Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι έκτακτες συνθήκες αποτελούν παρελθόν και άρα δεν απαιτείται συνέχεια στις δεσμεύσεις εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος, στο πλαφόν των 180 ευρώ/MWh στην αγορά ηλεκτρισμού και στα μέτρα στήριξης των καταναλωτών που έλαβαν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει πλέον από τα 350 ευρώ στα 30 ευρώ και η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος για τον Μάιο στην ΕΕ διαμορφώθηκε στα 80 ευρώ/ΜWh (με την Ελλάδα πάντως να κινείται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, αφού η μέση τιμή ήταν 105 ευρώ/MWh όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας).
Η Κομισιόν, επίσης, σημειώνει ότι η Ευρώπη είναι θωρακισμένη μια και τα ποσοστά πλήρωσης των αποθηκών στην ΕΕ είναι ήδη στο 70%, έχουν κατασκευαστεί νέες υποδομές φυσικού αερίου στην περιοχή (όπως τα νέα FSRU στη Γερμανία), ενώ αναμένεται και βελτιωμένη διαθεσιμότητα των πυρηνικών και υδροηλεκτρικών μονάδων σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα.
Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής
Τούτων δοθέντων η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει τέλος στις 30 Σεπτεμβρίου στην ισχύ των έκτακτων παρεμβάσεων στις αγορές ηλεκτρισμού (πλαφόν ανά τεχνολογία στη χονδρεμπορική αγορά και συγκέντρωση πόρων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για επιδοτήσεις ρεύματος- αναστολή Ρήτρας Αναπροσαρμογής στη λιανική αγορά).
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οι θεσμικές παρεμβάσεις της Ελλάδας έπρεπε να λήξουν εντός του καλοκαιριού, ωστόσο με απόφαση του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, παρατάθηκαν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.
Μένει να φανεί το τι θα αποφασίσει για τον Κώδικα Προμήθειας και συνολικά για τη μορφή της αγοράς η νέα κυβέρνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr