«Εξάλλου και το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα βαθμό ακύρωσε και τη χρησιμότητα, κατά την άποψή μου ενός τέτοιου debate. Επομένως θα ξανακάνουμε ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πιστεύω χρήσιμο και σε αυτή τη συγκυρία. Μακάρι να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε και λίγο περισσότερο στον προγραμματικό μας λόγο. Χρήσιμο θα είναι αυτό. Νομίζω ότι το πείραμα του προηγούμενου debate ήταν κατά βάση επιτυχημένο» και εξήγησε:
«Είμαστε εδώ για να απαντάμε σε ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις πρέπει να είναι δύσκολες και σκληρές, νομίζω ότι έγιναν δύσκολες ερωτήσεις στο προηγούμενο debate και πιστεύω ότι και οι πολίτες που το παρακολούθησαν κάποια συμπεράσματα θα έβγαλαν».
«Θα ήθελα συνάντηση με Ερντογάν»
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, στη βελτίωση των ελληνοτουρικικών σχέσεων αλλά και για το εάν πρόκειται να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Όλα αυτά προϋποθέτουν, ότι ο ελληνικός λαός θα εναποθέσει στη Νέα Δημοκρατία και σε μένα προσωπικά και πάλι την εμπιστοσύνη του στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Και το λέω αυτό διότι σήμερα η Τουρκία έχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ αν είχαν γίνει εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα είχαμε κι εμείς ήδη μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση χωρίς να χρειάζεται να ξαναπάμε σε κάλπες για να επιβεβαιώσουμε την απόφαση την οποία ήδη πήραμε ως ελληνικός λαός στην κάλπη της 21ης Μαΐου» και συνέχισε: «Πράγματι υπήρχε τους τελευταίους μήνες μια βελτίωση και στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στο επίπεδο της εξαιρετικά περιορισμένης δραστηριότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά στον αέρα. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι το οποίο το συγκρατώ ως θετικό και πάντα πιστεύω μια εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Σίγουρα αυτή θα είναι η πρόθεσή μου εφόσον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Έχω ήδη πει δημόσια ότι θα ήθελα μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε κατά την άποψή μου να κινηθούμε για τους επόμενους μήνες».
Όσο για το αν μπορεί να αποτελέσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ μια καλή αφορμή για συζήτηση με τον Ερντογάν, η οποία θα αφορά και τα ελληνοτουρκικά, απάντησε:
«Προσωπικά θα την επιδιώξω. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Γνωριζόμαστε πια καλά. Έχει αυτό και νομίζω μια αξία διότι και ο ίδιος γνωρίζει ποιες είναι οι δικές μου θέσεις και εγώ γνωρίζω και τη δικιά του προσέγγιση. Όμως θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας περνάει πιστεύω μέσα από μια συνολικά διαφορετική θεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση συνολικά, με την Ευρώπη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδεχομένως μια πιο ορθολογική οικονομική πολιτική. Βλέπουμε κάποια τέτοια δείγματα από τη νέα τουρκική κυβέρνηση, αλλά είναι ακόμα νωρίς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα» ανέφερε.
Μοναδική διαφορά η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας
«Εμείς έχουμε ακολουθήσει μια πολύ συνεκτική εξωτερική πολιτική την τελευταία τετραετία. Μια εξωτερική πολιτική που στηρίζεται στην ενίσχυση των συμμαχιών μας, στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μας και στην ανάδειξη της Ελλάδος ως ενός απαραίτητου πόλου σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα επιμείναμε και νομίζω ότι όπως φαίνεται πολύ καλά κάναμε στην ανάγκη μιας δίκαιης αλλά αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτή η πολιτική μετά βεβαιότητος θα συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον μας εμπιστευθεί ο λαός» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά για την οποία θα μπορούσε όντως να πάει με την Τουρκία στη Χάγη Και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα ήμουνα σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να βάλω οποιοδήποτε άλλο γεωπολιτικό ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης ή αποστρατικοποίησης των νησιών και προφανώς δεν συζητά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτά δυστυχώς αποτελούν συνεκτικό τμήμα της ρητορικής της «γαλάζιας πατρίδας». Άρα θα πρέπει και η Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω, να αντιληφθεί και να επανέλθει θα έλεγα στην πολιτική των προηγουμένων ετών, διότι οι διερευνητικές συζητήσεις γινόντουσαν με την Τουρκία για δεκαετίες, πάντα όμως με το ίδιο αντικείμενο. Μόνο τα τελευταία χρόνια η Τουρκία άρχισε να προσθέτει στο μενού των διαφορών μας από τη δική της οπτική γωνία ζητήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα είμαι διατεθειμένος όχι μόνο εγώ, αλλά πιστεύω κανείς Έλληνας πρωθυπουργός να συζητήσει. Άρα, εάν μπορούσαμε να επανέλθουμε στη λογική των συζητήσεων προηγούμενων ετών, βεβαίως και θα έβλεπα ένα περιθώριο να κάνουμε μια πιο σημαντική πρόοδο».
Η Τουρκία ίσως καταφέρει να πάρει τα F16
Για τους εξοπλισμούς είπε: «Η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της, διότι έχουμε απέναντί μας έναν πολύ μεγαλύτερο και γεωπολιτικά απρόβλεπτο γείτονα και προφανώς δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα με βάση τη συγκυρία της στιγμής. Σήμερα τα πράγματα μπορεί να είναι καλά, αύριο μπορεί να ξανά είναι δύσκολα. Πιστεύω ότι πετύχαμε πολλά στο να αλλάξουμε την ισορροπία και τους συσχετισμούς ως προς την ισχύ των Ενόπλων δυνάμεων την περασμένη τετραετία το πρόγραμμα το οποίο έχουμε εκπονήσει δεν θα το χαρακτήριζα μια κούρσα εξοπλισμών, αλλά ένα πρόγραμμα λελογισμένο αλλά ουσιαστικής και αποτελεσματικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Βρήκαμε σημαντικές ευκαιρίες και τις αξιοποιήσαμε. Στον αέρα τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως σε σχέση με το που ήμασταν πριν από τέσσερα χρόνια. Θυμίζω ότι τότε η Τουρκία ετοιμαζόταν να παραλάβει τα πρώτα από τα 100 F35. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία αποκλείεται να αποκτήσει τα F35. Ενδεχομένως κάποια στιγμή να μπορέσει να πετύχει μια αναβάθμιση των F-16, την οποία εμείς έχουμε ήδη δρομολογήσει. Εμείς έχουμε προσθέσει όμως στο οπλοστάσιό μας ήδη τα αεροσκάφη Rafale και έχουμε πάρει την πολύ σημαντική έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για την απόκτηση των F-35, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Πολεμική μας Αεροπορία το νωρίτερο το 2028. Η ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδος είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε με την Τουρκία μια ουσιαστική συζήτηση για οριστική επίλυση της βασικής μας διαφοράς» είπε και υπογράμμισε:
«H Τουρκία έχει μπλοκαρισμένα τα F-16 από το αμερικανικό Κογκρέσο. Δεν είναι δικιά μας απόφαση, ούτε είναι δικιά μας δουλειά να υποδείξουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν πρέπει ή αν δεν πρέπει να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία. Εμείς απλά αναδείξαμε τη γεωπολιτική διάσταση μιας Τουρκίας, η οποία αποτέλεσε δυστυχώς θα έλεγα και για το ΝΑΤΟ έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. Μακάρι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη και πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος όλων αλλά και της ίδιας της Τουρκίας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές περιβάλλον έντασης. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι και για αυτό το ενδεχόμενo».
«Τσακίσαμε τους διακινητές σε Έβρο και Αιγαίο»
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι και οι διακινητές βλέπουν τι γίνεται στη χώρα μας και αν αισθάνονται ότι μπορεί να υπάρχει γι’ αυτούς ένα παράθυρο ευκαιρίας, επειδή υπάρχει σήμερα μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα σπεύσουν να το αξιοποιήσουν. Προς Θεού, δεν λέω ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Είναι όμως αυτό που λέει η λέξη και ορίζει το Σύνταγμα. Είναι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που καλείται να διαχειριστεί εξαιρετικά δύσκολα χαρτοφυλάκια με ορίζοντα λίγων εβδομάδων.
Επαναλαμβάνω ότι θα είχαμε αποφύγει όλη αυτή την ταλαιπωρία αν κάποιοι δεν μας είχαν εγκλωβίσει στη φαντασίωση, μία ακόμα φαντασίωση της απλής αναλογικής. Δεν θεωρώ όμως, ούτε έχω καμία πληροφορία ότι αυτή τη στιγμή πίσω από αυτή την κινητικότητα που υπάρχει στον Έβρο κρύβεται κάποιος οργανωμένος τουρκικός δάκτυλος. Είναι πιο πιθανό ότι ξεθάρεψαν κάποιοι διακινητές πιστεύοντας ότι επειδή στην Ελλάδα θα γίνουν εκλογές μπορεί να περάσουν πιο εύκολα κάποιους κατατρεγμένους εντός της πατρίδας μας και να βγάλουν κάποια περισσότερα χρήματα από αυτό το άθλιο εμπόριο ψυχών το οποίο κάνουν ένα εμπόριο το οποίο θέλω να τονίσω ότι εμείς ήμασταν αυτοί που ουσιαστικά συντρίψαμε, τσακίσαμε τους διακινητές στο Αιγαίο, κάναμε τη ζωή τους εξαιρετικά δύσκολη στον Έβρο, έχουμε συλλάβει παραπάνω από 1000.
Ο φράχτης αποτελεί ένα μέρος της συνολικής μας στρατηγικής για την προστασία των συνόρων και από αυτήν την πολιτική ενεργητικής προστασίας των ελληνικών συνόρων που ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, δεν πρόκειται να κάνω ούτε βήμα πίσω. Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί με προσπάθεια πάντα να μπορέσουμε να πετύχουμε μια συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια συνολική λύση του ευρωπαϊκού προβλήματος που αφορά τους πρόσφυγες και το άσυλο.
Αλλά δεν μπορώ εγώ να περιμένω την Ευρώπη να συνεννοηθεί για ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει να συνεννοηθεί και να μετατρέψω την χώρα μου σε ξέφραγο αμπέλι».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr