόσο Alzheimer
Έχουμε 400.000 συμπολίτες μας με άνοια- Alzheimer. Το 70% της άνοιας είναι Alzheimer. Από αυτούς οι 250.000 είναι σε πλήρη στάδιο άνοιας- Alzheimer και άλλοι περίπου 180.000 είναι σε ένα στάδιο γνωστικής έκπτωσης. Λοιπόν, είναι μεγάλο πρόβλημα. Απλώνεται σε όλη την κοινωνία. Ο πληθυσμός γηράσκει και σιγά-σιγά τα ποσοστά αυξάνονται και στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Σε εμάς περισσότερο γιατί έχουμε περισσότερο γηρασμένο πληθυσμό.
Ξεκινάμε άμεσα {το πρόγραμμα}. Θα έχουμε αποτελέσματα. Θα νομοθετήσουμε κιόλας. Είναι πολλά πράγματα γιατί για κάθε έναν ανοιακό συμπολίτη μας χρειάζεται δίπλα και έναν συμπαραστάτη. Και όλο αυτό αντιλαμβάνεσθε σημαίνει δαπάνες τεράστιες, τεράστια οικογενειακά προβλήματα και ανθρώπινα προβλήματα που σήμερα τα σηκώνει η οικογένεια. Θέλουμε λοιπόν να πάμε συμπαραστάτες να εφαρμόσουμε μια εθνική πολιτική. Για αυτό εκπονήσαμε ένα ελληνικό σχέδιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr